În luna aprilie 2018 preţurile producţiei industriale pe total (piaţa internă şi piaţa externă) au crescut cu 0,4% faţă de luna martie 2018. Dacă ne uităm la aprilie 2018, comparativ cu luna aprilie 2017, același indicator a urcat cu 4,2% de la 3.8% în luna anterioară. Indicele preturilor productiei industriale (IPPI) reprezinta un indicator cheie pentru măsurarea inflației și pentru determinarea deflatorului PIB (creșterea economica reală se calculează prin împărțirea PIB nominal la un indice dat de acest deflator). Cu cât IPPI este mai redus, cu atât PIB va fi mai mare în termeni reali.

HotNews.roFoto: Hotnews

Indicele preţurilor producţiei industriale (IPPI) măsoară evoluţia preţurilor produselor sau serviciilor industriale fabricate şi livrate în primul stadiu de comercializare de producătorii interni.

Cele mai mari creșteri de prețuri s-au înregistrat în domeniul întreținerii și reparațiilor echipamentelor, în metalurgie și cocserie (vezi graficul de mai jos)

Preţurile colectate sunt preţuri de producător, nu includ TVA şi alte taxe pe produs. Preţurile sunt colectate de la aproximativ 1800 de operatori economici, selectaţi în funcţie de cifra de afaceri raportată în cadrul cercetării statistice Ancheta Structurală în întreprinderi realizată în perioada aferentă anului de bază (2015).

Gradul de acoperire obţinut este cuprins între 70% şi 100% din cifra de afaceri aferentă fiecărei clase CAEN Rev. 2. Colectarea se realizează o dată pe lună şi constă în înregistrarea preţurilor la nivel de sortiment, considerat reprezentativ de către fiecare operator economic inclus în eşantion.