“Este de notorietate situația precară a infrastructurii IT la nivelul ANAF – inclusiv Curtea de Conturi a consemnat recent acest fapt. Dincolo de imaginea pe care ANAF și-o creează ca urmare a înregistrării unor astfel de deficiențe, din păcate, dezvoltarea insuficientă a infrastructurii IT are un impact nedorit în primul rând asupra contribuabililor. În prezent, infrastructura IT este învechită și neperformantă, întrucât nu au fost realizate investiții semnificative, iar proiectul cu Banca Mondială de modernizare a acesteia este momentan sub semnul întrebării”, susține Daniel Anghel, partener, Consultanță fiscală, lider PwC CEE Impozite şi Taxe indirecte.
- Probabil una dintre cele mai mari nemulțumiri ale contribuabililor se referă la numărul mare de baze de date de care ANAF dispune, care în fapt nu comunică între ele sau comunică doar parțial sau ineficient.
- Un efect concret al acestei anomalii îl reprezintă frecvența cu care ANAF solicită contribuabililor diferite documente pe care deja le dețin, dar care sunt stocate în baze de date interne care nu pot fi accesate din varii motive. O consolidare a acestora într-o bază de date comună ar rezolva această situație.
- O serie întreagă de formulare fiscale nu pot fi depuse în continuare decât în format hârtie, ceea ce nu elimină eterna problemă a statului la coadă la ghișeele ANAF (în cazul în care nu se optează pentru transmiterea prin poștă a documentelor respective).
- Nici situația inversă nu este mai bună: deși a fost înființat Spațiul Privat Virtual, acesta trebuie interogat periodic de către contribuabili, încarcă doar anumite tipuri de documente, iar multe dintre aceste acte nu sunt emise în format editabil. Adoptarea comunicării exclusiv online între părți ar degreva societățile de neplăcerile aferente.
- Se întâmplă frecvent ca, în evidențele ANAF, contribuabili onești să apară ca înregistrând restanțe fiscale, din simplul motiv că procesarea electronică a documentelor este un proces foarte greoi. Un sistem IT care să permită o legătură online în timp real între ANAF și companii ar elimina neajunsurile compromisului curent.
În concluzie, spune el, modernizarea infrastructurii IT a ANAF ar conduce la o mai bună administrare a agenților economici, care poate genera un grad de colectare mai bun precum și un mediu fiscal mai predictibil și mai stimulant pentru companii, context ce ar trebui să fie de bun augur pentru creșterea economică.
Alte exemple a fost date, recent, de Gabriel Biriș, partener Biriș Goran, printre care faptul că ANAF nu știe când un contribuabil plătește niște bani într-un cont greșit.
- Eu personal acum 3-4 luni am avut o problemuță, în sensul că contabila mea a plătit vreo 900 lei, pe care îi datoram din plăți anticipate la un apartament închiriat, într-un cont greșit. M-am trezit cu notificări (legate de blocarea conturilor).
- Mi-au trimis decizie de impunere pe 2012 la CASS și au trebuit să și-i ia înapoi pentru că nu ținuseră cont de plățile anticipate pe care eu le-am făcut în baza deciziei pe care ei mi-au trimis-o. Era decizia de regularizare.
Banca Mondiala ofera cateva milioane de euro pentru modernizare si informatizare, de ce nu sunt folositi acei bani ?
Mi-e scarba de tara asta !
Cunosc IT-iști care sunt dispuși să lucreze pe gratis pentru o cauză frumoasă. Personal, am alocat până acum foarte multe ore de lucru unor proiecte open-source, și mare parte din tehnologia pe care o folosim astăzi a fost creată astfel.
Din păcate însă, pentru IT-iștii buni, colaborarea cu instituții din administrația publică (precum ANAF-ul, primăriile, etc.) sau companii abonate la contracte cu statul (SIVECO, OMNILOGIC, etc.) nu mai reprezintă plusuri în portofoliu, ba dimpotrivă. Mulți angajatori serioși încep să devină, pe bună dreptate, circumspecți față de experiența profesională acumulată într-un astfel de context.
Nu e cazul să explic de ce.
La noi cand s-a introdus D394 firmele au protestat ca e prea stufoasa, ca e greu de facut si ca e birocratie
Rosie,condusa de Liv Jong Unu ,le convine de minune haosul.Pot sa te jumuleasca de mai multe ori
pentru aceiasi suma ,fara sa poti verifica nimic.
ANAF-ul ar trebui desființat si reconstruit de la zero
cu specialisti straini.