Băncile centrale vecine au procedat aproape la fel, unele impunând ca valoarea maximă a împrumuturilor să nu depășească 8 - 9 salarii. Cel mai recent anunț a fost făcut marți, de Banca Centrală cehă, care a anunțat că va limita împrumuturile ipotecare la cel mult de 9 ori salariul solicitantului de credit, declarându-se îngrijorată de faptul că acumularea unor datorii prea mari ar putea destabiliza sistemul financiar în cazul unei recesiuni economice. Noul plafon va intra în vigoare în luna octombrie, scrie
Reuters.
Liviu Voinea a declarat joi că în acest moment nu e încă luată nicio decizie cu privire la noile plafoane maxime de îndatorare ale românilor care doresc credite pentru case, dar că ”au loc analize, discuții și avem în lucru o analiză a gradului de îndatorare a populației. Scopul nu este de a limita creditarea ci de a o orienta într-o direcție sustenabilă. Dorim să susținem creditarea mai ales în moneda națională, în special prin credite pe termen lung pentru investiții, cu dobândă fixă."
- ”Recent, un guvernator de bancă centrală spunea că aspirația de a avea o casă este o aspirație constructivă. Soluția de a realiza această aspirație este creditul ipotecar. Eu am trăit în copilăria mea maniera în care se făceau case. Nu erau pe atunci credite...reușeai după 20-30 de ani să-ți construiești casa. Se spune că cei care și-au luat case au devenit robii băncilor. Nu e adevărat. Ei au devenit prizonierii propriilor aspirații”, a spus joi Guvernatorul BNR Mugur Isărescu, la prezentarea celei de-a XV-a ediții a Raportului privind stabilitatea.
O creștere economică susținută, impreuna cu ratele scăzute ale dobânzilor și un șomaj la cote reduse au dus la cresterea accelerata a preturilor proprietatilor, in special in Praga. Până în prezent, nu au existat restricții legate de sumele pe care băncile le pot împrumuta solicitanților de credite pentru locuințe, scrie Reuters.
"Suntem interesați în principal de ceea ce se va întâmpla cu serviciul datoriei- ratele pe care le va avea de achitat populația- atunci când perioada bună a economiei va lua sfârșit", a declarat guvernatorul băncii centrale, Jiri Rusnok, într-o declarație prin care anunța noua limită maximă a creditelor.
"Deși acest lucru s-ar putea să nu se întâmple prea curând, într-o zi tot se va întâmpla, iar dacă ratele dobânzilor sau șomajul vor începe să crească, un număr mare de gospodării ar putea să se confrunte cu probleme legate de plata ratelor, ceea ce ar afecta negativ situația băncilor ", a mai spus guvernatorul ceh.
Banca centrală a Cehiei estimează că proprietățile rezidențiale erau supraevaluate în medie cu 14% la sfârșitul anului trecut.
O altă regulă suplimentară stabilită de Cehia este limitarea gradului de îndatorare la 45% din venitul lor net.
Noile restricții se adaugă altora, introduce anul trecut, când Banca Cehiei a decis să plafoneze la 80 la sută LTV (loan –to –value, ponderea valorii creditului in totalul valorii de piață a garanției). Băncile din Cehia pot permite însă un LTV de până la 90% pentru 15% din totalul împrumuturilor. După introducerea acestei măsuri, numărul creditelor ipotecare acordate, dar în februarie 2018 a re-început să crească (cu 8.8%). Împrumuturile imobiliare reprezintă 60% din totalul creditelor bancare din Cehia.
Prețurile apartamentelor din Praga, ”alimentate ” și de achizițiile făcute de străini, au urcat cu 8.1% , fiind cele mai ridicate din Europa Centrală. Aceste prețuri au ajuns la 75,600 de coroane (3,480 dolari) pe metru pătrat, potrivit unui indice calculat de Deloitte. Față de 2014, creșterea prețurilor a fost de 47%.
