Uniunea Europeană se află într-o "criză existențială", iar Brexitul este "foarte dăunător", a spus marți miliardarul american de origine maghiară George Soros într-un discurs public, scrie Financial Times.

HotNews.roFoto: Hotnews

Soros a adăugat că UE se confruntă cu trei probleme cheie: criza refugiaților, dezintegrarea teritorială ca urmare a Brexit și o politică de austeritate provocată de criza financiară care "a împiedicat dezvoltarea economică a Europei". "UE se află într-o criză existențială. Tot ce putea merge prost, a mers prost ", a spus Soros. În opinia sa, pentru a scăpa de criză ”UE trebuie să se reinventeze".

Soros, care este fondatorul și președintele Fundației pentru o Societate Deschisă, a donat 400.000 de lire sterline grupului anti-Brexit ”Best for Britain” după alegerile din Marea Britanie de anul trecut. Fundația pentru o Societate Deschisă a donat, de asemenea, 303.000 de lire sterline celor două organizații pro-UE, ”Mișcarea Europeană” din Marea Britanie și ”Oamenii de Știință pentru UE”

Miliardarul a mai afirmat că abordarea crizei migrației europene "poate fi cel mai bun loc început", dar a subliniat că nu trebuie forțate țările europene să accepte cote prestabilite de refugiați. El consideră că Procedura Dublin (detalii, aici) a pus "o povară nedreaptă" asupra Italiei și a altor țări mediteraneene, având "implicații politice dezastruoase".

În timp ce politicile de austeritate păreau să funcționeze, "dependența de austeritate", a rănit în final euro și și acum agravează criza europeană, mai spune Soros, adaugând că ieșirea SUA din acordul nuclear încheiat cu Iranul și incertitudinea cu privire la tarifele vamale dăunează economiilor europene, în special Germaniei.

"Este posibil să ne îndreptăm spre o altă criză financiară majoră", a mai spus Soros, marți.