Gheorghe Ialomițianu: Guvernul ar putea calcula dobânzi la plățile către Pilonul I pentru a-l face atractiv. Dacă se reduc sumele la Pilonul II, acesta nu va mai funcționa

de Florin Barbuta     HotNews.ro
Miercuri, 23 mai 2018, 12:33 Economie | Finanţe & Bănci


Gheorghe Ialomiianu
Foto: Hotnews
Guvernul ar putea calcula dobânzi de 2-4% la plățile către Pilonul I, pentru a-l face atractiv și a încuraja beneficiarii Pilonului II să renunțe la pensia administrată privat, a declarat Gheorghe Ialomițianu, prim-vicepreședinte al Uniunii Profesiilor Liberale din România (UPLR) și fost ministru de finanțe.

„Ministerul de Finanțe trebuie să facă rost de bani. Am înțeles de la ministrul de Finanțe că va veni cu un sistem de calcul atractiv pentru ca beneficiarii Pilonului II să renunțe la această pensie și să lase banii la Pilonul I. Ar fi o modalitate, anume să se calculeze dobânzi pentru sumele care nu vor mai fi virate. Persoanele care se mută trebuie să câștige ceva. Acum are o pensie de la Pilonul I și pensia de la Pilonul II. Dacă s-ar merge pe o dobândă de 2-3% sau 4%, sigur că foarte mulți ar renunța la Pilonul II pentru că au mai multă încredere în Pilonul I. Dacă nu se va veni cu un sistem stimulativ, sunt foarte puțini care vor renunța la Pilonul II”, a spus Ialomițianu, pentru HotNews.ro.

El a precizat că problema se pune ca Pilonul II să nu fie afectat.

„Dacă se reduc sumele care virează la Pilonul II, acesta nu va mai putea funcționa, mai ales în momentul în care trebuie să se facă plata pensiilor. O plată se investește și o alta se utilizează pentru plata pensiilor. El (Pilonul II n.r.) ar trebui încurajat, mărit procentul pentru că, altfel, cu bani puțini nu poți să plătești pensiile, să investești ca să multiplici”, a precizat vicepreședintele UPLR.

Potrivit acestuia, dacă se va desființa Pilonul II va fi o mare problemă și pentru stat.

„Foarte mulți bani de la Pilonul II sunt împrumutați de stat și trebuie să ramburseze împrumuturile. Vor fi afectate și alte entități care au primit împrumuturi de la fondurile gestionate privat de la Pilonul II. Este exact ca la o bancă dacă ar merge mâine toți deponenți să își retragă banii. Banca respectivă va da faliment. Trebuie un studiu mult mai amplu. Impactul este puternic și trebuie analizat, plus că se pierde încrederea în piața de capital din România”, a explicat Ialomițianu.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

943 vizualizari

 • +6 (6 voturi)    
  gindire cu premeditare... (Miercuri, 23 mai 2018, 13:00)

  bogdan1477 [utilizator]

  Si la ce ajuta daca se calculeaza si dobanzi?!? O sa aiba toti cu 25% mai multe puncte de pensie, sa zicem. Si? Ce daca? Suma pensiilor de la pilonul 1 va depinde exclusiv de numarul si calitatea celor care vor cotiza in momentul intrarii la pensie. Si cum peste 10-20 de ani generatia decreteilor ajunge la pensie si ce vine din urma e din ce in ce mai subtire si mai slab calitativ, nu e rocket science sa iti dai seama ca va fi jale.
 • +5 (5 voturi)    
  aberatii de parerolog (Miercuri, 23 mai 2018, 13:19)

  jorj_bv [utilizator]

  Suntem o tara cu putere mica de cumparare si cu inflatie mare. Dobanzi la pilonul I ar avea sens daca pensia s-ar calcula nominal din contributii. In schimb punctele de pensie se calculeaza din raportarea salariului la salariul mediu pe economie. Valoare punctului de pensie se indexeaza pe baza inflatiei si a cresterii salariului mediu din urma cu un an-doi, sau prin hotarare de guvern - ca sa stie pensionarii cine e tatucul.
 • +3 (3 voturi)    
  Say What? (Miercuri, 23 mai 2018, 13:34)

  DanielSurpateanu [utilizator]

  Cum adica sa dea dobanda pe Pilonul I? Pai ce exista undeva banii respectivi? Exista vreun algoritm de calcul prin care sa stiu oricand cati bani sunt in P I? Vreun cont cu numele meu?
  Banii din P I nu sunt nominali, sunt in BUGET. Noaptea mintii! Pot sa arunc si eu vorbe de genul - EU VREAU 5000% la P I - si ei sa imi dea, pentru simplul motiv ca NIMENI nu stie cat are la Pilon I, afli la pensionare!
  Care mai arunca o vorba? Veniti, e moka!
 • 0 (0 voturi)    
  Factorul stimulativ (Miercuri, 23 mai 2018, 13:53)

  tarabost [utilizator]

  este termporar. Daca schema propusa este legala, "dobanda" majorata initial se poate reduce ulterior preluarii prin optiunie a celor care cotizeaza la pilonul 2, prin acelasi mecamism.
 • -1 (1 vot)    
  Eu sunt convins , (Miercuri, 23 mai 2018, 14:35)

