Guvernul are pe ordinea de zi a ședinței de miercuri un proiect de act normativ privind o schemă de ajutor de stat pentru susţinerea industriei cinematografice. "Este încă o pârghie corectă în care promovăm, în An Centenar, identitatea culturală, naţională şi a minorităţilor naţionale din România, prin realizarea filmelor şi promovarea în circuitul mondial de valori", a declarat premierul Viorica Dăncilă la începutul ședintei de Guvern.

sala cinemaFoto: Hotnews

Aceasta susține că va fi încurajată inițiativa privată în domeniul creaţiei, finanţării producţiei şi distribuirii filmelor româneşti sau realizate cu participare românească.

UPDATE Guvernul a aprobat schema de ajutor de stat. "Schema aceasta este multianuală, se va derula până la sfârşitul anului 2020 şi va avea un buget anual de 50 de milioane de euro", a declarat Nelu Barbu, la Palatul Victoria, citat de Agerpres.

Acesta a precizat că vor putea fi acoperite până la 45% din cheltuielile eligibile pentru producţia de film realizată pe teritoriul României, în următoarele condiţii: alocări financiare nerambursabile în cuantum de 35% din totalul cheltuielilor eligibile cu achiziţia, închirierea, fabricarea de bunuri şi/sau servicii ocazionate de dezvoltarea proiectelor de film şi producţie de film în România, precum şi cu onorarii, salarii şi alte plăţi către persoane fizice, aferente implementării proiectului.

De asemenea, sunt prevăzute alocări financiare nerambursabile în cuantum de 10% peste alocarea de bază de 35%, cu condiţia promovării turistice a unei zone geografice, a unui oraş sau a României, în cadrul respectivei producţii cinematografice.

"Aceste alocări financiare se acordă în condiţiile în care minimum 20% din bugetul total al proiectului se realizează pe teritoriul ţării noastre", a spus Nelu Barbu.