Euro nu va ajunge la 4 lei, iar deprecierea monedei nationale este o chestiune tinuta sub control de catre Banca Nationala, a declarat economistul sef al BNR intr-un interviu HotNews.ro - BBC. "Cei care tin lei astazi vor vedea peste un an, in ianuarie 2009, ca vor fi castigat tinand leii atat din dobanda, cat si din curs, care atunci va fi mai puternic, mai apreciat al leului, decat este astazi", a mai spus Lazea. El a declarat ca exista posibilitatea ca BNR sa majoreze, la urmatoarea sedinta, dobanda de referinta. "Cresterea dobanzii i-ar linisti inclusiv pe cei care se tem de depreciere in continuare", explica Lazea.

Economistul sef al BNR a explicat ca deprecierea leului are atat cauze interne, cat si cauze externe. Lazea a declarat ca Guvernul a angajat cheltuieli bugetare mult prea mari, dar ca de vina pentru cresterea inflatiei ar fi si criza creditelor de pe piata externa si comportamentul investitorilor straini.

Economistul sef al BNR a avertizat ca anul 2014 ar putea fi ratat ca tinta de aderare la zona euro daca Guvernul nu va lua toate masurile de ordin economic. "2007 n-a fost tocmai un an de indreptare inspre acea tinta. Un an din cei sapte a cam trecut. Riscam ca si 2008, daca nu se iau masurile corespunzatoare, sa cam treaca si mai ramanem cu putintei ani pentru tinta euro 2014", a explicat Lazea.

Pe de alta parte, deputatul PNL, Mircea Ciopraga, a declarat ca Guvernul va disciplina cheltuielile bugetare si ca va lua masuri pentru a tempera inflatia. In schimb, senatorul PD-L, Ionut Popescu, a acuzat Guvernul ca a dus o "o politica exuberanta in materie de salarii, pensii, si subventii" contribuind la cresterea inflatiei.

Senatorul PD-L a afirmat ca leul s-a intors la cursul de acum cativa ani: "Adica de patru ani incoace, sa spunem, am avut un curs intre 42 500 si 31 000, ne-am invartit in acest interval. Deci nu e o catastrofa ca acum avem un 37 000". Popescu sustine ca Guvernul ar trebui chemat in Parlament sa dea explicatii, si nu Banca Nationala, cum solicitase la sfarsitul saptamanii conducerea partidului din care face parte senatorul PD-L.