Declarația unică de venit trebuie depusă de persoanele fizice cu venituri din activități independente și PFA până pe 16 iulie. Persoane implicate în vânzări trebuie să fie atente când completează Declarația unică pentru că o pot face greșit. Dacă acestea primesc stimulente, precum excursii, trebuie înțeles statutul acelor sume, susține Dan Manolescu, președinte al Camerei Consultanților Fiscali, într-un interviu acordat HotNews.ro.

Dan ManolescuFoto: Hotnews

“Persoanele care trebuie să depună declarația unică trebuie să își facă un inventar al tuturor veniturilor pe care le obțin. Sunt, poate, situații în care o persoană nu are o vizibilitate foarte clară asupra veniturilor pe care le obține și mă refer la multe cazuri în zona de vânzări. Aici apar diverse metode de stimulare a vânzărilor în care persoanele implicate în vânzări primesc diverse bonusuri, de cele mai multe ori în natură, din partea unor producători care stimulează agenți de vânzare ai comerciantului pentru a performa într-un mod corespunzător”, a spus Manolescu.

  •  Atunci, de cele mai multe ori, persoana fizică respectivă nu are vizibilitate neapărat pe acele sume petnru că nu le percepe ca fiind un venit primit în numerar, pentru că sunt date sub formă de premii, excursii și alte stimulente, și trebuie să înțeleagă care este statutul acelor sume, dacă cel care le acordă le declară ca venituri din alte surse pe care i le dă acestei persoane, urmând să le raporteze ulterior Fiscului, pentru că e obligat să facă acest lucru.
  •  S-ar putea să fie în situația în care fiscul are acea informație, că a obținut o excursie în sumă de…, care depășește acel plafon de 22.800 lei, dar nu și-a dat seama că are în spate acea corespondență de venit în ceea ce privește excursia.

El este de părere că varianta de completare online a declarației este cea care ar rezolva prolemele și ar genera un avantaj fiscal, în sensul că cel care o depune ar obține o bonificație în ceea ce privește impozitul, de 5%.

“Anterior se declara de către contribuabil venitul și era organul fiscal cel care calcula impozitul, dădea o decizie, și contribuailul avea un termen de 60 de zile să plătească. Am constatat că erau o serie întreagă de întârzieri și sunt foarte multe decizii fiscale pe care organul fiscal nu le-a emis în timp, deși contribuabilul a depus declarația de venit. Organul fiscal nu i-a spus cât trebuie să plătească și, ca atare, sunt foarte multe sume pe care statul nu le-a încasat”, a explicat Manolescu.

Prin acest nou mecanism, și în cazul persoanelor fizice se trece la acest sistem specific companiilor, unde contribuabilul este cel care declară impozitul și este obligat să plătească până la termenul stabilit de lege.

„Prin urmare, din toată această procedură vor apărea, mai ales în perioada de început, neclarități cu anumiți contribuabili în a-și identifica procedura de declarare de calcul, dar cred că este un pas spre modernizarea sistemului. Această calculație în final duce către o simplificare a activității ANAF, că nu are de verificat ulterior decât prin sondaj dacă declararea impozitului a fost făcută corect și plata ulterior a fost efectuată”, a precizat președintele Camerei Consultanților Fiscali.

  • A calcula impozitul aferent sumei nu cred că este o mare problemă atâta timp cât veniturile au fost declarate în mod corect.
  • Principala problemă este de a identifica toate veniturile și, mai ales, cheltuielile aferente în cazul activitățlor independete, în special unde sunt o serie întreagă de cheltuieli care pot fi deduse la calculul venitului net. Dacă nu se deduce nimic, dacă aplic procentul, nu e mare lucru de făcut.

Cotat ca un profesionis al Finanțelor, Dan Manolescu, fost secretar de stat la MFP, este fiul Mariei Manolescu, care a fost secretar de stat în aceeași instituției în perioada 2001-2004 și a condus proietul Codului fiscal al României finalizat în 2003, în urma unui efort de consultare a experților în domeniu și a mediului de business.

"Noi am negociat atunci cu doamna Manolescu și acum cu Dan Manolescu și sperăm că, dacă va avea un copil, să negociem cu el viitorul Codului Fiscal", mărturisea președintele unui jucător din Big Four, la o conferință de profil.