RBL cere autorităților să crească la 6% contribuțiile pentru Pilonul II de pensii

de Florin Barbuta     HotNews.ro
Luni, 21 mai 2018, 11:26 Economie | Finanţe & Bănci


Pilonul II
Foto: pixabay.com
Romanian Business Leaders (RBL) cere autorităților să crească la 6% contribuțiile pentru Pilonul II de pensii, economia fiind vulnerabilă în fața unei crize.

Conform unui comunicat de presă al organizației, actualul sistem de pensii este singura reformă structurală din România care a rezistat timp de un deceniu tuturor alternanțelor la putere.

În ciuda beneficiilor, spune RBL, autoritățile române nu și-au respectat cuvântul de a crește contribuția pentru pilonul II de pensii la 6% din 2016 și chiar acționează în sens contrar - din 2018, contribuția a fost tăiată de la 5,1% la 3,75%.

Nerespectarea calendarului de majorare a contribuțiilor la pilonul II de pensii prevăzut prin legea privind fondurile de pensii administrate privat a produs deja un cumul de efecte negative:
 •  Economia României progresează cu frâna trasă – 92% din activele de aprox. 9 miliarde de euro ale pilonului II sunt investite în economia românească și reprezintă o sursă importantă de finanțare a creșterii companiilor antreprenoriale românești. Din cauza nerespectării calendarului de majorare a contribuțiilor prevăzut de lege, pilonul II de pensii are astăzi fonduri mai mici cu 1,1 miliarde de euro, potrivit Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR). Înseamnă 1 miliard de euro în minus investiți în economie.
 •  Investitorii puternici internaționali întârzie să intre pe piața de capital din România - cu 1 miliard de euro în plus plasați de fondurile de pensii pe piața de capital, România ar fi fost mai aproape să depășească statutul de piață de frontieră și să aibă o piață de capital emergentă, condiție esențială pentru marii investitori internaționali.
 •  România este mai vulnerabilă în fața unei crize financiare internaționale – Actualul sistem de pensii este parte din “sistemul imunitar” pe care România l-ar putea activa într-o nouă criză financiară: în cazul în care investitorii străini ar decide să se retragă de pe piață, cum se întâmplă în perioade de instabilitate, fondurile de pensii ar putea achiziționa titlurile de stat românești vândute de aceștia. În 2008, la declanșarea crizei, fondurile de pensii private erau încă în fază de proiect, deci nu au putut juca rolul benefic pe care investitorii instituționali locali îl au în situații limită. Numeroși investitori instituționali străini s-au grăbit, atunci, să vândă cu orice preț obligațiunile suverane ale României, așteptându-se la o prăbușire a economiei. Astăzi, după 10 ani de la declanșarea crizei, fondurile de pensii finanțează o parte semnificativă din deficitul bugetar, cumpărând titluri de stat alături de alți investitori instituționali majori locali. În felul acesta este asigurat un echilibru necesar în raport cu finanțatorii externi. Investitorii instituționali locali dețin astăzi o cotă-parte comparabilă cu cea a finanțatorilor externi - circa 18% - din datoria publică finanțată prin obligațiuni suverane. Dacă ar fi fost respectat calendarul de majorare a contribuțiilor la pilonul II de pensii, investitorii instituționali majori locali ar fi astăzi mai bine echipați să acționeze în cazul unei crizei financiare internaționale.
 • 7 milioane de angajații români au astăzi cu 12,9% mai puțini bani în conturile lor de pensii - nerespectarea calendarului de majorare a contribuțiilor pentru pilonul II de pensii a condus atât la pierderea banilor promiși de stat prin lege, cât și la pierderea efectului de multiplicare a acestor bani. Randamentul mediu obținut la nivelul întregului sistem, de la intrarea primelor contribuții lunare în conturi, în mai 2008, și până la finele anului 2015 - un remarcabil 5,37% - îl situează pe locul 1 în topul randamentelor obținute de sistemele de pensii private la nivelul Uniunii Europene, potrivit studiului organizației Better Finance din 2016 “Pension Savings - The Real Return”. La un randament mediu anual de 5% al unei investiții, valoarea contului individual se dublează într-un interval de 15 ani, dacă valoarea contribuției lunare rămâne constantă.
Potrivit RBL, nerespectarea calendarului de majorare a contribuțiilor pentru pilonul II de pensii lovește grav în încrederea antreprenorilor, investitorilor și a celor 7 milioane de angajați români că statul român își respectă promisiunile.

