Colegiul Comisiei Bancare din Franta - organism insarcinat cu controlul institutiilor de credit - se reuneste, luni, 28 ianuarie, pentru a discuta despre ce s-a intimplat cu adevarat la Societe Generale si pentru a se asigura ca toate procedurile de control au fost respectate. Marile semne de intrebare privesc modul in care traderul implicat in frauda, Jerome Kerviel, a provocat bancii o pierdere de 5 miliarde de euro.

Potrivit Le Point (citat si de Le Figaro), anumiti administratori marturisesc sub acoperirea anonimatului ca au indoieli privind responsabilitatea exclusiva a acestui om in dezastrul financiar. Conform unor surse citate de publicatia franceza, politia desfasoara deja investigatii privind credite de mai multe miliarde de euro, acordate in Europa de Est. Societe Generale detine, in Europa de Est, filiale in Romania, Polonia, Cehia, Bulgaria, Rusia, Serbia, Muntenegru, Slovenia, Croatia.

Potrivit site-ului oficial al institutiei financiare, BRD Groupe Societe Generale este considerata cea mai importanta banca din Romania.

Saptamana trecuta, Societe Generale a descoperit o frauda de 4,9 miliarde euro (7,16 miliarde dolari) cauzata de un trader al institutiei. In plus, institutia financiara a mai anuntat pierderi de inca 2,05 miliarde euro ca urmare a crizei creditelor de pe piata americana.

A doua mare banca din Franta ca valoare de piata dupa BNP Paribas a anuntat ca, in pofida pierderilor, grupul va inregistra profit net cuprins intre 600-800 milioane euro pentru intreg anul 2007.

UPDATE: Politia franceza l-a retinut, sambata seara, pe Jerome Kerviel - acuzat de frauda de la Societe Generale. El este chestionat de politie, care urmareste modul in care s-a produs aceasta infractiune - cea mai mare din istoria financiara a Frantei.