A fost o săptămână încărcată. A început cu înființarea unui mamut - Fondului Suveran de Dezvoltare și Investiții (FSDI) − o societate pe acţiuni al cărei capital social de pornire va fi format din deținerile Statului la 33 de societăţi de importanţă naţională, plus suma de 9 miliarde de lei. Se termină sâmbătă, când va avea loc mitingul organizat de PSD împotriva abuzurilor. Între cele două evenimente se înghesuie amânarea pronunțării sentinței în dosarul în care Liviu Dragnea a fost judecat pentru instigare la abuz în serviciu şi instigare la fals intelectual, condamnarea Elenei Udrea la 6 ani de închisoare, motivarea deciziei Curții Constituționale care a constatat existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între ministrul Justiţiei şi preşedintele Klaus Iohannis. Și câte altele...

HotNews.roFoto: Hotnews

SOCIAL, POLITIC, CULTURA:

  • Continuam sa urmarim drumul strabatut de tanarul Liviu Dragnea de pe ulitele prafuite ale Teleormanului, pana pe soselele carpite ale Tel Drum-ului, pentru a ajunge, in final, la asfaltul perfect din Kiseleff. ”Fac munca in folosul comunitatii de 20 de ani”, spunea Liviu Dragnea, in timpul audierii din dosarul angajarilor fictive de la DGASPC, acum cateva saptamani. Am mers in Teleorman sa vedem in folosul cui a muncit Dragnea din 1996, cand a fost numit prefect, si pana in 2012 cand a lasat judetul pentru a conduce Partidul si mai apoi, prin interpusi, tara.. Trecutul lui Dragnea (II)- Recorder.ro.
  • Un foarte bun interviu cu Andrei Cretulescu, dupa primul sau lungmetraj (Charleston). ¬Mie imi place sa spun ca nu e un film de dragoste, e mai degraba un film despre dragoste. Iar din ce-a pornit el, si asta marturisesc ca e prima data cand o spun, filmul asta s-a nascut din singura mea frica veritabila. Am multe temeri, nu mai vorbim de social si de politic. Dar groaza mea veritabila e ca am sa-l pierd pe omul pe care-l iubesc. De asta imi e frica in fiecare zi. De aici a pornit filmul asta”.
  • ”Mi-am repetat toata noaptea: ”Sunt gay, nu pot sa cred, sunt gay” Eram furioasa si complet dezorientata. De ce eu? Ce trebuie sa fac? Cui sa ma adresez? Mama m-a crescut in spirit crestinesc, asa ca m-am rugat: ”Doamne, n-ai putea sa-i dai povara asta lui tanti Zsofi din vecini, sa fie ea gay? Pe ea oricum nu o mai intereseaza, doar e batrana!¬. Cum traiesc persoanele gay intr-o comunitate inchisa din Transilvania.
  • I-am invitat pe cativa dintre scriitorii care au ajuns anul asta la targul de carte sa ne impartaseasca trei dintre cartile pe care le-au luat cu ei acasa si sa ne spuna de ce le-au ales tocmai pe ele. Chiar daca Bookfest s-a incheiat, asteapta cuminti in librarii. 7 scriitori ne spun ce carti bune si-au luat de la Bookfest.

ECONOMIC:

  • ¬Chiar daca se implinesc 10 ani de la primirea primelor contributii in fondurile de pensii obligatorii administrate privat (Pilonul 2), nu cred ca este momentul unor prezentari festiviste. Iar desfasurarea acestui eveniment in aula ASE, cred ca ne obliga la rigoarea specifica mediului academic. Din acest motiv, cred ca este un loc bun ca sa vorbim despre abordarile superficiale, inexacte si pe alocuri ipocrite din spatiul public. Caci, din pacate, suntem inconjurati de suficient de multe exemple de acest tip, chiar si daca este sa ne limitam la comentariile legate de pilonul 2 de pensii. Fondurile de pensii private sunt acuzate ca investesc in titluri de stat din comoditate, in conditiile in care tocmai legislatia este cea care le obliga sa aiba un profil de risc scazut. Despre lipsa de rigoare si ipocrizie .

IN LUME:

  • Duminica, 10 iunie 2018, electoratul elvetian va vota initiativa populara ¬Pentru bani feriti de criza: Crearea banilor numai de catre Banca Nationala¬ (Initiativa privind sistemul monetar suveran), potrivit admin.ch. Initiativa privind sistemul monetar suveran a fost conceputa ca raspuns la criza financiara globala din 2008 si la cresterea nivelului datoriei publice din mai multe tari. Acest referendum care va decide daca bancilor comerciale li se va interzice sa creeze bani nu este o prima incercare, o tentativa similara producandu-se si in 2015.

BONUS:

Nimic nu se mișcă în fotografia de mai jos. Dar cortexul nostru lucrează....

  • Visele mele de regula sunt ok. Rar de tot visez urat, de regula visez deplasari cu masina, zboruri cu avionul..si da, am vise in culori. Dar cum viseaza nevazatorii? Un grup de cercetatori a reunit nevazatori din nastere, alaturi de persoane care au incetat sa mai vada la o anumita varsta si de persoane care nu au aceasta dizabilitate. Apoi le-a analizat visele. Cel mai interesant lucru descoperit a fost ca nevazatorii au mult mai des cosmaruri fata de ceilalti
  • Impulsurile nervoase spre si dinspre creier circula cu 272 de km/ora. Nu-i de mirare ca in momentul in care va taiati, simtiti instantaneu durerea. Acelasi creier consuma aceeasi cantitate de energie ca si un bec de 10. Capacitatea lui de stocare este intre 3-1000 de TB. Desi cantareste doar 2% din masa corpului tau, creierul consuma mai mult oxigen decat orice alt organ. Acelasi organ e mai activ noaptea, daca e sa fim rigurosi. Si inca ceva: cu cat IQ-ul dumneavoastra e mai mare, cu atat veti visa mai mult. Dar mai bine luati de cititi tot articolul.
  • Daca aselenizarea nu reusea, Nixon avea pregatit si un discurs pentru o asemenea situatie. La fel a facut si generalul Eisenhower, pregatind un speech scurt cu o zi inainte de debarcarea din Normandia, in cazul in care operatiunea esua. Va amintiti de scandalul Watergate, care a dus la demisia lui Nixon? In 8 august 1974, acesta s-a asezat in fata camerelor TV si a anuntat ca renunta la sefia Statelor Unite. Dar acesta era de fapt planul B. Iata aici 12 discursuri istorice pe care nu le-ati auzit niciodata

John Lloyd: John Lloyd inventariază invizibilul - TED Talk:

Voi ce ați citit interesant?