​Leul s-a depreciat joi ușor în fața euro într-o piață valutară complicată de crizele de pe continent, dar și ca urmare a zgomotului politic din țara noastră, spun arbitrajiștii. Joi dimineață euro s-a întărit față de celelalte monede după ce grijile privind criza din Italia au scăzut în intensitate, politicienii părând a fi aproape de a cădea de acord asupra unui guvern stabil. ”Monedele Europei emergente s-au tranzacționat diferit față de euro în timp ce EURRON este cotat în jur de 4.6500 nivel la care a ajuns miercuri, în urma incertitudinilor politice.”, se arată în raportul de joi al unei bănci comerciale.

HotNews.roFoto: Hotnews

Potrivit media americane, Statele Unite vor anunța azi planurile de a impune tarife pentru importurile de oțel și aluminiu din țările Uniunii Europene. Aceasta s-ar întâmpla cu numai o zi înaintea expirării perioadei de grație acordată UE și unor state din America de Nord și de Sud. Oficialii europeni au declarat că nu își doresc un război comercial, dar că probabil va exista un răspuns dacă Washingtonul va impune tarife. Comisia Europeană a luat deja în discuție impunerea unor taxe pentru importuri din SUA, taxe în valoare de 2.8 miliarde dolari.

Citirea preliminară a datelor privind inflația anuală în zonă euro a arătat o creștere a acesteia la 1.90% de la 1.20% în aprilie, cu mult peste așteptările pieței de 1.60%. Venind după anunțul peste așteptări de ieri a inflației în Germania, citirea de azi va da probabil o gură de aer proaspăt Băncii Centrale Europene.

Prețurile metalelor prețioase au crescut ușor joi dimineață pe seama scăderii dolarului. Aurul este cotat cu puțin sub 1,300.00 dolari pe uncie, argintul se tranzacționează la 16.55 dolari pe uncie, prețul platinei a urcat peste 910.00 dolari pe uncie, iar paladiul se găsește aproape de 990.00 dolari pe uncie.