Comisia Europeana considera ca este putin probabil ca Romania sa echilibreze bugetul pana in 2011, relateaza siteul mediafax.ro. Intr-un proiect al CE , de evaluare a programului fiscal pe termen lung al autoritatilor de la Bucuresti, se arata ca sunt necesare reduceri mai ample ale deficitului in 2008 si in anii urmatori.

"Strategia bugetara inclusa in program nu reprezinta o politica fiscala prudenta, necesara pentru a tine sub control deficitul extern in crestere si presiunile inflationiste, care pun in pericol stabilitatea macroeconomica si financiara, precum si procesul de convergenta", se arata in proiect.

Pentru a adopta euro, Romania trebuie sa controleze inflatia si sa reduca deficitul bugetar sub 3% din Produsul Intern Brut. Bugetul general consolidat a inregistrat la finele anului trecut, calculat dupa metodologia romaneasca, un deficit de circa 2,4% din PIB. Comisia Europeana anticipeaza ca, in lipsa unei modificari de strategie din partea guvernului roman, deficitul bugetar va ajunge in acest an la 3,2% si la 3,9% in 2009.

De asemenea, Romania trebuie sa restranga cheltuielile publice si sa ia masuri pentru incetinirea inflatiei, care ar completa reducerea deficitului bugetar. Comisia Europeana anticipeaza ca inflatia medie din Romania va ajunge in 2008 la 5,6-5,7.