Repartiţia pe fonduri de finanţare a locuinţelor terminate arată că numărul locuinţelor terminate din fondurile private a crescut cu 307 locuinţe, iar numărul locuinţelor terminate din fondurile publice a scăzut cu 118 locuinţe. Interesant este că și în cazul locuințelor terminate din bani publici, cele fără canalizare reprezintă un segment important.
- Cele mai spaţioase camere sunt în regiunile: Centru şi Bucureşti – Ilfov (în medie unei camere îi revine o suprafaţă locuibilă de 19,3 m.p. fiecare), Vest (19,1 m.p. ) şi Nord - Vest (19,0 m.p. ). Cele mai mici suprafeţe medii locuibile pe o cameră se află în regiunile de dezvoltare: Nord - Est (16,8 m.p.), Sud - Est (16,3 m.p.), Sud - Vest Oltenia (15,6 m.p. ) şi Sud – Muntenia (15,5 m.p.)
- Există o anumită particularitate înregistrată în raportul populaţie/locuinţe: în timp ce numărul populaţiei a înregistrat o dinamică descendentă, fondul de locuinţe a crescut.
- În ceea ce priveşte suprafaţa medie pe o locuinţă, există o diferenţă între oraș și sat: 47,9 m.p. în mediul urban, faţă de 47,0 m.p. în cel rural.
- Cea mai mare discrepanţă în ceea ce privesc utilităţile prezentate anterior, se înregistrează la dotarea cu canalizare (89,0% din locuinţele noi situate în mediul urban au canalizare, faţă de 67,6% în mediul rural.
Ca să îți îmbunătățești condițiile de locuit e nevoie de bani. Banii îi ai din economii personale, din sprijin financiar extern (părinți, prieteni, remitențe din străinătate etc), credit bancar sau prin sistemul de economisire-creditare, momentan blocat de un control al Curții de Conturi. Deși aflat la baza reconstrucției Germaniei și având un grad de penetrare uriaș în țări că Cehia, Austria, Germania, Slovacia s.a. - în România acest sistem avansează cu mare dificultate.
Noi avem cel mai învechit stoc de apartamente din UE, ceea ce arată că e nevoie de renovări și investiții în case și apartamente. În Cehia și Slovacia, deși salariile la ei sunt duble, prețurile materialelor de construcții sunt relativ egale, ceea ce înseamnă că la ei efortul financiar pentru a face o reparație/renovare e la jumătate față de România.
Proiectul care ar re-porni sistemul este încă în sertarele Comisiei de Buget din Camera Deputaților, după ce senatorii au introdus obligativitatea cliennților de a justifica banii utilizați pentru a li se deconta prima de la stat.