​​Pe internet sau în "ateliere participative", francezii sunt invitați să reflecteze timp de șase luni asupra viitoarei reforme a sistemului de pensii, ca parte a "consultării cetățenilor" lansată joi de Guvernul de la Paris. Guvernul a lansat de asemenea un site, unde pot fi gasite toate detaliile privind acest proiect. Ideea lui Jean-Paul Delevoye, Înaltul Comisar pentru reforma sistemului de pensii, e simplă: fără pensii speciale; fie că ești funcționar public sau angajat în sistemul privat, la același salariu și vechime vei avea aceeași pensie. ”Un subiect de o asemenea amploare necesită o consultare largă a cetățenilor", a precizat Delevoye.

HotNews.roFoto: Hotnews

Consultarea publică a fost deschisă azi și se va întinde până în 25 octombrie, timp în care se vor discuta diferite propuneri și strategii, pornind de la vârsta optimă de pensionare. Detalii aici și aici.

Toată lumea poate "gândi la diferite scenarii sau alternative", dar și "votează, comentează, propune noi melodii" pe o duzină de subiecte precum vârsta plecării, pensia de reversiune sau inegalitatea de gen.

Pentru a marca inițierea acestei consultări, un prim "atelier de cooperare" va reuni joi, la Ministerul Sănătății, un prim grup de lucru care va încerca să simuleze impactul unor posibile decizii luate în 2019, la orizontul anului 2040.

Ulterior, o serie de "ateliere participative" regionale sunt programate a se desfășura în septembrie și octombrie, pentru a aprofunda la fiecare întâlnire câte "una sau două teme majore".

Toate contribuțiile vor face obiectul unei sinteze care va fi făcută publică pe 29 noiembrie și trimisă spre aviz unui ultim atelier la începutul lunii decembrie, aproximativ la aceeași dată cu ultimele întâlniri dintre dl Delevoye și reprezentanții sindicatelor.

Reforma pensiilor din Franța e preconizată a se desfășura în 4 etape.

Etapa 1 (mai-decembrie 2018)

Consultarea cu partenerii sociali va fi condusă de Înaltul Comisar și va fi eșalonată pe tot parcursul anului. Se va concentra pe principiile reformei, modalitățile de aplicare a acesteia și tranziției la noul sistem. Această consultare socială va fi însoțită de un sistem de consultare și de participare a cetățenilor

Etapa 2 (decembrie 2018)

Orientările reformei vor fi propuse de Înaltul Comisar la sfârșitul anului 2018 sau la începutul anului 2019. Prezentarea proiectului va deschide o nouă etapă de consultare cu partenerii sociali. Instrumente digitale paralele vor fi puse la dispoziția publicului pentru a-i ajuta să înțeleagă funcționarea sistemului universal și modul în care fiecare cetățean își poate calcula pensia.

Etapa 3 (2019)

Proiectul de lege va fi discutat de Consiliul de Miniștri și va fi prezentat în Parlament în 2019.

Etapa 4

După votarea legii. Vor mai trece câțiva ani până la aplicarea propriu-zisă, timp în care se vor rezolva problemele de legislație secundară și detaliile care să facă funcțional noul sistem (Înaltul Comisar pentru Reforma Pensiilor va coordona elaborarea legislației de punere în aplicare, la nivel instituțional și operațional)

Totul se face transparent, cu rapoarte intermediare de parcurs care vor fi publicate online, putându-se urmări fiecare pas al demersului.

În România, mai întâi apare pe sursecă PSD vor sa desființeze Pilonul II de pensii. Apoi e negată știrea. Apar primele documente guvernamentale care confirmă. Întreg mediul de afaceri e revoltat. Cu jumătate de gură, oficialii PSD admit, dar nu că ne vor fura banii adunați acolo, ci căne va oferi ”șansa” de a opta. Apoi tăcere, din nou, până când ne vom trezi într-o vineri seara cu o Ordonanță publicată în Monitorul Oficial....