Senatul a aprobat marți proiectul de lege prin care arenele sportive deținute de Banca Națională a României în Parcul Cotroceni din Capitală vor fi transferate Guvernului, urmând ca acesta să decidă prin ce instituție le va administra ulterior. Disputa cu privire la Arenele BNR durează de câteva luni, Banca Centrală susținând că deține dreptul de proprietate al Arenelor (vezi aici detalii), în vreme ce senatorul Daniel Zamfir spune că Protocolul în baza căruia BNR a primit acel complex este nul de drept. Reprezentanții Băncii Centrale au exprimat într-un punct de vedere de 21 de pagini transmis de la cabinetul primului viceguvernator, Florin Georgescu, că proiectul de lege nu are susținerea BNR, din motive ce țin de încălcarea legislației naționale și a celei europene.

Guvernatorul BNR Mugur Isarescu si senatorul Daniel ZamfirFoto: Hotnews

Complexul sportiv, cu terenuri de fotbal şi arene de tenis de câmp, se întinde pe aproape zece hectare în Cartierul Cotroceni și a fost pe parcursul mai multor decenii gazda unor competiţii interne şi internaţionale de prim rang, reprezentând şi sediul Clubului sportiv Progresul, se arată în expunerea de motive a proiectului.

"Printr-o judicioasă analiză la nivel guvernamental, lucrările de investiţii şi refacere a infrastructurii sportive ar putea beneficia de suportul Companiei Naţionale de Investiţii SA şi de fonduri europene", se mai arată în propunerea legislativă privind destinaţia unor terenuri şi a construcţiilor edificate pe acestea, proiect iniţiat de senatorul PSD Şerban Nicolae şi susţinut de parlamentari social-democraţi.

Senatorul Daniel Zamfir a precizat că nu este vorba de trecerea de proprietate de la BNR la stat. "Această lege nu îşi propune să schimbe regimul de proprietate, proprietar a fost întotdeauna statul român", a spus senatorul.

Reprezentanții Băncii Centrale sunt însă de altă părere. Într-un punct de vedere expus pe 21 de pagini transmis de la cabinetul primului viceguvernator, Florin Georgescu, ei arată că proiectul de lege nu are susținerea BNR. Motivele sunt simple și ușor de înțeles:

  • Propunerea de act normativ nu are la bază o fundamentare temeinică ci, dimpotrivă, se sprijină pe existența unor raporturi sociale și economice ce nu corespund realității:
  • Inițiativa legislativă nu îndeplinește cerința de a fi corelată cu ansamblul reglementărilor interne și a Convenției  Europene a Drepturilor Omului, preluarea imobilului în proprietatea Băncii Naționale de către Statul român în condițiile prevăzute de proiectul de act normativ find contrar cadrului normativ intern și  art. 1 din Protocolul nr. 1  la Convenția   Drepturilor Omului ce garantează dreptul la proprietate:
  • Proiectul de lege nu este compatibil cu legislația Uniunii Europene, respectiv cu principiul independenței băncii centrale și interdicția de finanțare monetară, prevăzute de Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene. 

”Vă comunicăm ca Banca Națională a României nu susține adoptarea propunerii legislative anterior menționate”, se arată în punctul de vedere al băncii centrale.

Vezi aici documentul integral.

Duplicitară în această chestiune pare și poziția reprezentanților Federației Române de Tenis, care pe de o parte îi trimite scrisori de mulțumire Guvernatorului Isărescu pentru sprijinul pe care l-a acordat de-a lungul anilor Federației, iar pe de altă parte , susțin demersurile în favoarea transferului în proprietatea Guvernului ale acestor terenuri.

Miza întregii afaceri pare să fie una care ține mai degrabă de piața imobiliară, dată fiind valoarea terenurilor și zona centrală a Capitalei pe care le ocupă.

Reamintim că Țiriac a dat în judecată BNR pentru aceste terenuri. "Dau în judecată BNR în calitate de cetățean. Eu, ca cetățean român. Federația de Tenis e alături de mine. De 16 ani, de 15 ani de 12 ani, tot vorbesc cu Isărescu. I-am și făcut de 100 de ori propuneri: ori să-l băgam într-o Fundație și să rămână al Fundației nu al meu personal... Dădeam și bani pentru revigorat, pentru făcut tot ce trebuie...", a declarat pentru HotNews Ion Țiriac, după o conferința de presă organizată la Senat, cu privire la soartă Arenelor Române.

"Sunt documente pe care noi le-am prezentat Judecătoriei București astăzi, deci astăzi începem procesul împotrivă Băncii Naționale a României. Cine suntem? Suntem niște sportivi care am fost, niște sportivi care suntem și, dacă este nevoie, în următoarele săptămâni, pot să adun până la 200.000 de semnături ale sportivilor care vor fi", a mai adăugat omul de afaceri Ion Țiriac.

Citește și: Relatia Isarescu-Tiriac. De la amicitie si colaborare, la transmiterea de mesaje prin intermediul presei.