Pentru comparație, prețurile din Varșovia au fost de 2.221 dolari - 2.454 dolari pe metrul pătrat, iar în Budapesta, de 1.523 dolari anul trecut, potrivit biroului de statistică al Ungariei.
Banca centrală cehă a declarat că se așteaptă ca mai puțin de 10% din împrumuturile acordate anul trecut să nu se mai califice în urma noilor măsuri. Bancherii comerciali spun însă că impactul ar putea fi mai mare decât cel estimat de Banca Cehiei. "Aceste măsuri ar putea afecta între un sfert și o treime din solicitanții noi de credite ipotecare ... în special în rândul tinerilor care trebuie să-și finanțeze prima locuință", spun reprezentnții bancherilor comerciali.
Atât în Polonia cât și în Ungaria, autoritățile de reglementare aplică o limită de 80 la sută pentru LTV și un grad de îndatorare de 50% . Slovacia are și ea în vedere introducerea unui plafon de împrumut echivalent cu 8 salarii.
Daca consideram salariul mediu net 2500 lei, valoarea maxima a imprumutului nu poate depasi 20000 - 22500 lei?
probabil ca e greu sa se documenteze pe inainte sa publice chestii. mai ales ca asta e flagranta..
2500 lei * 12 luni * 9 = 57 863 Euro
Cu banii aceștia nu iți poți cumpăra un apartament în București.
Pe de alta parte nu este clar dacă acest 57 863 Euro este valoarea maxima a sumei tuturor creditelor contractate de o persoana cu salariul de 2500 lei pentru ca dacă este asa și exista și alte împrumuturi atunci suma mai sus menționată se reduce.
Cumva limitarea asta e echivalenta cu gradul de indatorare, de 9 salarii anuale / 30 de ani, adica 30%. Cam mic, dar pe de alta aprte daca vrei sa nu ai defaulturi la credite poate fi si asta o strategie.
Cit despre calculul tau, in general cind vorbim de un apartament in bucuresti vorbim si despre doi salariati. Iar daca inmultesti suma aia cu 2, ajungi la ceva rezonabil.
Gradul de indatorare e 1481/2500, adica peste 59%.
Deja vedem ca retrairea momentului 2009-2010 e din ce in ce mai aproape. Deficitul e sarit bine de 3%, cresterea e preponderent pe consum pe datorie, agricultura pare sa fie praf anul asta, dobanzile cresc pe fondul situatiei maco, dobanzile la nivel modial cresc, si tot asha.
Daca mai apare si vro criza economica prin europa (ceea ce nu e exclus daca vedem ce face trump cu taxele vamale, cit de aproape e Italia de iesirea din UE, etc, etc), retraim momentul 2009-2010.
Daca ai familie si veniturile se dubleaza atunci poti cumpara chiar mult mai mult.
Lux inseamna altceva decat ce crezi tu.
Este greu sa fragmentezi, sa controlezi si sa transformi o astfel de societate intre-o societate de sclavi care traieste de pe o luna pe alta si nu poate face nimic - nici macar un protest - fiindca sta cu chirie si trebuie sa o plateasca.
Asta nu este despre 'prea multe credite'. Asta este despre 'prea solidari, prea uniti - greu de controlat'.
Asta este mana ((externa)) nu are nimic de-a face cu creditele.
Amititi-va ce spunea Aristotel despre societatea democratica: O natiune stat nu poate exista pasnic fara 'philia' - o dragoste fata de aproapele tau.
Toate societatiile tiranice sunt definite de fragmentare - de lupte interne, de control al maselor usor.
Nu renuntati la dorinta de a avea casa voastra. Nu cedati presiunii. Asta nu este despre credite, este sociologie.
Ca sa nu mai spun ca daca merg prin Germania, spre exemplu, unde a avea casa ta e ceva exotic, nu mi s-au parut deloc oamenii super-stresati de plata chiriei, ba mai degraba i-am vazut calmi, relaxati, veseli.
Ce ar trebui sa gandeasca toti care se imprumuta este ca daca nu ai bani sa iti iei o casa acolo unde esti acum si ai nevoie de casa, nu vei avea cu atat mai mult de doua ori suma necesara casei pentru a o lua prin credit.
De aceea: relocheaza-te. Renunta la slujba, cauta sa faci ceva util in alta zona care corespunde pretului pe care esti dispus tu sa-l platesti.
Ai doar 10.000 Euro? Mergi la Adancatii de Campie si ia-ti acolo ceva si intemeiaza-ti familia si afacerea acolo si castiga-ti de acolo banii sau fa naveta.
Pentru nimic in lume nu da 200.000 Euro pentru un cotet rezidential "deluxe" pentru care vei plati in 30 de ani 400.000 de euro.
Si acum altceva: sclavia. Daca o tara cu 100 proprietari a 100 proprietati de 100 Euro vinde intr-un interval 25 de proprietati altor proprietari la 100 de euro prin credit atunci noii proprietari vor plati 2500 euro pretul casei si 2500 euro pretul dobanzii. Deci 25% din valoarea acelei tari pleaca in zona de resedinta a bancii. Deci sclavia este a populatiei cumparatoare fata de banca. Da, veti spune, dar banca vine cu banii initiali! Gresit, banca vine cu bani "creati din nimic" ea nu vine efectiv cu nici un ban.
Ca exista aranjamente, exista, dar ramai la mana dirigintelui de santier care te poate santaja cu potentiala amenda de zeci de mii de euro.
Omu poate stie care e treaba prin Egipt si India, dar nu si Romania.
Prea au ajuns multi sa isi ia case cu 5% avans.
Poate eu intelegeam Litovoi ... sau ceva cu Letonia.
In primul rand sa dovedesti ca iti doresti cu adevarat, ca esti dispus si capabil sa treinhami la un asa proiect si apoi, daca preturile scad cu un 30%, nu prea vor fi multi dispusi sa-i puna bancii cheile in brate stiind ca vor pierde avansul de 20% plus ratele platite pana in acel moment.
Acum tinerii vor fi sortiti sa stea cu chirie pe vecie, nu?
Cum sa-si mai faca o casa dupa 20-30 de ani cand toti banii sunt mancati de chirie? Tocmai de asta fac rate, sa investeasca intr-un bun al lor nu sa dea banii unor straini.
Si cum adica 8-9 salarii nete? Ce sa faci cu banii astia? Nici de masina sh nu ajung.
N-am inteles eu ceva?
ING ITALIA azi: DAE 6,23%
Eu am cumparat astfel: apartamentul a costat
200 000lei am dat avans 30 000 lei si am platit 20 de ani o rata de aproximativ 20 % din salariu. A fost civilizat!
De ....erau comunistii aia urati, acum avem capitalistii frumosi...O Dacia 1300 costa 70 000 lei, 1 dolar 21 lei.
Se pare ca fiecare partid are cartite cu functii mari in fiecare partid. Asta e tara mea ??
Dar raportul efectiv al indatorarii depinde tot de dobanda.
Mai penibil si jignitor de atat nici ca se poate.
Domnule Isarescu, aspiratiile nu te fac prizonier ci lipsa unor venituri decente.
Daca nu am avea si aspiratii materiale unde ar fi bancile.....tare as vrea sa vad.
2. 91% traiesc in casa proprie
deci ce osandire la chirie?
daca dobanzile sunt plafonate bancile vor micsora riscul de neplata [miile de credite restante din 2010 nu se vor mai repeta].
In 2004 cand au explodat preturile la imobiliare , pretul lor a crescut exponential cu valoarea creditelor acordate.
Pentru un apartament decent nu ar trebui sa-ti amanetezi mai mult de 10-12 ani din viata. PUNCT !
30-35 de ani e sclavie !
https://www.youtube.com/watch?v=Bx5Sc3vWefE