
O delegație de bancheri a discutat la sediul Băncii Naționale un proiect de lege care va limita gradul de îndatorare al românilor care vor solicita împrumuturi de la bănci. În actuala sa formă, proiectul ar urma să intre în vigoare de la 1 iulie. ”Prezentul regulament stabilește, pentru scopul menţinerii stabilităţii financiare, unele condiţii de acordare şi derulare a creditelor pe teritoriul României destinate persoanelor fizice şi entităţilor nefinanciar”, se arată în preambulul documentului.
- Participă mai jos la sondajul HotNews.ro: Ce efect crezi ar avea o decizie BNR de a plafona gradul de îndatorare?
Potrivit documentului consultat de HotNews.ro, bancherii vor trebuie să informeze solicitanții de credite care sunt neacoperiți în mod natural la riscul valutar despre impactul unei eventuale deprecieri severe a monedei naţionale asupra nivelului ratei, astfel încât să fie posibilă compararea nivelului ratei lunare luând în calcul un șoc pe cursul de schimb de 35,5% pentru EUR, 52,6% pentru CHF și de 40,9% pentru USD. ”În cazul celorlalte valute se utilizează valoarea aferentă CHF. În cazul în care venitul solicitantului şi creditul solicitat sunt exprimate în două monede străine diferite, pentru şocul pe curs de schimb se utilizează maximul dintre şocurile celor două valute faţă de moneda naţională”, se arată în proiect.
(continuarea, după sondaj) De asemenea, bancherii vor fi obligați să le prezinte viitorilor clienți ce se va întâmpla cu ratele lor în cazul creșterii cu două puncte procentuale a ratei dobânzii (pentru toate monedele). În varianta care este acum în vigoare, șocul pe rata dobînzii era de
0,6 puncte procentuale.De asemenea, Banca Națională a României va revizui periodic, în funcție de condițiile pieței, nivelurile maxime ale gradului de îndatorare, potrivit proiectului discutat luni între bancheri și viceguvernatorul Voinea.
Ce mai spune documentul
- Pentru primul credit pentru investiții imobiliare contractat în scopul achiziționării unei locuințe ce este/urmează a fi ocupată de debitor, gradul total de îndatorare și fiecare dintre nivelurile aferente creditelor pentru investiții imobiliare sunt cu 5 puncte procentuale mai ridicate față de valorile prezentate în tabel.
La determinarea nivelului gradului de îndatorare pentru situația unui debitor cu credite acordate/indexate într-o singură monedă, se va aplica:
- a) nivelul maxim al gradului total de îndatorare și nivelurile maxime pe tipuri de credit, aferente creditelor în lei, în cazul persoanelor acoperite integral la riscul valutar;
- b) nivelul maxim al gradului total de îndatorare și nivelurile maxime pe tipuri de credit, aferente creditelor în valută, în cazul persoanelor neacoperite integral la riscul valutar.
Nivelul maxim al gradului total de îndatorare în cazul persoanelor care beneficiază atât de credite în lei cât și de credite acordate/indexate în valută nu poate depăși 40%, cu respectarea nivelurilor maxime pe tipuri de credit.
În cazul în care un debitor are credite contractate anterior, la acordarea unui nou credit nivelul maxim al gradului total de îndatorare și nivelurile maxime pe tipuri de credite nu pot depăși valorile din tabel.
Oficiali din BNR vorbeau încă din septembrie 2017 despre posibilitatea limitării gradului de îndatorare, după ce au constat că împrumuturile acordate persoanelor fizice a depasit pragul de semnal, apropiindu-se de pragul de alertă.
Cand se atinge acel prag de alerta, Comitetul European de Risc Sistemic oblig Banca Centrală să ia măsuri prin intermediul Comitetului Macroprudential de Risc Sistemic, cem mai adesea bancherii centrali optând pentru plafonarea gradului de îndatorare.
Manole, Manole
Mestere Manole!
Zidul rau ma strange,
Tatisoara-mi plange,
Copilasu-mi frange,
Viata mi se stinge!
Politica BNR e sa limiteze situatiile astea si sa protejeze consumatorii, care fiind romani, de multe ori nu prea au simtul raspunderii cand vine vorba de gradul de indatorare.
Daca venitul este compus din salariul tau plus a sotiei, si unul ramane fara servici alegi sa platesti rata sau sa mananci?
Daca in Romania Constituie ar spune clar ca este interzis statului sa intervina pentru a salva o banca sau sistemul bancar, atunci as fi de acord cu eliminarea plafonului. Cum nu exista asa ceva, cred ca si 50% este mai mult.
Sa iti pui problema ca unul dintre cei 2 ar putea ramane fara salariu o perioada de timp este de bun simt.
Dupa cum ai spus si tu, sa iti pui anumite probleme este de bun simt. Ergo, ma doare-n c. de cei fara bun simt care cumpara ce nu-si permit.
