Muncitorii extracomunitari nu sunt rentabili din cauza costurilor (antreprenori din agricultură și ospitalitate)

de Florin Barbuta     HotNews.ro
Marţi, 19 iunie 2018, 12:38 Economie | Finanţe & Bănci


Imagine din timpul conferintei
Foto: Hotnews
Antreprenorii români din agricultură și din sectorul ospitalității se plâng de faptul că durează 8 luni pentru a aduce forță de muncă extracomunitară în țară, având în vedere lipsa acută din România. Ei spun că statul îi protejează mai mult pe muncitorii străini, decât pe întreprinzătorii locali, iar costurile cu un angajat din afara UE este foarte mare, fiind nerentabil să-l aduci în țară. Mai mult, angajații și antreprenorii români nu au încredere unii în alții.

„Un român din zece are încredere într-un singur român, iar referitor la alții nouă consideră, fără să-i cunoască, fără să-i fi făcut nimic, că aceștia i-ar face rău dacă ar avea ocazia, l-ar păcăli, l-ar înșela dacă nu-i atent și dacă lasă garda jos. Atunci își ia măsuri de prevenire împotriva unui rău care nu s-a întâmplat, dar de care e sigur că se întâmplă”, a declarat George Butunoiu, antreprenor, CEO Restocracy, într-un eveniment de specialitate.

El a spus că acest fenomen se poate transpune ușor în relațiile de muncă.

„Dacă aveți 10 candidați la interviu, nouă dintre ei deja consideră, fără să vă cunoască, că vreți să-i păcăliți, să-i faceți sclavi, să-i exploatați și invers. Angajatorul face exact același lucru fără să-și dea seama pentru că reacțiile astea sunt subconștiente. Când vă întâlniți cu niște candidați pentru interviu, instinctiv vă gândiți că ei caută să vă înșele, să mintă, să obțină mult mai mult. (…) Angajatorii nu își dau seama cât de mult îi detestă angajații și cât de mult îi urăsc”, a spus Butunoiu.

Unii antreprenori și-au povestit întâmplările prin care au trecut în căutare de forță de muncă.

„În 2005, într-un sat am făcut o investiție, am 550 de hectare, o fabrică de mezeluri care acum este suspendată, nu lucrează nimeni pentru că, din păcate, m-am lovit de această problemă (a lipsei forței de muncă n.r.). Dacă în 2005 mai găseam oameni dispuși să vină, zilieri măcar, astăzi sunt în fața unei situații absolut dramatice, nimeni nu vine, nimeni nu e dispus să muncească. Sunt două elemente esențiale care au generat această situație. Una este desființarea școlilor profesionale, iar al doua sunt ajutoarele sociale care se dau necontrolat”, a spus antreprenorul.
  • În satul în care se află această fermă sunt oameni în vârstă, toți tinerii au plecat. Când caut pe cineva să muncească mă întreabă de ce să muncească când primește aceiași bani de la stat și sta la birt.
  • Am adus oameni de la Cluj, nu s-au adaptat în sud. Am vrut să import forță de muncă, iar după o lună m-am dat bătut când am văzut ce acte trebuie și ce lucruri trebuie să se întâmple cu acei oameni sau pentru acei oameni astfel încât am zis că mai bine nu.
Un alt antreprenor din sectorul ospitalității a vorbit despre costurile impuse de stat pentru lucrătorii din afara UE.

Potrivit acestuia, condițiile pe care statul român le-a pus a fost să-i protejeze mai mult pe ei decât pe noi românii.
  • De exemplu ei (lucrătorii străini n.r.) nu vin aici fără să-și asigure salariul mediu pe economie, la care trebuie să adăugăm cazare, masă, transport, un drum acasă cu avionul. Prin enumerarea acestor lucruri devin necompetitiv, plus handicapul de adaptare culturală.
  • Poate că ei vin cu bune intenții, dar la noi procentul este între 16 și 20% de neadaptare a lor. Și neadaptați, îi suporți până la capăt. În aceste condiții, contingentul de oameni pe care România și l-a aprobat singură de oameni din Asia este de 5.580 oameni. Nevoia pentru anul trecut cerută la Ministerul Muncii a fost de 25.000.
  • În condițiile în care ei sunt protejați, muncitorul român care face aceeași muncă cu ei se simte discriminat.
  • Am încercat de la Vaslui să aducem oameni. Am fost la autoritățile de acolo și ne-au zis că decât să luăm oameni la București, mai bine să deschidem restaurant acolo. Oamenii îmi spun: „Lasă-mă domnule cu salariul tău, cu munca ta, eu îmi tăi o găină din bătătură și berea o iau de la birt pe caiet”.
„Noi suntem pesimiști cu rezolvarea forței de muncă și nu prea ne gândim să dezvoltăm noi restaurante pentru că trebuie să ne gândim de unde luăm oameni”, a spus antreprenorul.

De asemenea, alți angajatori spun că legislația consideră că transportul și masa sunt considerate venituri salariale și sunt taxate cu peste 70% din veniturile aferente.

„Asta este o problemă gravă la care ar trebui să se gândească atât Guvernul cât și Parlamentul. (…) E important să ne gândim că a plecat 4,5 milioane de oameni și au venit doar 7.000 de permise de muncă”, au explicat reprezentanții mediului de afaceri.










