​Evenimentele vin, trec și apoi se uită, fiind înlocuite în memoria de scurtă durată cu alte evenimente. De aceea, vă propunem o sinteza săptămânală cu cele mai interesante evenimente de la noi și din lume, cel puțin cu cele care ne-au reținut nouă atenția. O colecție de texte pe care să le puteți savura în fiecare sămbătă la cafeaua de dimineață. Lectură plăcută!

HotNews.roFoto: Hotnews

POLITIC:

  • Nu putem ști ce a vrut, de fapt, Liviu Dragnea organizând marele miting din Piața Victoriei, dar putem fi siguri ce a ieșit: un studiu sociologic cu un eșantion de peste 200.000 de oameni în urma căruia am putut constata cum arătăm ca țară la aproape 30 de ani de la căderea comunismului. E, în primul rând, imaginea României pe care ne-am obișnuit să o izolăm dincolo de granițele marilor orașe: cu oameni confuzi și needucați, incapabili să pună la îndoială onestitatea politicienilor care îi urcă, de zeci de ani, în autocare, apoi le spun ce să strige, pe cine să disprețuiască și în cine să creadă. Citiți și vedeți videoreportajul Marelui miting, făcut de colegii de la Reporter.ro.
  • Supranumit nutriționistul starurilor de la Hollywood, italianul Gianluca Mech, aflat undeva în București, își potrivește papionul negru la costumul său din cea mai recentă colecție Dolce & Gabbana. Cam în același timp, vedeta Kanal D Bianca Drăgușanu încalță o pereche de pantofi argintii, iar europarlamentarul PSD Viorica Dăncilă își netezește rochia neagră, cuminte, cu guler alb. Se îndreaptă cu toții în aceeași direcție: spre Otopeni, la Ambasad’Or Events, sala de nunți unde se desfășoară Gala Performanței și Excelenței. Cea mai importantă zi din viața profesională a Vioricăi Dăncilă.
  • Într-un dialog cu PressOne, George-Norocel Harabagiu (43 de ani) spune că "viața va dovedi" dacă el este omul care le-a cerut filialelor PSD să distribuie pe Facebook "informația" că Simona Halep, și nu Gabriela Firea, ar fi fost cea huiduită, luni seară, pe Arena Națională. Urmează un interviu cel puțin surprinzător, în care veți afla teoria lui George Harabagiu privind huiduirea Gabrielei Firea, dar și cine crede el că este omul care destabilizează România. George Harabagiu: S-a pus la cale un plan odios pentru a o discredita pe Gabriela Firea.

SOCIAL, ECONOMIC:

  • Compania Națională de Investiții, aflată sub autoritatea Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, are în implementare, în acest moment, 248 de investiții, în valoare de peste 312 milioane de euro, care urmează a fi predate beneficiarilor, etapizat, până în anul 2020, în corelare cu durata de execuție. Mai bine de jumătate dintre acestea sunt aşezăminte de cult, adică biserici şi mănăstiri. Compania Naţională de Investiţii lucrează la 129 de biserici şi trei şcoli.
  • ”Băncile dau credite pe 20-25 de ani. S-a ridicat problema dacă băncile pot da credite pe asemenea termene. Recent, un guvernator de bancă centrală spunea că aspirația de a avea o casă este o aspirație constructivă. Soluția de a realiza această aspirație este creditul ipotecar. Eu am trăit în copilăria mea maniera în care se făceau case. Nu erau pe atunci credite...reușeai după 20-30 de ani să-ți construiești casa. Se spune că cei care și-au luat case au devenit robii băncilor. Nu e adevărat. Ei au devenit prizonierii propriilor aspirații”, a spus joi Guvernatorul BNR Mugur Isărescu, la prezentarea celei de-a XV-a ediții a Raportului privind stabilitatea.

ÎN LUME:

  • FIFA va decide unde se va desfășura Cupa Mondială 2026. Există doar doi candidați: Maroc și o ofertă comună venită din partea SUA, Mexic și Canada. Votul precedent din 2010, cel care a stabilit ca turneul de anul acesta să aibă loc în Rusia, dar și cel din 2022 în Qatar, a fost umbrit de acuzații legate de dare de mită.

BONUS:

  • O mașinărie nouă creată de un colectiv de oameni care combină realitatea virtuală cu tehnicile neuro-științifice avansate, permite bărbaților și femeilor să facă ”schimb” de corpuri. Practic, dau un nou înțeles expresiei ”a te pune în pielea cuiva”:

Gender Swap - Experiment with The Machine to Be Another from BeAnotherLab on Vimeo.

  •  Cum s-a schimbat temperatura Pământului în ultimii 130 de ani? Oamenii de știință au colectat înregistrări ale temperaturii de la peste 1000 de stații meteorologice din întreaga lume, din 1880 până în prezent. Apoi au făcut un filmuleț care ne arată cei 130 de ani de schimbări ale temperaturii planetei față de temperaturile medii locale în mijlocul anilor 1900. În medie,  temperatura pe Pământ a crescut anual în ultimii 130 de ani
  • ​Pentru un copil de 5 ani, un an reprezintă 20 % din întreagă lui viață. Pentru cineva care are  50 de ani, un an înseamnă doar 2 % din viața sa. Această "teorie a raporturilor", propusă de Janet în 1877, sugerează că oamenii compară în mod constant intervalele de timp cu suma totală de timp pe care deja au trăit-o. Una peste alta, percepem timpul diferit, pe măsură ce înaintam în vârstă.
  • Aveti un prieten invitat si vreti sa-l impresionati cu o cafea buna? Cafeaua perfecta nu e usor de facut, dar nici imposibil. Mai intai, proportia corecta: 17.42 de unități de apă la 1 unitate de cafea. Dar nu la proportie se rezuma secretul unei cafele bune. Mai e vorba si despre in ce cutie o tii, la ce temperatura. Si cate altele.
  • Imaginați-va că sunteți un copil. Și că mama vă pune într-o mână o vioară și în cealaltă o minge de fotbal- nu ați avut înainte nici minge și nici vioară- rugându-va să alegeți doar un obiect. Pe care îl veți alege? Probabil le veți pipăi pe fiecare, le veți mirosi, și vă veți gândi la desenele animate pe care le-ați văzut, pentru a face diferite comparații. În cele din urmă , fără să aveți un motiv evident , alegeți să zicem, vioara. În fond, creierul copilului are de două ori mai mulți neuroni decât cel al adultului. Dacă veți fi întrebat de ce ați ales vioara , răspunsul va reflecta foarte puțin din competiția dusă în inconștientul dvs. Despre procesul luarii deciziilor.

China este un uriaș laborator de inovații, spun expertul în retail Angela Wang, și în acest laborator, totul se desfășoară prin telefonul personal. Cinci sute de milioane de consumatori chinezi - echivalentul populațiilor reunite ale SUA, Marii Britanii și Germaniei - fac de obicei cumpărături prin platforme mobile, chiar și din magazine adevărate. Ce va însemna această transformare pentru viitorul cumpărăturilor? Aflați mai multe despre noile tipuri de afaceri, unde totul este ultra-comod, ultra-flexibil și ultra-social. Ted Talks.: