Articol actualizat

După 6 ore de discuții și negocieri duse noaptea trecută, criza Greciei a luat sfârșit. În ultimii 8 ani, Grecia a primit 273 de miliarde de euro de la creditorii săi

de Dan Popa     HotNews.ro
Vineri, 22 iunie 2018, 9:47 Economie | Finanţe & Bănci


Grecia, o tara frumoasa, care a trecut prin 8 ani de crizaintrata in faliment
Foto: Hotnews
După 6 ore de discuții și negocieri duse în noaptea de joi spre vineri, a fost găsită în cele din urmă o cale pentru un acord privind ieșirea Greciei din programul internațional de ajutor, scrie presa internațională. Miniștrii de finanțe din zona euro au convenit, în noaptea trecută, asupra unui acord amplu care încheie opt ani de crize, măsuri de austeritate și programe de salvare a economiei elene. Acordul include o reducere majoră a datoriei grecești și va permite Atenei ieșirea de sub tutela creditorilor săi în 20 august pentru a re-începe să se finanțeze de pe piețele internaționale, după mulți ani de recesiune profundă și trei programe de ajutor derulate. Vezi în text și istoria crizei elene


"Criza greacă se termină aici, în această seară. Am ajuns în cele din urmă la capătul acestui drum atât de lung și atât de dificil. Este un moment istoric ", a declarat comisarul european pentru afaceri economice, Pierre Moscovici. "Sunt fericit", a declarat la rândul lui ministrul grec de finanțe Euclid Tsakalotos. "Trebuie să ne asigurăm că poporul grec vede rezultate concrete", a adăugat el.

În opt ani, Grecia a beneficiat de mai mult de 273 de miliarde de euro de la creditorii săi, în cadrul celor trei programe de ajutor. În schimb, grecii au fost forțați să aplice câteva sute de reforme, adesea dureroase, mai ales cele destinate curățeniei în finanțele publice. Creșterea PIB a fost de 1,4% în 2017. Pentru acest an experții estimează o creșere a PIB de 1,9%, iar pentru 2019 de 2,3%. În același timp, Grecia are acum un excedent bugetar de 0,8%, după un deficit de 15,1% în 2009.


Potrivit mai multor surse, discuțiile de azi noapte s-au prelungit din cauza Germaniei, care nu era de acord cu scutirea de datorii, considerate necesară de  către creditori, în vederea asigurării credibilității pe piețele financiare. "Negocierile au fost dificile, trebuie să recunosc, dar cred că problema datoriei grecești este acum depășită", a declarat ministrul francez de finanțe Bruno Le Maire.

Europenii au convenit vineri dimineața să extindă maturitatea rambursării unei mari părți a datoriei Greciei cu zece ani (datoria elenă este acum de 180% din PIB), urmând ca grecii să înceapă rambursarea acesteia din 2032, față de 2022, cum fusese stabilit anterior. Creditorii vor mai achita o tranșă finală de ajutor în valoare de 15 miliarde de euro, din care 5,5 miliarde sunt destinate serviciului datoriei.

La presiunea Germaniei, unele măsuri de sprijin acordate Greciei vor rămâne condiționate de continuarea reformelor. Chiar dacă în august, acordul cu FMI se va încheia oficial, Atena va rămâne practic sub supraveghere, până în 2022.

"Acest cadru consolidat de monitorizare post-program a fost necesar, dar nu va exista nici un program formal", a insistat Pierre Moscovici. Potrivit planurilor, europenii vor evalua bilanțul datoriei grecești în 2032 și vor mai stabili, dacă va fi necesar, noi măsuri de salvare.

FMI va rămâne implicat în monitorizarea post-program, a declarat vineri directorul său general, Christine Lagarde, prezent la Luxemburg. Potrivit lui Lagarde, datoria Greciei este sustenabilă "pe termen mediu". "Dar, pe termen lung, avem rezerve", a adăugat ea.

"Mulțumesc poporului grec pentru rezistența și angajamentul lor european. Eforturile sale nu au fost în zadar", a scris pe Tweeter noaptea trecută președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

 • Istoria unei crize

În 2007, cotidianul Wall Street Journal o dădea drept exemplu de economie performantă. Oficialii Moody`s o lăudau. După numai câteva luni, începea calvarul.  În 2013, FMI admitea ca a gresit in cazul Greciei, dar cine să mai stea s-ți amintească?