Organizația cere ca guvernanții să își respecte cuvântul și să nu vulnerabilizeze întreaga economie și capacitatea țării de a se proteja în fața dezechilibrelor externe pentru a rezolva, cu orice preț, urgențe pe termen scurt.

RBL e gata să ofere puncte de vedere, asistență, know-how și propuneri pentru soluții sănătoase pentru România.

Romanian Business Leaders este o organizație apolitică, neguvernamentală și non-profit care oferă o platformă de acțiune și implicare socială pentru antreprenorii și șefii de companii din mediul de business privat.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1742 vizualizari

 • +1 (1 vot)    
  Daca PSD s-ar tine de promisiune (Luni, 21 mai 2018, 12:30)

  adi_69 [utilizator]

  si ar permite populatiei, intr-o procedura simpla, sa cumpere titluri de stat, fondurile care administreaza Pilonul II ar pleca singure acasa.
 • 0 (0 voturi)    
  adevarul (Luni, 21 mai 2018, 19:03)

  Florin Oprea [utilizator]

  Adi_69 are dreptate. De ce nu alergati voi dupa banii romanilor pentru a-i depune in pilonul 3. Sa va spun de ce: Cea mai mare parte a banilor nu sunt investiti in economia romaneasca, nu produc plus valoare acolo unde sunt investiti. Cea mai mare parte a banilor incasati de companiile de asigurare din pilonul 2 se duc in titluri de stat. Unde primesc dobinzi mari, mult mai mari decit orice dobinda platita de catre banci (inclusiv cele care detin fondurile) catre depunatorii obisnuiti. In plus eu ca cetatean nu pot sa cumpar titluri de stat. De ce eu nu pot? Tocmai ca sa fie bani pentru aceste firme. De ce investesc ele in titluri de stat? Pentru ca le vine o dobinda uriasa fara sa faca NIMIC. Nu investesc decit in mica masura in afaceri, doar in cele foarte sigure. Iar randamentul in titluri de stat desfide orice alt randament. Dar sa vedem si ce face statul cu banii luati pe aceste titluri? Acopera golul creat in fondul de pensii prin drenarea banilor incasati ca CAS catre pilonul 2 (cam un sfert din ceea ce se taxeaza de la cei are au pilonul 2. Asa se intelege urletele acestor companii. Nu e mai cinstit sa puneti voi banii VOSTRII in pilonul 3? NU ca asa agrea PSD-ul, dar legea asta a fost croita strimb tocmai pentru a avantaja companiile de asigurare, nu din grija pentru cetateni si pentru bugetul statului. Nu ati mai fi vazut voi atitia bani luati de la cetateni daca faceati sa fie depunerea facultativa. Ia spune-ti, pilonul 3 are randamentele astea? Aici se vede "priceperea" firmelor de asigurare in a gospodarii banii primiti. Oricarui prost cu 4 clase i-ar fi usor sa incaseze bani de la CAS si sa-i investeasca in titluri de stta. Eu unul as cere comisioane pe jumatate de la depunatorii mei si tot m-as scoate, eu si familia mea pentru generatii intregi. Si de ce mintiti despre 7 milioane care au contribuit la pilonul 2, de unde i-ati scos? Noi nu avem mai mult de 5.5 milioane de salariati, unii au depasit virsta la care aveau dreptul sa depuna la pilonul 2.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by