Aproape 4.800 de proiecte ale antreprenorilor români care au contractat credite bancare de prefinanțare în cadrul programului Start-up Nation au fost garantate de Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii (FNGCIMM). Programul, demarat anul trecut, s-a bucurat de un real interes în rândul a mii de întreprinzători, mici și mijlocii.

Alexandru Petrescu - Director GeneralFoto: FNGCIMM

Specialiștii FNGCIMM apreciază că, până la sfârșitul acestei luni, vor finaliza procesul de garantare a creditelor de prefinanțare a proiectelor depuse în cadrul programului Start-up Nation 2017. Aproximativ 200 de dosare se mai află în fluxul de analizare, dintr-un total de peste 5.000.

Programul a dinamizat activitatea Fondului de garantare a creditelor contractate de întreprinderile mici și mijlocii, impulsionând, astfel, transferul centrului de greutate de la Programul Prima Casă către sectorul IMM-urilor. La sfârșitul primului trimestru din acest an, volumul scrisorilor de garanție emise pentru finanțarea IMM-urilor a fost de aproape cinci ori mai mare decât în perioada similară a anului trecut, aproximativ o treime din garanțiile emise de Fond fiind atribuite proiectelor de investiții din acest sector.

În cadrul programului Start-up Nation, antreprenorii din București și Cluj, cei doi mari poli de dezvoltare economică din România, au atras cel mai mare volum al garanțiilor acordate de FNGCIMM, reprezentând 30% din totalul garanțiilor acordate. Pe următoarele locuri, dar la o distanță considerabilă, într-un top al distribuției garanțiilor acordate de Fond, se află județele Bihor și Dolj, fiecare cu aproximativ 200 de proiecte garantate. Iașul, care recuperează din decalajul care îl desparte de Cluj și București printr-o dinamică accelerată a economiei locale (5,5% rată de creștere anul trecut), bazată, în special, pe industria IT, ocupă locul patru în clasament. Cel mai redus număr de garanții au fost atribuite întreprinzătorilor din județele Covasna și Caraș Severin, fiecare cu mai puțin de 20 de garanții emise.

Din punctul de vedere al distribuirii regionale, cel mai mare volum al garanțiilor a fost acordat antreprenorilor Regiunii Nord-Vest (județele: Bihor, Bistrița-Năsăud, Cluj, Maramureș, Satu Mare și Sălaj), cu peste 1.200 de dosare aprobate, reprezentând 18% din totalul dosarelor procesate de Fond, iar cel mai redus nivel se consemnează în Regiunea Vest (Timiș, Arad, Caraș-Severin și Hunedoara).

Mai mult de jumătate din proiectele garantate de FNGCIMM vizează investiții în industria prelucrătoare, 12% industria creativă, 10% industria IT, 5% au fost atribuite serviciilor și asistenței sociale.