În Raportul Comisiei Europene transmis Consiliului European și publicat în urmă cu două zile, se arată că ”Guvernul are în vedere o inversare a reformei sistemului de pensii din 2008, care a introdus Pilonul 2 de pensii" și că "potrivit declaraţiilor publice, guvernul intenţionează să facă transferurile către Pilonul 2 opţionale şi să ia o decizie până la sfârşitul lunii iunie 2018, după consultarea cu părţile interesate”. O astfel de măsură ar reduce deficitul fiscal pe termen scurt, însă câștigul fiscal s-ar risipi pe termen lung și ar putea avea implicaţii negative asupra viabilităţii pensiilor şi pentru dezvoltarea pieţelor de capital, consideră CE.

captura foto care confirm inteniile Guvernului PSD-ALDEFoto: Hotnews

Aceste transferuri se ridică la aproximativ 7 miliarde RON anual (aproximativ 1,5 EUR miliard; 0,8% din PIB). O astfel de măsură ar reduce deficitul fiscal pe termen scurt. În orice caz, câştigul fiscal s-ar risipi pe termen lung, deoarece contribuţiile sociale deviate de la Pilonul 2 ar fi însoţite de o obligaţie de a plăti pensii pentru limită de vârstă în viitor. În plus, o astfel de inversare ar putea avea implicaţii negative asupra viabilităţii pensiilor şi pentru dezvoltarea pieţelor de capital. Transformarea celui de-al doilea pilon de pensii într-unul opţional ar lipsi România de posibilitatea invocării clauzei privind reforma sistemului de pensii”, se mai arată în documentul Comisiei.

  • Documentul Comisiei Europene a fost redactat în urma unei misiuni de evaluare în România, în perioada 10-11 aprilie 2018.

”În ciuda tuturor dezminţirilor prin care Executivul încearcă să liniştească apele, dând asigurări că nu vor suspenda contribuţiile la Pilonul 2 de pensii, se pare că vor face acest lucru, dovadă stând o informare trimisă Comisiei Europene” , scrie Florin Cîţu.

  • Reamintim că săptămâna trecută apăruseră primele informații care confirmau intenția Guvernului Dăncilă de a stopa plata contribuțiilor la Pilonul 2 de pensii începând din iulie 2018. Mai întâi pe surse, apoi într-un document oficial al Guvernului, ideea atribuindu-se șefului Comisiei Naționale pentru Starategie și Prognoză, Ion Ghizdeanu. Acesta  a declarat luni dimineața pentru HotNews.ro că se fac mai multe analize referitoare la Pilonul II de pensii, dar și că în proiectul transmis a fost o eroare materială, nefiind vorba de suspendare.

Reamintim că într-o conferință de presă oraganizată joi, experții Coaliției pentru Dezvoltarea României au prezentatun document în care trec în revistă declarațiile contradictorii ale guvernanților despre pilonul II de pensii și au prezentat o situație a pensiilor private cu întrebări, răspunsuri și un mesaj unitar: 'Nu spargeți pușculița copiilor!'.

Coaliția a cerut Guvernului să mențină actuala structură bazată pe trei piloni a sistemului de pensii și să reglementeze, în cel mai scurt timp, creșterea nivelului contribuției la Pilonul II la 6%, față de 3,75% cât este în prezent. Cei peste 7 milioane de contributori ar pierde în total, prin redirijarea banilor timp de șase luni, 3,6 miliarde de lei (777,6 milioane de euro).