1774 vizualizari

  • +3 (9 voturi)    
    cu salarii ati incercat? (Marţi, 19 iunie 2018, 12:52)

    Francisc 1 [utilizator]

    sau vreti toti sclavi pe plantatie cu 1500 de lei pe luna?
    • +5 (5 voturi)    
      Salarii inseamna bani (Marţi, 19 iunie 2018, 13:39)

      denvarel [utilizator] i-a raspuns lui Francisc 1

      Banii vin din venituri
      Veniturile vin din vanzari
      Vanzarile vin din valoarea de piata a produsului
      Valoare de piata e data de inteligenta adaugata materiilor prime din care e facut acel produs si de talentul de marketing.

      Daca producem pietre de rau adica nu adaugam nimic la niste elemente pe care le gasim oriunde, de unde valoare de piata a produsului. Rezulta vanzari mici, bani putini.
      De unde bani de salarii daca investitorul are o idee de afacere cam asa: scot pietrele din rau, le sortez pe marimi si le vand...
  • +2 (8 voturi)    
    Antreprenorii lui Peste Prajit (Marţi, 19 iunie 2018, 12:56)

    denvarel [utilizator]

    Nu stiu ce produceti si ce rata de profitabilitate aveti dar nu pot sa nu remarc faptul ca oamenii acestia au dreptate:
    Oamenii îmi spun: „Lasă-mă domnule cu salariul tău, cu munca ta, eu îmi tăi o găină din bătătură și berea o iau de la birt pe caiet”.
    Asta este salariul pe care il oferiti ca alternativa? Mancare si ceva de baut? Si va mirati ca nu vor sa munceasca? Mai vreti sa le taie si ajutoarele ca sa moara de foame! Ca sa munceasca la voi pentru o bucata de paine si o bere?
    Sunteti sanatosi la cap?

    Intreprinzatorul lui peste are 550 Ha teren si face fabrica de mezeluri? Nu mai bine lua tractoare si semanatori si facea irigatii? Dupa ce ca e prost mai si semnalizeaza.

    Calculati din punctul lor de vedere:
    Stau acasa si fac agricultura de subzistenta.
    Ma duc la Munca si nu mai am timp de agricultura de subzistenta. Dar am un venit cam la fel de mare.
    Voi ce ati alege in locul lui?

    Da un business mai atacari stiti? Sau va inghesuiti totii sa faceti bani din forta de munca ieftina cu o valoare adaugata infima. Din care sa va luati eventual tot voi masini si vila?
    • 0 (0 voturi)    
      moama ce minusuri.. (Marţi, 19 iunie 2018, 16:09)

      Mistrelutz [utilizator] i-a raspuns lui denvarel

      foarte pertinent si logic comentariul..
      Ala isi face fabrica intr-o zona moarta si apoi isi da seama..adica el nu poate sa se intereseze sa isi aleaga locatia si in functie de asta.
      sa vada inainte ce e cu forta de munca,cu utilitatile,infrastructura..
      si asa e..pai daca tu le dei salarii de kk..cat ajutorul social pentru ce sa vina la munca?prost sa fii.
      Plang de forta de munca da' n-ar baga mana in buzunar sa dea niste salarii decente
  • +3 (5 voturi)    
    ,,Afacerist" : (Marţi, 19 iunie 2018, 13:12)

    Rahan5 [utilizator]

    ,,În 2005, într-un sat am făcut o investiție, am 550 de hectare, o fabrică de mezeluri care acum este suspendată, nu lucrează nimeni pentru că, din păcate, m-am lovit de această problemă (a lipsei forței de muncă n.r.)."

    Asta arata ce fel de tatantalai se apuca sa faca afaceri in Romania, gandidu-se in mod lacom la profituri uriase pe seama unor salarii mizerabile pe care le da angajatilor din Romania.
    Forta de lucru este enorm de multa, care stie si romaneste din nascare.
    Sa puna mana pe telefon si sa sune in Spania pe un muncitor tanar si sa-l intrebe :
    -Cat castigi acolo?
    - Vreo 1500 Eu
    - Esti de acord sa te intorci in Romania si sa lucrezi la mine pe vreo 1200 Eu ?
    Sa vezi cum se intorc, cu miile.
    Problema ca ,,Afaceristul" nostru si-a facut ,,planul de afaceri" cu gandul sa-i dea doar 300-500 de Eu.
  • +3 (5 voturi)    
    Legea cererii şi ofertei (Marţi, 19 iunie 2018, 13:44)

    PlatitDeSoros [utilizator]

    Ce fel de antreprenor este ăsta, care nu ştie o chestiune minimală din legile pieţii? Legea cererii şi ofertei!
    Dacă oamenii respectivi nu vin, înseamnă că oferta este necorespunzătoare! Este foarte adevărat că e plin de beţivi şi leneşi, dar asta este pentru că alternativa este netentantă! Dacă chiar nimeni nu vine pe acel salariu... nu este evident că e o problemă cu salariul oferit? Când ţi-ai pus în cap să faci firma, nu te-ai gândit să te interesezi pe ce bani ar fi dispuşi oamenii să muncească? Faptul că nu găseşti oameni este rezultatul unui management prost! O afacere bună este aceea din care toţi au de câştigat... sau vrei să ai doar tu?
  • +2 (4 voturi)    
    salariile sunt asa de (Marţi, 19 iunie 2018, 14:05)

    andrei1245 [utilizator]

    mici in romania ca nici asiaticii nu sunt tentati sa vina, dupa cum se vede, trebuie sa le dea salariu mediu plus cazare transport si masa. oare de ce nu le da prin cap sa faca asta cu muncitorii romani? pentru ca ei vor sa plateasca la minim.
    asta nu e afacere e sclavie, antreprenorii sa se duca ei insisi la munca!


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Top 10 articole cele mai ...



Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version