  A310 [utilizator]

  ca cei care contribuie la pilonul II , trebuie sa aiba posibilitatea de a opta , si nu sa fie obligati , ca pana acum .
  • 0 (0 voturi)    
   Dumneata ești convins... (Miercuri, 23 mai 2018, 16:49)

   Spiky [utilizator] i-a raspuns lui A310

   ... nu zău? Poate ne prezinți și argumentele acelea atât de convingătoare încât ai adoptat această părere....? Sau ești convins de Sf. Duh, care, fiind atoateștiutor, știe și că guvernul este un administrator mai bun decât firmele private, după cum reiese din toate cazurile ce se pot examina, nu doar în România, ci și în alte economii mai avansate...
   Dacă nu poti prezenta respectivele argumente, postează rugăciunea de îndrumare financiară ce trebuie adresată Sf. Duh....
   • 0 (0 voturi)    
    Mistocareala ieftina , (Miercuri, 23 mai 2018, 20:40)

    A310 [utilizator] i-a raspuns lui Spiky

    spre stiinta dvs. se poate dechide un cont offshore ,se pot cumpara titluri de stat , obligatiuni , plasamente in fonduri de investitii s.a.m.d .
    De ce sa fie cineva obligat sa ii indestuleze pe niste "baieti destepti" .
    Nu au decat sa o faca cei nevolnici .
    • 0 (0 voturi)    
     Bateți câmpii cu o inegalabilă grație (Joi, 24 mai 2018, 21:59)

     Spiky [utilizator] i-a raspuns lui A310

     Investițiile personale sunt una, nu sunt scutite de impozite, iar plasamentele în fondurile de pensie sunt cu totul altceva. Sunt bani care sunt investiți de profesioniști. Iar guvernul nu vrea așa ceva din două motive: 1. are nevoie urgentă de bani; 2. Pilonii 2 și 3 (care este cel de care pomeniți de fapt dvs.) sunt chestii concrete, spre deosebire de pilonul 1 care înseamnă simplu că din banii încasați azi sunt plătite pensiile de azi - iar cei care le plătesc sunt tot mai puțini, pe când cei cărora li se plătesc sunt tot mai mulți, diferența fiind acoperită din bugetul de stat.
     • 0 (0 voturi)    
      Doamna sau Domnule , (Joi, 24 mai 2018, 23:48)

      A310 [utilizator] i-a raspuns lui Spiky

      Eu am tratat la modul serios subiectul , iar dvs. veniti cu lozinci aruncate in media de catre cei care au interes sa manipuleze , deoarece ar pierde banii din comisioanele de administrare (profesionistii ) .
      Va rog sa imi permiteti sa dau numai un exemplu , la titlurile de stat sau obligatiuni nu se platesc impozite .
      Eu nu accept sa se indestuleze unii din banii mei , prefer sa am eu grija de banii mei si de viitorul meu , de aceea am hotarat sa plec de mai mult de 10 ani din Romania .
      Recunosc ca revin in Romania din cand in cand
      • 0 (0 voturi)    
       Cred că nu realizați că greșiți (Marţi, 29 mai 2018, 15:14)

       Spiky [utilizator] i-a raspuns lui A310

       V-am explicat cu claritate problema în postarea anterioară. Ați considerat că acele remarci sunt propagandă? cred că nu realizați că de fapt dumneavoastră propagați (cu intenție sau fără) teoriile aberante ale guvernării actuale. Care, în materie de pensii, are o singură politică: transferul de active care sunt investibile (pilonii 2 și 3) în pilonul 1, care pur și simplu este plata pensionarilor actuali din contribuțiile taxabililor actuali, politică financiar sinucigașă, dar absolut necesară, deoarece s-a promis la greu, indiferent de posibilități - altfel președintele partidului de guvernământ guverna din celulă.
       • 0 (0 voturi)    
        Eu consider cu tarie , (Marţi, 29 mai 2018, 16:26)

        A310 [utilizator] i-a raspuns lui Spiky

        ca este imperios necesar , ca fiecare persoana sa aiba posibilitatea de a OPTA , atat si nimic mai mult .
        Fiecare om trebuie sa aiba posibilitatea de a decide , ce este mai bine pentru el , si sa nu fie obligat .
        Cand s-a infiintat piloni II , oamenii nu au fost intrebati , daca vor sau nu vor sa cotizeze , le-a fost impusa aceasta contributie .
        • 0 (0 voturi)    
         Deși în principiu aveți dreptate (Joi, 31 mai 2018, 12:07)

