Cardurile Visa au întâmpinatprobleme la tranzacţii efectuate vineri în numeroase ţări europene. Clienţii au raportat probleme la plăţi cu carduri Visa în magazine şi benzinării.

VISAFoto: VISA

UPDATE 12:58Compania Visa Inc a declarat că sistemele sale funcționează la "niveluri apropiate de cele normale" și că problemele care au afectat utilizatorii din Europa au fost "rezultatul unui eșec hardware".

"Nu avem niciun motiv să credem că acest lucru a fost asociat cu orice fel de acces neautorizat sau rău intenționat", a spus Visa.

Probleme tehnice au fost semnalate în Marea Britanie şi în numeroase alte ţări europene, precum Germania, Franța, Italia și Spania, multe tranzacţii în care au fost utilizate carduri Visa fiind blocate. Clienţii au raportat probleme la plăţi cu carduri Visa în magazine şi benzinării. În momentul de faţă, amploarea problemelor nu se cunoaşte.

"Visa se confruntă în prezent cu perturbări ale sistemului. Din cauza incidentului tehnic, unele tranzacţii Visa în Europa nu pot fi procesate. Am demarat o investigaţie pentru aflarea cauzelor şi încercăm să rezolvăm problema cât mai rapid", a comunicat compania de carduri bancare.

În afară de Marea Britanie, probleme au fost semnalate în Germania, Franţa, Spania şi Italia.

Printre cauzele posibile ar putea fi un atac cibernetic sau o defecţiune.

Tranzacţiile la bancomate nu par să fie afectate. Cardurile de tip Mastercard şi American Express nu sunt afectate de această problemă.

UPDATE: Garda Civilă din Spania a făcut pe Twitter o postare în care îi liniștește pe posesorii de carduri Visa. Sub o poză cu Johnny Depp în rolul Capitanului Jack Sparrow, aceasta a scris: „Stai calm. Dacă nu poți plăti nu este pentru că ai fost jefuit sau atacat de hackeri. Visa a picat în Europa, ceea ce împiedică tranzacțiile cu cardul”.

UPDATE 22:01 PotrivitFinancial Times, Mastercard, care înregistrează un număr mic de carduri de debit, însă majoritatea cardurilor de credit din Marea Britanie, nu a avut probleme. În Regatul Unit, 95% dintre cardurile de debit sunt Visa.

UPDATE 21:51 Parlamentarul britanic Angela Rayner scrie pe Twitter că a fost afectată de problemele Visa, comentând ironic că este pentru prima oară când a plecat fără să fi plătit carburantul.

Alți britanici care s-au confruntat cu probleme au postat pe Twitter fotografii.