Veniturile totale au urcat, în termeni nominali, cu 11,8%, iar cheltuielile cu 21,5%.
În ceea ce privește veniturile, s-au înregistrat scăderi la impozitul pe profit, salarii, venit și câștiguri din capital, de peste 1,44 miliarde lei (-8,4%, comparativ cu ianuarie – aprilie 2017), la capitolul alte impozite și taxe fiscale cu 10,9%, la 310,8 milioane lei, veniturile din capital s-au diminuat cu 12,5%, la 272,6 milioane lei.
Conform documentului MFP, veniturile bugetului general consolidat sunt în sumă de 89,6 miliarde lei, reprezentând 9,6% din PIB.
„Se înregistrează creșteri față de anul precedent în cazul încasărilor din contribuțiile de asigurări (+33,6%) și din veniturile nefiscale (+13,9%). Începând cu luna februarie încasările din contribuțiile sociale au fost influențate pozitiv de condițiile legislative noi privind transferul contribuțiilor din sarcina angajatorului în sarcina angajatului, reglementate prin OUG nr. 79/2017. Veniturile din TVA în primele patru luni au fost de 17,5 miliarde lei, ceea ce reprezintă o creștere cu 1,1% față de perioada similară a anului precedent, iar veniturile din accize au fost în sumă de 8,8 miliarde lei (0,9% din PIB) cu 14,7% mai mari comparativ cu perioada similară a anului precedent. De asemenea, încasările din impozite și taxe pe proprietate au crescut cu 6,7% față de aceeași perioadă a anului 2017”, informează MFP.
- S-au înregistrat scăderi ale încasărilor din impozitul pe salarii și venit cu 18,2% pe fondul reducerii, începând cu 1 ianuarie 2018, a cotei impozitului pe venit de la 16% la 10%, măsură care s-a reflectat în încasări începând cu luna februarie 2018.
Ministerul mai spune că sumele de la Uniunea Europeană în contul plăților efectuate sunt de 5,02 miliarde lei.
- Cheltuielile bugetului general consolidat sunt în sumă de 95,6 miliarde lei, cu 21,5% mai mari față de aceeași perioadă din anul precedent.
- Cheltuielile de personal sunt cu 20,4% mai mari față de aceeași perioadă a anului precedent, creșterea fiind determinată de majorările salariale acordate în anul 2017, dar și de majorarea salariilor în sectorul bugetar ca urmare a aplicării Legii cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.
- Dobânzile sunt cu 56,2% mai mari față de aceeași perioadă a anului precedent, respectiv 0,5% din PIB, întrucât în luna aprilie 2018 s-a înregistrat un vârf de plată al dobânzilor, avându-se în vedere cumularea datelor de plată a dobânzilor aferente mai multor titluri de stat de tip benchmark, situație care în anul 2017 s-a reflectat în execuția bugetară aferentă lunii iunie.
Cheltuielile pentru investiții, care includ cheltuielile de capital, precum şi pe cele aferente programelor de dezvoltare finanţate din surse interne şi externe, au fost de 5,9 miliarde lei, de 2 ori mai mari față de aceeași perioadă a anului trecut.
.......
Cheltuielile pentru investiții, care includ cheltuielile de capital, precum şi pe cele aferente programelor de dezvoltare finanţate din surse interne şi externe, au fost de 5,9 miliarde lei, de 2 ori mai mari față de aceeași perioadă a anului trecut."
pai singuri ati gasit explicatia.
2. Eu nu vad niciun santier serios in tara asta, in schimb vad o groaza de drumuri care se degradeaza in fiecare zi pe unde merg.
3. Dobanzile pentru datoria de stat oricum vor creste in anii urmatori. Or sa spuna ca n-au prevazut asta ? Ca e din cauza americanilor cum spune Erdogan ?
4. De cheltuieli nu spunem nimic, ca a ajuns sa ia un primar de sector 17000 lei/luna net, de parca face rocket science , nu sa cheltuiasca niste bani publici in mod corect. Si oricum, nu se vede nimic.
daca vrei sa incasezi taxe mai multe, asiguri un climat de stabilitate legislativa ca sa poti lasa fiscul sa-si faca treaba si eventual le faci rost de resurse suplimentare pentru a asigura preventia sau a investiga evaziunea fiscala. in realitate, taxele s-au modificat radical (fara sa fue acordat timp pentru pregatirea unei strategii de preventii) si fiscul opereaza in continuare sub nivelul minim de finantare de care are nevoie.
cat despre profit sa nu mire pe nimeni ca scad incasari atunci cand cresc taxele si dobanzile.
pe ei nu ii intereseaza guvernarea sau cresterea incasarilor, si-au creat tot felul de portite pentru a da tot felul de tunuri. cum dracu' sa creasca incasarile cand cei mai mari evazionisti sunt la guvernare?
Mereu cand postati ceva va faceti de rusine.
Incasarile in perioada ianuarie-aprilie 2018 au crescut cu 11.8% fata de ianuarie-aprilie 2017.
Deci sa inteleg ca ti-ai schimbat opinia si acum ca vezi ca incasarile au crescut consideri ca PSD stie sa guverneze, si a asigurat un climat legislativ bun?
Cu siguranta nu, esti doar un alt postac a lui Iohannis care a facut scoala la barul din sat.
Nu stiu cu cat va plateste dar la cat de needucati sunteti probabil o tuica pe zi e buna pentru voi.
ia uite cum stie sa guverneze PSDracnea cu "bubuiala" economica pe datorie de peste 7 MILIARDE DE EURO PE AN si deficit de 3% pe an. Nici pe vremea crizei nu ne mergea asa de "bine"
Datoria publica totala la 31 decembrie 2016 = 339.080,2 milioane RON
Datoria publica totala la 28 februarie 2018 = 372.707,4 milioane RON
daca tot scrieti "neplatit", faceti un efort si prezentati o lista cu investitii in valoare de 7 MILIARDE DE EURO in ultimul an
Din fericire pentru cei care au mai mult de 2 clase stiu ca Bugetul statului este unul ANUAL.
Faptul ca guvernul a decis sa faca plata pentru rachetele patriot e doar un lucru bun, chiar daca asta a creat un deficit mai mare in primele luni. Ministrul finantelor a zis de nspe ori ca deficitul ANUAL de 3% va fi respectat asa cum cere tratatele uniunii europene.
Bineinteles ca unii ving cu slogane ca vrem spitale nu rachete, vrem limba rusa nu romana sau engleza... cand Rusia invadeaza tara vecina si ii ocupa teritoriul unii ca tine se plang ca de ce guvernul investeste in aparearea Romaniei.
Iohanovici poate ar trebui sa faca mai multe declaratii despre agresiunile Rusiei si nu de ce guvernul investeste mai mult in apararea Romaniei, chiar daca asta implica un deficit mai mare in primele luni.
oricum o tuica de pruna naturala e mai de preferat decat un mic alterat
sa ai o viata buna !
bravo