Banca Națională a României (BNR) a obținut un profit net de peste 186,7 milioane lei, anul trecut, în creștere cu 49,8%, comparativ cu cel anterior, conform unui raport al instituției.

HotNews.roFoto: Hotnews

Potrivit legii, cota de 80 la sută din veniturile nete aferente reprezentând venit la bugetul de stat a fost în sumă de 149,372 milioane lei.

"Din profitul rămas la dispoziția BNR în valoare de 37,343 milioane lei, o proporție de 60 la sută s-a repartizat pentru majorarea rezervelor statutare (22,406 milioane lei). Suma de 14,937 milioane lei rămasă după distribuțiile din anul 2017 urmează a fi repartizată în anul 2018, conform legii, în următoarea ordine, pentru: sursele proprii de finanțare a investițiilor, fondul de participare a salariaților la profit, rezervele la dispoziția Consiliului de administrație", informează BNR.

În anul 2016, Banca a înregistrat profit în valoare de 124,636 milioane lei. Din profitul rămas la dispoziția BNR în valoare de 24,47 milioane lei, o proporție de 60% s-a repartizat pentru majorarea rezervelor statutare (14,682 milioane lei). Suma de 9,788 milioane lei rămasă după distribuțiile din anul 2016 a fost repartizată în anul 2017, conform legii.

Anul trecut banca a avut venituri din comisioane și taxe în sumă de peste 130,6 milioane lei, cu 5% peste 2016.

Gvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, a spus că profitul a fost realizat în principal din operațiunile în valută, dar este posibil, în viitor, să fie și pe alte măsuri.

"S-ar putea ca banca să ajungă, într-o anumită perspectivă, dacă începe să crească creditarea sănătoasă, dacă băncile întorc fața către economie societățile comerciale, le creditează, lucrează mai bine cu IMM-urile, atunci să dăm noi credite, să credităm sistemul bancar, să dăm lichidități și credite, atunci putem să facem profit și prin alte operațiuni", a spus Isărescu.

  • S-ar putea, ca pe măsură ce societatea înaintează și folosește mai puțin numerar, cheltuielile noastre de emisiune cu bancnotele, cu monedele să fie mai redusă și să ajungem și acolo pe profit.
  • S-ar putea ca, în măsura în care am preluat operarea plăților mari de la Transond către Banca Națională, să facem și pe această cale profit. Deocamdată facem profit din adminsitrarea rezervelor internaționale.

"Este o echipă, majoritatea tineri, specialiști de foarte bună calitate, care au reușit să realizeze profit în condiții de rentabilități scăzute, dobânzi negative și fără să ne aruncăm în operațiuni speculative. Rezerva valutară trebuie păstrată lichidă și sigură", a explicat guvernatorul BNR.