Procurorii francezi au cerut, luni, arestarea preventiva a lui Jerome Kerviel, traderul care se face vinovat de fraudarea bancii franceze Societe Generale cu suma record de 4,9 miliarde de euro (7,1 miliarde de dolari). Potrivit procurorului Parisului, Jean Claude Marin, barbatul si-a recunoscut vina, insa a declarat ca nu a actionat in scopuri personale, ci a dorit sa fie remarcat de superiori ca fiind un broker de exceptie. El spera astfel sa obtina o prima substantiala din partea conducerii, noteaza BBC News.

Avocatul lui Kerviel a declarat ca traderul nu a beneficiat de niciun cent din acesti bani si a acuzat banca Societe Generale ca a incercat sa-l aduca in prim plan pe clientul sau pentru a masca astfel si alte pierderi masive, inclusiv cele rezultate in urma crizei ipotecare.

Kerviel, in varsta de 31 de ani, a fost arestat de politia franceza sambata seara. El nu mai fusese vazut de joi cand a iesit la iveala pierderea suferita de Societe Generale ca urmare a riscantelor tranzactii efectuate de tanarul angajat.

Se pare ca Jerome Kerviel si-a inceput operatiunile neautorizate de banca inca de la sfarsitul lui 2005. El a recunoscand ca a luat masuri pentru a-si disimula actiunile de pe piata. De asemenea, brokerul pretinde ca in ultimii doi ani, nu a fost singurul care a procedat in acest mod, precizand ca si alti colegi ai lui au facut la fel, dar la nivel mai mic.

Politia a perchezitionat apartamentul lui Jerome Kerviel, precum si birourile bancii de unde au preluat documente si memorii de calculator care contin potentiale informatii legate de frauda.

Societe Generale a inaintat o plangere in justitie impotriva angajatului sau, in care-l acuza ca ar fi comis o frauda efectuind tranzactii financiare neautorizate. Banca sustine ca ar fi descoperit frauda la sfarsitul saptamanii trecute si a inceput sa ia masuri impotriva actiunilor financiare ale lui Kerviel lunea trecuta - cand s-au inregistrat pierderi masive pe pietele financiare.

Daca este gasit vinovat, Kerviel risca sa primeasca o pedeapsa cu inchisoarea de sapte ani si o amenda de 750.000 de euro.