         Spiky [utilizator] i-a raspuns lui A310

         În acest caz nu aveți. V-am explicat, vreți să vă desenez?
         Sunt doar două metode de plătire a pensiilor - cea a lui Bismarck(cancelarul de fier al Prusiei/Germaniei, nu vreun liberal sau comunist!!!) - adică plata pensionarilor din cotizațiile la zi ale muncitorilor (câtă vreme sunt mai mulți muncitori decât pensionari, este ok); și cealaltă, în care se adună banii și când omul se pensionează, atunci beneficiază de banii investiți. Se vede clar că cea de-a doua este mult mai echitabilă și independentă de situația economică temporară la momentul pensionării.
         Guvernanții actuali pur și simplu nu au bani și vor să treacă investițiile în fondurile de pensii la fondul de stat. Temporar ar putea fi o soluție pentru mituirea electorală, dar pe termen lung este de fapt o catastrofă.
         Raportul salariați/pensionari, mulțumită PCR-FSN-PDSR-PSD, a scăzut și mai are doar puțin până să devină subunitar - ADICĂ UN MUNCITOR VA PLĂTI PENSIILE A MAI MULT DE UN SINGUR PENSIONAR!!!
         În consecință opțiunea dvs este pur teoretică, deoarece vă va aduce o pensie în valoare de fix 0,5 grame praf de pe tobă.
         • 0 (0 voturi)    
          Cunosc sistemul Bismarck , (Joi, 31 mai 2018, 14:18)

          A310 [utilizator] i-a raspuns lui Spiky

          eu faceam referire NUMAI , la posibilitatile de investire .
          Nu agreez OBLIGATIA de a contribui la Pilonul II , aceasta contributie sa fie la latitudinea celui care da banii .
          Daca sunt interesat de soarta mea cand ajung la pensie , atunci imi aleg eu instrumentele de investire si economisire .
          In nici un caz nu agreez sa indestulez niste smecheri , eu sunt capabil sa imi gestionez singur finantele , nu am nevoie alti "paraziti financiari " care sa traiasca pe spinarea mea .
          Atat si nimic mai mult !
          • 0 (0 voturi)    
           Aici suntem de acord (Joi, 31 mai 2018, 18:26)

           Spiky [utilizator] i-a raspuns lui A310

           Ar fi trebuit ca la Pilonul II să existe și varianta similară 401(k) - un cont special de pensii, care să primească lunar din echivalentul contribuțiilor pentru Pilonul II și care să fie investit personal de posesor. Fiecare cu priceperea lui ca investitor, cu riscul aferent.
           • 0 (0 voturi)    
            In primul rand (Vineri, 1 iunie 2018, 11:46)

            A310 [utilizator] i-a raspuns lui Spiky

            m-a deranjat obligativitatea de a contributiei la Pilonul II.
            • 0 (0 voturi)    
             Este necesară (Vineri, 1 iunie 2018, 14:10)

             Spiky [utilizator] i-a raspuns lui A310

             Pentru că în viitor Pilonul I va fi complet compromis.
             • 0 (0 voturi)    
              Nu contest (Vineri, 1 iunie 2018, 15:01)

              A310 [utilizator] i-a raspuns lui Spiky

              ca in viitor Pilonul I sa aiba probleme , acum in Franta sunt dezbateri referitoare pentru modificarea sistemului de pensii , dar nu exista obligativitate .
              Adica mai in gluma , unii care cica sunt destepti in cap , hotarasc pentru cei pe care ei ii considera mai putin mobilati la mansadra .
              • 0 (0 voturi)    
               Poftiți aici.... (Sâmbătă, 2 iunie 2018, 14:56)

               Spiky [utilizator] i-a raspuns lui A310

               ... cu subiect și pe subiect, inclusiv predicatul: http://www.ziare.com/economie/criza-economica-romania/in-jurul-anului-2040-romania-va-falimenta-1515893

               Articolul articulează clar subiectul și demonstrează fără putință de tăgadă necesitatea Pilonului II de pensii (este valabil și pentru III, cel pentru care pledați dvs.)
               • 0 (0 voturi)    
                Da intradevar , (Sâmbătă, 2 iunie 2018, 16:03)

                A310 [utilizator] i-a raspuns lui Spiky

                sunt sustinator al Pilonului III , si nicidecum al Pilonului II .
                • 0 (0 voturi)    
                 Deci opțiunea ar trebui (Sâmbătă, 2 iunie 2018, 20:52)

                 Spiky [utilizator] i-a raspuns lui A310

                 ..să fie între Pilonul II și III - nu toți oamenii sunt capabili să-și administreze eficient banii de pensie. Pilonul I este condamnat ca și situația demografică a României...
                 • 0 (0 voturi)    
                  Din pacate (Duminică, 3 iunie 2018, 0:55)

                  A310 [utilizator] i-a raspuns lui Spiky

                  unii oameni , nu sunt capabili sa-si administreze nu numai banii pentru pensie , nu sunt capabili sa isi administreze nici veniturile curente .Din pacate am intalnit persoane care fac credite pentru nevoi personale , pentru lucruri de care nu au neaparata nevoie . V-as ruga numai sa va uitati la ce anume cumpara romanii din mall-uri . Eu de multe ori ma minunez . Nu inteleg nimic din manipularea comerciala , nu mai fac referire la alte tipuri de manipulare . Cu consideratie !


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by