Tot pe tema asta, dupa cum ai spus, ideea este sa iti pui TU problema. Asta inseamna sa nu sa te ingradeasca banca, pentru ca unii sunt dobitoci si-si iau credite pentru concedii sau o trompeta de "casa pe pamant" la cuca macaii, fara sa se gandeasca cum ajung la munca dupa aia. Dar au VILA, cine mai e ca ei...
Nu stiu de ce dracu', exista in constiiinta populara ca plata ratei sau a intretinerii este optionala si este cu ceva diferit fata de a lua ceva fara sa platesti dintr-un magazin.
Ce face BNR in momentul acesta este tardiv. Asa cum in 2007 nu a facut nimic, ci doar a batut apa in piua. Iar dupa, a inchis din nou ochii cand creditele neperformante (inclusiv cele impanate cu clauze abuzive) au explodat..
De citit pt. toti cei care vor sa afle mai mult despre pragul de indatorare si modul in care BNR a fost complet desprinsa de realitate click pe acest link BNR: http://www.bnro.ro/Raspunsurile-directiilor-de-specialitate-din-BNR-11972.aspx
Printre ei exista si Victor Ciorbea, munceste ca sluga la PSD ca sa-si plateasca datoriile imense.
Hai sa nu facem mai multi Victori Ciorbea, unul e suficient de rau.
Eu am un credit imobiliar si creste rata intr-o mare veselie in ultima vreme.
Si da, posibil sa fie niste oameni rezonabili care stiu ce semneaza , dar majoritatea habar nu gandesc pe termen lung .
Si s-a uitat cineva la indatorarile bancherilor referitor la informatiile pe care trebuie sa le dea : cazul cel mai rau dobanda crescuta cu 2 puncte si valuta cu 35% ? Eu nu cred ca sunt cifre din burta alea..
Nu vrei sa facem si institutia de trecut prostii strada?!?
Ai vrea tu inca o institutie (fie si de trecut strada) in plus paravan intre consumator si banca - insa rezolvarea o da doar actiunea in justitie..
Clauze abuzive nu am vazut si nici nu stiu vreo lege care te obliga sa iei credit obligatoriu de la x sau y, cu pistolul la tampla. Am vazut insa clauze nesimtite la banci si nu am semnat cu ele. Am semnat insa cu banci mai mici, fara nesimtiri. Deh... lumea vrea repede si semneaza orice. Daca banca e mare si mai are si leduri colorate, desteptii le semneaza si hartiile din baie, numai sa ia banutzu' pe loc, daca se poate ieri.
Mi se falfaie de prosti.
Problema e ca in felul asta vom genera o aterizare fortata a constructiilor, cu efecte economice serioase. Ceea ce nu e neaparat ceva rau, doar ca in haosul creat de revolutia fiscala si maririle salariale s-ar putea a fie un brinci dat spre criza gen 2009
Poate de aceea BNR ar trebuie sa-si puna cenusa in cap si sa se recunoasca depasita de situatie pt. a doua oara. Dar hei, mai e putin pana la pensionare. Manole, Manole, ce sistem ai construit si gestionat... ai facut ca painea sa fie mai scumpa si mai amara in tara. N
Atunci BNR a incercat sa limiteze creditarea, doar ca nu a fost lasata. Ce a putut face a fost sa o scumpeasca, prin cresterea RMO la 40%. Dar asta e istorie veche de 12 ani. Acu e 2018 si avem alt inceput de bula. Iar reactia BNR e corecta.
Si acu despre manole al tau, pe care probabil il consideri vinovat de rateurile personale in materie de credite, ca oprice roman mindru ca e roman si care nu-si asuma ever vina pentru propriile greseli: si atunci si acum, Isarescu e doar unul din cei 9 membri ai consiliului de administratie. Deci nu decide nici pe departe singur ce urmeaza a fi facut.
Si, incet, incet, trebuie sa renunte la finantarea deficitului prin rezerve. Ceea ce va insemna fie curs de 5-5.5 care sa echilibreze deficitul comercial, fie dobanzi mai mari decit inflatia pentru a atrage fonduri speculative si sa finanteze deficitul coercial cu ele. Doar ca, si dobanzile marisi cursul mare atrag cresterea inflatiei.
BNR arata mai multa responsabilitate prin aceste masuri precaute, decat in trecut.
Poate a ajuns si BNR la o oarecare maturitate.
Dar asta este o solutie de saracie, care ar duce la blocarea dezvoltarilor!
Adevarata solutie ste sa lasi pe oameni liberi sa contracteze si credite de 1000%, iar apoi Daddy sa proclame anularea tuturor datoriilor!
Se sterg toate creditele, oamenii raman cu banii, iar bancile straine o incaseaza!
Pleaca de la noi corporatiile multinationale, dispare Statul paralel, ramane cu Daddy si Plesoianu, Irinuca si Furutza, Olgutza si Carmen Dan. De-ai nostri, dintre noi, printre noi!