Evenimentele vin, trec și apoi se uită, fiind înlocuite în memoria de scurtă durată cu alte evenimente. De aceea, vă propunem o sinteza săptămânală cu cele mai interesante evenimente de la noi și din lume, cel puțin cu cele care ne-au reținut nouă atenția. O colecție de texte pe care să le puteți savura în fiecare sămbătă la cafeaua de dimineață. Lectură plăcută!

HotNews.roFoto: Hotnews

SOCIAL, POLITIC:

  • Relația cu Julieta Constantinescu reprezintă adevărată sfințenie a lui Arsenie Boca. Cei care merg să se închine la mormântul sau de la Prislop sunt convinși de sfințenia să, de aceea pornesc să facă acest pelerinaj. Ei cred. Cei care s-au săturat să-i vadă chipul peste tot, din taximetre până-n ultimul talcioc, îl asociază cu habotnicia și cu un soi de iluzie a sinelui. Ei nu cred. Etichetarea înlocuiește documentarea.
  •  În 1995, revistă Outside i-a propus să scrie un articol despre comercializarea Everestului. Krakauer s-a antrenat timp de un an, în America, iar în primăvară următoare a zburat spre Nepal. Recunoaște că era foarte speriat înainte de expediție, dar ideea că făcea parte din echipă lui Hall, un tip foarte bine organizat și cumpătat, îl liniștea. Faptul că, două luni mai târziu, Hall însuși avea să fie rămână pe vârf, în mijlocul furtunii, așteptând în zadar să fie salvat, era ceva ce nimeni nu și-ar fi putut imagina.Un reporter pe Everest.
  • Ecranul cel mare din Piața Unirii din Cluj se umflă pentru premiera de gală a filmului Foxtrot (Israel, 2017), în prima seară de TIFF. Timp de 10 zile, Clujul va găzdui proiecțiile a 227 de filme, multe petreceri, concerte și alte evenimente speciale. Am luat frumușel programul festivalului și am încercuit câteva dintre filmele pe care nu vrem să le ratăm.  Ne-am pus deoparte filmele de văzut la TIFF 2018.
  • Când un cioban dă din oile lui pentru a-l ajuta pe altul care și-a pierdut avuția peste noapte, s-ar putea ca asta să însemne mai mult decât un gest banal de omenie. Solidaritatea oamenilor simpli e cel mai sigur semn că o societate nu și-a pierdut, definitiv, reperele. Mai mulți oieri din diverse județe ale țării și-au unit forțele și au donat peste 50 de capete pentru a-i reface turma unui cioban din zona Sibiului care își pierduse oile în urma unui incendiu. Anti-miorița. Balada ciobanilor care au redescoperit omenia.

ECONOMIC:

  • Piața de training și coaching din România este de 30-40 milioane de euro anual, iar câștigul mediu al trainer este de circa 2.000 euro pe lună, a dezvăluit managerul ueni companii de consultanță. Câți bani poate face un coach în România

BONUS:

  • Crazy circle illusion:

Fuga după (de) peștișorul fermecat

Selfie:

Curiozitate:

  • E bine sa te uiti in ochii celui cu care discuti, dar nici sa nu exagerezi, ca lucrurile pot lua o alta turnura. Constatarea a fost publicata in revista Psychological Science, in baza unor studii foarte atente, pe grupuri de participanti carora li s-a cerut sa isi concentreze privirea fie pe buzele celui care li se adreseaza, fie pe ochii lui. Dupa aceea, atitudinea lor fata de subiectul discutiei a fost masurata si comparata cu atitudinea de dinaintea discutiei. Concluzia: concentrarea pe ochii partenerului de discutie poate fi contraproductiva, privitul insistent in ochii celuilalt fiind asociat cu o pozitie dominanta, de intimidare

Cei mai prosti 10 teroristi:

  • Cuvintele pe care le folosim pentru a ne descrie emoțiile afectează modul în care ne simțim, spune istoricul Tiffany Watt Smith, și ele s-au schimbat adesea (uneori foarte dramatic) ca răspuns la noile așteptări și idei culturale. Să luăm de exemplu nostalgia: definită inițial în 1688 ca o boală și considerată mortală, astăzi este privită ca o afecțiune mai puțin serioasă. În acest discurs fascinant despre istoria emoțiilor, aflați mai multe despre cum limbajul folosit pentru a descrie cum ne simțim continuă să evolueze - și învățați câteva cuvinte folosite în diferite culturi pentru a cuprinde acele sentimente efemere în cuvinte. TED Talks. Istoria emoțiilor omenești (subtitrat în română):

Voi ce ați citit intersant?

Să aveți un weekend cât mai bun!