Deficitul bugetului de stat s-a adâncit mai mult în aprilie. Anul trecut, în aceeași lună, era pe excedent (date MFP)

de Florin Barbuta     HotNews.ro
Vineri, 25 mai 2018, 21:34 Economie | Finanţe & Bănci


Ministerul Finantelor
Foto: Facebook/ Ministerul Finantelor Publice
Bugetul de stat a înregistrat un deficit de 0,65% din PIB, în primele patru luni din acest an, comparativ cu un excedent de 0,16%, în aceeași perioadă a anului trecut, reiese din execuția publicată de Ministerul Finanțelor Publice.

Veniturile totale au urcat, în termeni nominali, cu 11,8%, iar cheltuielile cu 21,5%.

În ceea ce privește veniturile, s-au înregistrat scăderi la impozitul pe profit, salarii, venit și câștiguri din capital, de peste 1,44 miliarde lei (-8,4%, comparativ cu ianuarie – aprilie 2017), la capitolul alte impozite și taxe fiscale cu 10,9%, la 310,8 milioane lei, veniturile din capital s-au diminuat cu 12,5%, la 272,6 milioane lei.

Conform documentului MFP, veniturile bugetului general consolidat sunt în sumă de 89,6 miliarde lei, reprezentând 9,6% din PIB.

„Se înregistrează creșteri față de anul precedent în cazul încasărilor din contribuțiile de asigurări (+33,6%) și din veniturile nefiscale (+13,9%). Începând cu luna februarie încasările din contribuțiile sociale au fost influențate pozitiv de condițiile legislative noi privind transferul contribuțiilor din sarcina angajatorului în sarcina angajatului, reglementate prin OUG nr. 79/2017. Veniturile din TVA în primele patru luni au fost de 17,5 miliarde lei, ceea ce reprezintă o creștere cu 1,1% față de perioada similară a anului precedent, iar veniturile din accize au fost în sumă de 8,8 miliarde lei (0,9% din PIB) cu 14,7% mai mari comparativ cu perioada similară a anului precedent. De asemenea, încasările din impozite și taxe pe proprietate au crescut cu 6,7% față de aceeași perioadă a anului 2017”, informează MFP.
 • S-au înregistrat scăderi ale încasărilor din impozitul pe salarii și venit cu 18,2% pe fondul reducerii, începând cu 1 ianuarie 2018, a cotei impozitului pe venit de la 16% la 10%, măsură care s-a reflectat în încasări începând cu luna februarie 2018.
De asemenea, spune MFP, se înregistrează o diminuare cu 14,4% față de aceeași perioadă anului precedent și la taxa pe utilizarea bunurilor, autorizarea utilizării bunurilor sau pe desfășurarea de activități ca urmare a aplicării OUG nr. 52/2017 privind restituirea sumelor reprezentând taxa specială pentru autoturisme și autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule și timbrul de mediu pentru autovehicule.

Ministerul mai spune că sumele de la Uniunea Europeană în contul plăților efectuate sunt de 5,02 miliarde lei.
 • Cheltuielile bugetului general consolidat sunt în sumă de 95,6 miliarde lei, cu 21,5% mai mari față de aceeași perioadă din anul precedent.
 • Cheltuielile de personal sunt cu 20,4% mai mari față de aceeași perioadă a anului precedent, creșterea fiind determinată de majorările salariale acordate în anul 2017, dar și de majorarea salariilor în sectorul bugetar ca urmare a aplicării Legii cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.
„Cheltuielile cu bunuri şi servicii au crescut cu 12,2% față de aceeași perioadă a anului precedent. Creșteri semnificative se înregistrează atât la bugetele locale, cât și la bugetul fondului național unic de asigurări sociale de sănătate și la bugetele instituțiilor publice finanțate din venituri proprii și subvenții bugetare. Subvențiile acordate în primele patru luni ale anului 2018 sunt în creștere cu 26,8% față de aceeași perioadă a anului trecut. Creșterea este determinată, în principal, de plățile efectuate pentru sprijinirea producătorilor agricoli și de subvențiile acordate pentru susținerea transportului feroviar public de călători și a transportului cu metroul”, precizează minsiterul.
 • Dobânzile sunt cu 56,2% mai mari față de aceeași perioadă a anului precedent, respectiv 0,5% din PIB, întrucât în luna aprilie 2018 s-a înregistrat un vârf de plată al dobânzilor, avându-se în vedere cumularea datelor de plată a dobânzilor aferente mai multor titluri de stat de tip benchmark, situație care în anul 2017 s-a reflectat în execuția bugetară aferentă lunii iunie.
Conform MFP, cheltuielile cu asistența socială au crescut față de anul precedent cu 10,8%, fiind influențate, în principal, de majorarea cu 9% a punctului de pensie de la 1 iulie 2017, ajungând la 1.000 lei, majorarea și modificarea modalității de stabilire a indemnizației lunare pentru creșterea copilului și stimulentul de inserție.