Criza a venit pe nesimțite. Mai întâi, le-au scăzut comenzile pentru exporturi. Apoi, banii trimiși din afară scădeau văzând cu ochii. În scurtă vreme, a ajuns paria clubului select în care intrase cu atâta fală. Ce s-a petrecut între timp? Cum a ajuns Grecia un fel de experiment al zonei euro și ce riscă cei care au invitat-o în marea familie Euroland?
 
 Primul semnal a venit în decembrie 2009. Era în 8 decembrie, la ora 13 și 27 de minute când, pe ecranul unei mari bănci din Frankfurt, defila următorul mesaj : "Fitch reduce nota acordată Greciei la BBB+". Știrea se afișează pe ecranele televizoarelor conectate la Bloomberg- adică câteva mii în întreagă lume -: BBB+, asta înseamnă "atenție, risc de faliment". Instantaneu, mării investitori încep să-și vândă titlurile de stat grecești. Începea tragedia greaca. Dar Grecia nu este DOAR ACUM în prag de faliment . Pana acum, grecii au mai falimentat ca tara de vreo 5-6 ori.Tot din ratiuni politice.

Cu putini ani in urma, FMI, acest CAR al tarilor lumii, a venit si le-a oferit un munte de bani in schimbul unor promisiuni. Dar ce te faci cu promisiunile grecilor, care se respecta fix la calendele grecesti? Important e ca ai linistit pietele, care nu mai speculeaza impotriva euro.

Asa incat in 2010 problema s-a agravat. Cuvantul "faliment de stat" apare iar in discutiile confidentiale ale sefilor de Guverne. Oare e bine sa lasi Grecia in faliment? Sau e mai eficient sa continui sa ii dai bani in schimbul a noi promisiuni facute cu si mai mare fermitate? Cand problema a devenit de neocolit, s-a pus problema: bun, le dam bani dar de unde ii luam? Angela Merkel nu vrea amestecul al FMI. Considera ca europenii trebuie sa isi rezolve singuri problemele legate de moneda lor. Un ajutor din afara nu ar face decat sa mineze increderea in euro. Se gaseste o solutie si pietele se linistesc.

Citeste si Istoria secreta a salvarii euro

 Vine 2011. Din nou, Grecia e pe buza prăpastiei. Merkel și Sarkozy preiau frâiele. Se organizează un summit, se fac declarații de solidaritate în favoarea Eurolandului, se promit soluții care să rezolve criza. Pe românește, pupat piața Endependenți.  După o noapte de discuții, un pre-plan se configurează. E cel sugerat de marile bănci, dar nu mai contează. Se anunță soluția. Grecii vor primi bani cu dobândă redusă și pe termen mai lung. Piețele se calmează.

Citeste si o Istorie a panicilor bancare. Un text cu state fictive, isterii si contagiuni
 •  Așadar, de ce a ajuns Grecia pe marginea prăpastiei?

E simplu. Economia subterană estimată la 20% din PIB  (dar cu vârfuri care depășesc acest nivel în turism și în construcții),  numeroase nișe fiscale (segmente la limita defiscalizarii), un grad scăzut de colectare a veniturilor și o politică industrială bazată pe subvenții-cam așa ar putea traduce cineva starea financiară a Greciei de dinaintea crizei.
 
 Un sistem de pensii pe care toți cei care s-au perindat la putere au încercat să îl reformeze fără a reuși. Economia Greciei e mai degrabă una de tip închis, în care țara exportă puțin, dar consumă mult. În ultimii ani, consumul privat a crescut mai mult decât poate economia suportă.
 
 Că să facă față cheltuielilor (pensii generoase, indemnizații de șomaj la fel), Statul grec se împrumuta. Vindea hârtii prin care recunoștea că datorează bani, oferind o dobândă bunicică celor care le cumpărau. Pe termen scurt și mediu această politică e ok, cu condiția să faci o razie în sistemul de pensii, să faci ordine în finanțele publice și să îți reformezi politicile fiscale. Ceea ce Grecia nu a făcut. Datoriile se acumulau an de an, iar statul se împrumuta tot mai mult.
 
