Statul s-a împrumutat mai scump la titlurile pe termen scurt și mediu, cu 20-30 puncte de bază, iar la unele licitații ofertele au fost respinse din cauză că investitorii au cerut randamente mai mari, în urma informațiilor apărute cu privire la Pilonul II de pensii, susține Dragoș Neacșu, CEO la Erste Asset Management și vicepreședinte al Romanian Business Leaders.

Imagine din timpul conferinei Coaliiei pentru Dezvoltarea RomânieiFoto: Hotnews

El este de părere că efectul va fi văzut mai bine peste câteva săptămâni, când statul se va împrumuta pe piețele externe.

„S-a creat o stare de neîncredere ceea ce a afectat prețul titlurilor de stat și a acțiunilor la bursă. Avem creșteri ale costului datoriei, îndatorării statului român pe termen mediu și scurt. Emisiunile care au avut loc în ultimele 10 zile au fost negative din punct de vedere al Ministerului de Finanțe ca emitent. La bursă avem 7 zile consecutive de valori negative din punct de vedere al prețului acțiunilor. Așa se măsoară, într-o primă fază, neîncrederea asupra investitorilor locali și străini”, a declarat Neacșu, într-o conferință de presă.

Potrivit acestuia, fondurile de pensii au un rol important în stabilizare atunci când apar elemente de criză.

„Statul român, în momentul de față, se finanțează pe piețele locale și internaționale de capital prin emisiuni de titluri de stat care sunt deținute în proporție egală de instituțiile nerezidente, în proporție de 18%, iar fondurile de pensii private și fondurile mututale, cam 18%. Acest 18% nu exista în 2008-2009. Este un câștig al acestor ani”, a explicat vicepreședintele RBL.

Radu Crăciun, președinte al BCR Pensii, spune că fondurile de pensii nu sunt investitori speculativi, iar în cazul unei crize, acestea cumpără titluri de stat.

„Noi nu suntem investitori speculativi, iar volatilitatea piețelor în momente de criză este dată de investitorii speculativi. În momente de criză este o oportunitate de a cumpăra din piață. Nu investim în titlur de stat din comoditate, că suntem leneși. Noi prin lege suntem obligați să avem un portofoliu de investiții cu risc mediu spre scăzut. Nu poți să ai un portofoliu cu risc mediu spre scăzut decât prin investirea în instrumente cu risc scăzut”, a precizat Crăciun.