Cheltuielile pentru investiții, care includ cheltuielile de capital, precum şi pe cele aferente programelor de dezvoltare finanţate din surse interne şi externe, au fost de 5,9 miliarde lei, de 2 ori mai mari față de aceeași perioadă a anului trecut.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2236 vizualizari

 • +7 (9 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Vineri, 25 mai 2018, 22:26)

  [anonim]

  • +2 (2 voturi)    
   Pavi e benton (Sâmbătă, 26 mai 2018, 3:28)

   Parzivall [utilizator] i-a raspuns lui

   Nevertebrata bentonica, turtita de greutatile exprimarii in limba materna dar si de fundul Hamsterului!!!
  • 0 (0 voturi)    
   Inainte spre falimentul national! (Sâmbătă, 26 mai 2018, 20:36)

   emil bobu [utilizator] i-a raspuns lui

   Ca noi nu votam! Nu stim sa ne alegem viitorul!
 • +5 (7 voturi)    
  România în fundul gropii (Vineri, 25 mai 2018, 23:24)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  Distrusă în nici doi ani de o gașcă de mafioți (P$D+ALDE, UDMR inclus) incompetenți în frunte cu un hot condamnat penal si slugile lui.
 • -6 (8 voturi)    
  sau (Sâmbătă, 26 mai 2018, 0:28)

  laurentiucat [utilizator]

  "Dobânzile sunt cu 56,2% mai mari față de aceeași perioadă a anului precedent, respectiv 0,5% din PIB, întrucât în luna aprilie 2018 s-a înregistrat un vârf de plată al dobânzilor, avându-se în vedere cumularea datelor de plată a dobânzilor aferente mai multor titluri de stat de tip benchmark, situație care în anul 2017 s-a reflectat în execuția bugetară aferentă lunii iunie.
  .......

  Cheltuielile pentru investiții, care includ cheltuielile de capital, precum şi pe cele aferente programelor de dezvoltare finanţate din surse interne şi externe, au fost de 5,9 miliarde lei, de 2 ori mai mari față de aceeași perioadă a anului trecut."

  pai singuri ati gasit explicatia.
  • +4 (6 voturi)    
   Depinde cum interpretezi cifrele (Sâmbătă, 26 mai 2018, 7:59)

   Maspp [utilizator] i-a raspuns lui laurentiucat

   1. Care investitii ? Scoate banii care vin de la UE pentru agricultura pentru care nu trebuie sa faci nimic, si atunci sa vedem ce mai ramane din investitii.
   2. Eu nu vad niciun santier serios in tara asta, in schimb vad o groaza de drumuri care se degradeaza in fiecare zi pe unde merg.
   3. Dobanzile pentru datoria de stat oricum vor creste in anii urmatori. Or sa spuna ca n-au prevazut asta ? Ca e din cauza americanilor cum spune Erdogan ?
   4. De cheltuieli nu spunem nimic, ca a ajuns sa ia un primar de sector 17000 lei/luna net, de parca face rocket science , nu sa cheltuiasca niste bani publici in mod corect. Si oricum, nu se vede nimic.
   • -3 (3 voturi)    
    sau (Sâmbătă, 26 mai 2018, 13:41)

    laurentiucat [utilizator] i-a raspuns lui Maspp

    exista o singura solutie. candideaza tu, castiga alegerile si o sa ai salariu mare si posibilitatea sa faci ce stii si ce reclami acu ca nu fac celelanti. ok?
    • +2 (2 voturi)    
     Am destule de facut (Sâmbătă, 26 mai 2018, 20:37)

     Maspp [utilizator] i-a raspuns lui laurentiucat

     crede-ma. Si nici nu am skill-uri pentru asa ceva. Ce spuneam de cheltuieli e ca nu se justifica pentru ceea ce fac baietii aia. Sunt tari mult mai bine administrate decat Romania (vezi Ungaria, Polonia) unde salariile in administratie sunt la jumatate si sistemul merge mult mai bine. Problema e la calitatea resursei umane pe care o are partidul de guvernamant. Si cand or termina banii , ghici ce or sa faca ? Or sa dea afara din personalul supra-dimensionat din administratie ? Or sa reduca salariile ? Ah, nu, or sa vina cu noi impozite pentru firme.
 • +2 (4 voturi)    
  evident (Sâmbătă, 26 mai 2018, 8:57)

  g01an [utilizator]

  evident ca scad incasarile cand introduci mai multe modificari consecutive intr-o perioada scurta.

