Monedele Europei emergente au pierdut joi teren față de euro, media calculată de BNR pentru perechea EURRON fiind cotată la 4.6695, cel mai slab nivel al monedei naționale din uoltimii 13 ani. Indicele dolarului fluctuează în preajma noului maximum al ultimelor 11 luni atins în această dimineață la 95.509 dupa ce șeful Fed a declarat ieri în Portugalia că banca va continua să crească ratele. Euro a scăzut față de dolar până aproape de USD 1.1525/EUR.

HotNews.roFoto: Hotnews
  • Piața se asteaptă că Bancă Angliei să lase nemodificată politica monetară la ședința de joi, atenția fiind îndreptată asupra eventualelor indicii din anunțul băncii privind o eventuală creștere de rate la următoarea întâlnire programată pentru august.
  • În Statele Unite vor fi anunțate azi datele privind solicitările inițiale pentru ajutoare la șomaj depuse săptămâna trecută, estimându-se că numărul acestora va fi aproape de 220.000.
  • Curba randamentelor implicite a urcat joi dimineață cu segmentul scurt la 2.85% și cu segmentul 1M-3M în zona 3.65%-3.75%.
  • Ministerul finanțelor intenționează să vândă joi obligațiuni cu maturitate reziduală de 13 ani. La închiderea de miercuri a pieței secundare randamentul bid pentru titluri similare era 5.20%.
  • Metalele prețioase au pierdut teren joi dimineață afectate de soliditatea dolarului. Aurul se tranzacționează aproape de minimumul ultimelor șase luni atins mai devreme la 1,261.36 dolari pe uncie iar argintul  este cotat la 16.20 dolari pe uncie. Platină se găsește la 860.00 dolari pe uncie, iar paladiul fluctuează în jurul a 960.00 dolari pe uncie.

În privința euro aceasta se luptă pentru a recupera teren în fața dolarului, după ce miercuri seara Ewald Nowotny, membru al Consiliului guvernatorilor Băncii Centrale Europene, a sugerat un euro în depreciere față de dolar, lucru oarecum neobișnuit la un bancher central să facă aprecieri directe cu privire la evoluția unei monede.

Săptămâna trecută, Banca Centrală Europeană a indicat că nu anticipează o majorare a dobânzii înainte de vara anului 2019, ceea ce a dus la o scădere a euro. În schimb, Fed a crescut deja de două ori rata dobânzii în 2018 și planifică încă două înainte de sfârșitul anului.

O creștere a ratelor dobânzilor duce la o atractivitate mai mare a monedei respective pentru fluxurile de capital.

Pe plan intern, economiștii șefi ai băncilor comerciale consultați de HotNews anticipează cursuri mai depreciate pentru leu, media estimărilor fiind în intervalul 4.71-4.73 pentru finalul acestui an.