 Investitorii nu sunt nici ei niște proști. Se uită la cifrele macroeconomice atunci când iau decizia de a împrumută cu bani un Stat. Iar cifrele Greciei arătau tot mai rău. Prin urmare, decizia de a finanță datoriile Greciei se împuținau. Că să-i determine totuși pe investitori să îi mai dea bani, Grecia a urcat dobândă. De la 3%, a ajuns la 4,2%. Dar nu asta era problema lor. Problema economiei grecești este competitivitatea. Produsele lor nu se cereau la export și le concurau slab pe cele similare importate. Altfel spus, încasări la export ioc, importuri multe, iar salariile  și toate taxele plătite muncitorilor nu generau venituri, din moment ce produsele fabricate de aceștia nu generau încasări.Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

6282 vizualizari

 • +11 (13 voturi)    
  Crize constructive si destructive (Vineri, 22 iunie 2018, 10:04)

  Laic [utilizator]

  Exista doua tipuri de crize economice: criza lenta si criza de moment. In Grecia a fost intr-o criza de moment: fiind si in zona Euro, aceasta tara a captat atentia intregii lumi si, practic, a fost purtata pe brate. Motivul: istoria, insule, paradisuri fiscale de care profita lumea intreaga, diaspora cu puternice legaturi in lumea buna a finantelor. Grecii au suferit vreo 4-5 ani, cand li s-au taiat, intr-adevar, al 14-lea salariu, orele de somn de la pranz, samd. Isi permit ! Numai din turism, Grecia castiga in jur de 25 de miliarde de euro (oficial), de 10 ori mai mult decat Romania.
  Dimportiva, criza in Romania este una lenta: a inceput cu tranzitia si nu s-a mai terminat (28 de ani). Cel mai bun indiciu este ca se emigreaza in mod constant de 28 de ani, chiar poate mai accelerat in ultimii ani. Romania nu este tinuta in brate de nimeni petru ca n-a reusit sa-si faca o influenta in regiune (oameni politicieni extrem de slabi). Diaspora romaneasca devine din ce in ce mai dezradacinata de tara mama, ceea ce este un caz tipic tarilor africane, sub-sahariene, asiatice. Mai mult, diaspora incepe sa fie diluata calitativ de rebuturile societatii romanesti. Nimeni nu da o ceapa degerata in cazul unei crize economice, care este de-altfel iminenta.
  In concluzie, criza asta lenta este mult mai periculoasa pentru ca produce un sfarsit tragic sigur, pe cand o criza precum in Grecia a reusit sa reseteze scena politica, mentalitati, sisteme economice, etc. Asta i-ar trebui si Romaniei, cu toate ca i-ar fi mult mai greu decaat Greciei in a razbate, insa deja tara este pierduta, nu mai este nimic de pierdut.
  • 0 (2 voturi)    
   nu cred ca aveti dreptate (Vineri, 22 iunie 2018, 11:25)

   ..13 [utilizator] i-a raspuns lui Laic

   Criza scurta sau lunga duce la un anumit moment de blocaj - ro inca nu a ajuns in blocajul Greciei dar este bine nici sa nu il dorim.

   Din pacate ceea ce au facut gresit grecii crezand ca nu se vede din avion - a se citi de la Bruxelles - a fost bagat cu multa grija sub pres - acum metodele folosite de greci NU MAI TIN desi incearca unii sa le foloseasca in Ungaria, Polonia si chiar RO - Bruxelles=ul este si mai vigilent cu astia ce vin din comunim cu toate ca viziunile maharilor de acolo arata cat de mult iubesc ei Rusia si cat de putin inteleg ei ceea ce a insemnat comunismul...Treaba lor - sunt pe banii lor.

   Dar pe noi nu o sa ne ajute nimeni - poate doar sa ne dea la haita ruseasca care de abia asteapta dupa colt - spor!

   Unde mai se pune in discutie si mare viziune evropeana despre armata evropeana - ma ia cu o greatza maxima!!!! Fac ce fac evropenii si se intorc cu fata catre rasarit...
 • -14 (20 voturi)    
  Bravos natiune... (Vineri, 22 iunie 2018, 10:07)

  mopsu [utilizator]

  toti pentru Grecia, Irlanda , Portugalia,etc. Pentru Romania, holz, petrom, eoane,delgaze,nu putem enumera cati hoti europeni jumulesc Romania, bineînteles cu acordul guvernelor și a pasivitătii noastre, a populimii, cum spune Pătraru...
  • +9 (9 voturi)    
   stai linistit (Vineri, 22 iunie 2018, 10:59)