  daca vrei sa incasezi taxe mai multe, asiguri un climat de stabilitate legislativa ca sa poti lasa fiscul sa-si faca treaba si eventual le faci rost de resurse suplimentare pentru a asigura preventia sau a investiga evaziunea fiscala. in realitate, taxele s-au modificat radical (fara sa fue acordat timp pentru pregatirea unei strategii de preventii) si fiscul opereaza in continuare sub nivelul minim de finantare de care are nevoie.

  cat despre profit sa nu mire pe nimeni ca scad incasari atunci cand cresc taxele si dobanzile.

  pe ei nu ii intereseaza guvernarea sau cresterea incasarilor, si-au creat tot felul de portite pentru a da tot felul de tunuri. cum dracu' sa creasca incasarile cand cei mai mari evazionisti sunt la guvernare?
 • -2 (6 voturi)    
  Incasarile au crescut cu 11.8%. Invata sa citesti (Sâmbătă, 26 mai 2018, 10:03)

  adrianhn [utilizator]

  E mereu haios cum haterii PSD nu stiu nici macar sa citeasca.

  Mereu cand postati ceva va faceti de rusine.

  Incasarile in perioada ianuarie-aprilie 2018 au crescut cu 11.8% fata de ianuarie-aprilie 2017.

  Deci sa inteleg ca ti-ai schimbat opinia si acum ca vezi ca incasarile au crescut consideri ca PSD stie sa guverneze, si a asigurat un climat legislativ bun?

  Cu siguranta nu, esti doar un alt postac a lui Iohannis care a facut scoala la barul din sat.

  Nu stiu cu cat va plateste dar la cat de needucati sunteti probabil o tuica pe zi e buna pentru voi.
  • +4 (4 voturi)    
   tema e DEFICITUL, nu incasarile (Sâmbătă, 26 mai 2018, 11:06)

   ZeroAbsolut [utilizator] i-a raspuns lui adrianhn

   cresterile din incasari nu acopera cheltuielile.

   ia uite cum stie sa guverneze PSDracnea cu "bubuiala" economica pe datorie de peste 7 MILIARDE DE EURO PE AN si deficit de 3% pe an. Nici pe vremea crizei nu ne mergea asa de "bine"

   Datoria publica totala la 31 decembrie 2016 = 339.080,2 milioane RON
   Datoria publica totala la 28 februarie 2018 = 372.707,4 milioane RON

   daca tot scrieti "neplatit", faceti un efort si prezentati o lista cu investitii in valoare de 7 MILIARDE DE EURO in ultimul an
   • 0 (0 voturi)    
    Ciolos a avut deficit mai mare si datorie mai mult (Sâmbătă, 26 mai 2018, 17:35)

    adrianhn [utilizator] i-a raspuns lui ZeroAbsolut

    Si datea contracte cu dedicatie. Ataca la curtea constitutionala cresterea salariilor.... mare premier ...

    Din fericire pentru cei care au mai mult de 2 clase stiu ca Bugetul statului este unul ANUAL.

    Faptul ca guvernul a decis sa faca plata pentru rachetele patriot e doar un lucru bun, chiar daca asta a creat un deficit mai mare in primele luni. Ministrul finantelor a zis de nspe ori ca deficitul ANUAL de 3% va fi respectat asa cum cere tratatele uniunii europene.

    Bineinteles ca unii ving cu slogane ca vrem spitale nu rachete, vrem limba rusa nu romana sau engleza... cand Rusia invadeaza tara vecina si ii ocupa teritoriul unii ca tine se plang ca de ce guvernul investeste in aparearea Romaniei.

    Iohanovici poate ar trebui sa faca mai multe declaratii despre agresiunile Rusiei si nu de ce guvernul investeste mai mult in apararea Romaniei, chiar daca asta implica un deficit mai mare in primele luni.
  • +2 (4 voturi)    
   gandac cu creier (Sâmbătă, 26 mai 2018, 11:31)

   costelm [utilizator] i-a raspuns lui adrianhn

   incasarile or fi crescut dar au crescut si pomenile si subventiile gastii catre acoliti
   oricum o tuica de pruna naturala e mai de preferat decat un mic alterat
   sa ai o viata buna !
 • +1 (1 vot)    
  vai (Sâmbătă, 26 mai 2018, 11:27)

  costelm [utilizator]

  dar e normal, gashka de gunoaie psd nu da pomenile din buzunarul ei, tot din buzunarul nostru, si ii mai si aplaudam ca ne baga tot mai adanc in galeata cu cacao
  bravo


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by