“Era o practică foarte nocivă de a comunica la fiecare la fiecare etapă din procesul de achiziție publică rezultatele acelei etape. Asta făcea ca de fiecare dată firmele interesate de a contesta, făceau contestații. Pentru a elimina această situație care ducea la foarte multe luni și ani de întârziere se comunică rezultatul atribuirii contractului la final”, a spus ministrul Finanțelor.
De asemenea, în scopul limitării contestațiilor, se va decide introducerea unor „cauțiuni” pentru cei care vor să conteste rezultatele.
“Avem o practică care a dus la blocarea unor invesitții importante, aceea de a contesta pentru orice motiv, pentru anumite argumente. Am introdus câteva prevederi care vor face trimitere la o cauțiune pentru care cei care vor să conteste și trebuie să o depună, de 2% din valoarea estimată a cotractului dar curinsă în intervalul de 35.000 lei până la 880.000 lei. La instanță când se depune este de 2% din valoarea contractului, între 100 milioane lei și 1% pentru cele de peste un miliard de lei”, a arătat Teodorovici.
Anunțul lui Teodorovici vine la o zi după declarația făcută de președintele Autorității de reglementare în comunicații (ANCOM), Sorin Grindeanu, care a spus că „obiectivul final este ca licitaţia pentru 5G să aibă loc până la finalul anului viitor”.
Pai ce-i asta? Cine a mai pomenit sa informati cetatenii ce faceti cu banii lor?! Absurd!
in afara de dracnea, mai stie cineva sa spuna doo vorbe
la un loc, in partidu' ala >?
pe vremea lui ilici erau multl care erau in stare. minteau, dar vorbele le ieseau bine.
chiar si pe vremea lui dottore, se mai gaseau cativa.
acum, toti o apa si'un pamant.
regret, dar nu l'am putut urmari...
Ce fel de gandire!! In loc sa ne gandim cum am putea (1) sa le judecam mai repede (prin sectii specializate la instante) si (2) sa mai eliminam din lipsa de profesionalism si reaua credinta a autoritatilor care lasa loc de constestatii, PSD se gandeste sa ingradeasca accesul la justitie pentru ca se blocheaza investitii importante.
De ce cautiune? Nu era mai bine ca pentru conestatiile abuzive (care exista) autoritatile si castigatorii de buna credinta sa obtina despagubiri de la contestatar pentru exercitarea cu rea credinta a unor drepturi procesuale - posibilitate oferita de codul de procedura civila...
De ce trebuie sa inventam roata? doar ca sa avem motive de harta cu UE? cat cred ei ca va trece pana cand comisia se va sesiza? probabil doar cateva luni de zile, timp in care vor trece cateva proiecte...
Și bun înțeles, măsura s-ar dovedi foarte bună pe termen lung, dacă ar fi dublată de „lista neagră” cu firmele, cărora ar trebui să li se interzică participarea la licitații publice, dacă nu și-au dus la îndeplinire contractele semnate.