   razeshu [utilizator] i-a raspuns lui mopsu

   si Grecii au vandut cam toate perlele coroanei. Vezi Telekom, portul Pireu,.. Emigreaza si ei in draci, ii gasesti in Vest facand tot felul de munci. Turismul merge bine intr-adevar dar e activitate sezoniera. Si acolo e si evaziunea mare. In continuare. Echilibrarea bugetara s-a facut prin taieri de salarii la angajatii de la stat si, cel mai dureros, micsorarea pensiilor. Economia nu s-a insanatosit, daca incepe o criza in Europa/lume si implicit scade turismul vor fi primii expusi. Momentan profita de pe urma conjuncturii internationale, cresterea terorismului a "tinut" turistii in Europa. romania pe d ealta parte e bogata in resurse. Cu niste redevente decente si oprirea hemoragiei banilor din taxe ne-am stabiliza rapid. Sa nu uitam ca am ajuns de rasul curcilor - importam paine inghetata din Asia mai nou . si tot felul de legume dubioase dn tari din afara EU la care nu se percepe nici o taxa datorita evaziunii. As mai mentiona ca exemplu si fermele RAPPS care produc de milioane dar sunt pe perderi an de an ...
  • 0 (4 voturi)    
   bre baiete (Vineri, 22 iunie 2018, 11:30)

   ..13 [utilizator] i-a raspuns lui mopsu

   Matale trebe sa stii ca atunci cand ai analfabeti la conducerea tarii asa se intampla.

   Baietii cu carte stiu ce sa spuna cand se discuta afacerile mari -
   Vezi matale ce s-a intamplat cu consiliul care decide in Bulgaria politca monetara si cum se petrec lucrurile in RO- oarece diferente nu-s deaca intelegi matale, dar....

   Manole, ne -manole - ne-a scos de mai multe ori!
   asa ca intodeauna incompetentii si prostii care pot sa fie usor pacaliti ne-au dus de rapa!

   Ochii mari si urechile deschise larg - si daca este si ceva minte - Aferim!
   Se recomanda a se vorbi/scrie mai putin dar a se face mai mult, daca se poate, ma scuzati.
 • +2 (8 voturi)    
  criza a trecut, au ajuns chiriasi la ei acasa. (Vineri, 22 iunie 2018, 11:49)

  demaGOGU [utilizator]

  ...un condominium franco-german:

  toate perlele au fost sau sunt un curs de instrainare, distributii de apa, energie, porturi, aeroporturi, autostrazi, insule, marine, resort-uri, you name it.

  ii paste drama Romaniei, sclavi in propria tara...
  • +2 (2 voturi)    
   Drama Romaniei (Vineri, 22 iunie 2018, 17:13)

   midufi [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

   este ca l-a avut conducatori pe iliescu, pe nastase, pe ponta, si cel mai tragic, pe dracnea.
   Oameni fara pic de patriotism, pusi pe jaf pentru ei si slugile lor.
   Oameni dispusi sa sacrifice totul si orice pentru interesul personal.
   Dar tu, ce de obicei, fara coloana vertebrala, deh...
 • +3 (3 voturi)    
  un mic comentariu - cred ca este important (Vineri, 22 iunie 2018, 11:52)

  ..13 [utilizator]

  resilence -

  este altceva decat rezistenta in sensul clasic -
  este un concept legat de suplete, adaptabilitate, revenire la forma initiala dupa ce te-ai comprimat ca un dreac...

  Tehnic - un material pana se rupe se alungeste pe cand altele se rup si gata.
  Pana si modul in care are loc ruperea spune ceva despre acel material...

  Exista si cuvantul romanesc rezilienta.
  Rezistenta poate sa insemne ca te opui unei miscari - cam ceea ce se petrece cu Grecia dar nu asta a vrut sa zica Sefu...
  Rezilenta este capacitatea de a te deforma dupa care te intorci la forma initiala -
  nylonul cica este un exemplu de buna rezilienta
  Scuze...
 • 0 (0 voturi)    
  Tara de oameni neseriosi (Luni, 25 iunie 2018, 23:49)

  Vlad-I [utilizator]

  Grecia, este o tara cu multi neseriosi pe metru patrat, plus multe persoane cu gandire de stanga, care vor sa li se ofere de la stat.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by