Articol actualizat

VIDEO Isărescu: Nu ne-a trecut prin cap să jucăm aurul la păcănele, cum sugera un personaj

de Florin Barbuta     HotNews.ro
Vineri, 29 iunie 2018, 15:03 Economie | Finanţe & Bănci


Mugur Isarescu
Foto: Facebook
Plasarea aurului în operațiuni de arbitraj sau de tip speculativ ar implica risc de contrapartidă și acesta a crescut o dată cu criza gloală, a declarat vineri Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naționale a României (BNR), într-o conferință de presă ținută cu ocazia lansării Raportului Anual pe anul 2017 al BNR."Aurul păstrat de BNR în contul deschis la Banca Angliei, care este un custode solid din punct de vedere financiar și reputațional, este în permanență aurul nostru, deci nu este instrăinat prin operațiuni diverse și este la dispoziția noastră, în orice moment. Plasarea aurului în operațiuni de arbitraj sau de tip speculativ ar implica risc de contrapartidă și acesta a crescut o dată cu criza gloală. O eventuală valorificare prin operațiuni, cum s-a sugerat în unele discuții în presă, prin televiziuni, ar implica o formă de înstrăinare, chiar dacă stocul ar rămâne depozitat la Banca Anglie", a spus Isărescu.
 • Noi nu am considerat că într-o asemenea perioadă este bine să apelăm la asemenea operațiuni pentru câștiguri care, altminteri, sunt mici. Nu merită, ca să spunem așa. 
 • Nu numai că nu am făcut dar nici, cel puțin, nu ne-a trecut prin cap să jucăm aurul la păcănele, cum sugera un personaj (Lucian Isar -fost ministru pentru Mediul de afaceri n.r.).
El a făcut referire și la aurul românesc deținut de ruși.

"Văd că Ungaria și-a repatriat aurul din străinătate. Păi Ungaria are 3 tone de aur. Le ținea în străinătate sau le ținea la Budapesta, era cam același lucru, nu? De ce nu am mai crescut stocul nostru de aur, destul de mare, cât al Poloniei? Dacă mai punem la socoteală că mai avem un stoc de aur depozitat în altă parte, cu documentele de rigoare, dar încă nerecunoscut, cred că stocul nostru de aur este suficient de mare dar suntem gata să cumpărăm în condiții competitive în continuare metal galben. Ca pondere, aurul, în total rezerve internaționale, suntem dincolo de mijloc", a spus guvernatorul BNR.

Alte declarații făcute de Mugur Isărescu:
 • A mai apărut o problemă, ea poate să pară hazlie, că am lăsat dobânzile foarte jos sub rata inflației, s-a spus în presă, sau aproape negative ca să atragem populația să ia credite pentru ca apoi să... deci un fel de păcăleală. Nu am făcut-o noi, a făcut-o toată lumea. Noi chiar n-am avut dobânzi negative, nici la depozite, nici pe piața monetară, dar inflație negativă am avut. Se ridică întrebarea asta: Măi, dar de ce n-ați ținut dobânzile sus? Chiar dacă am fi vrut, nu puteam. Dacă țineam dobânzile mai sus decât le-a ținut pe piața monetară, se aprecia leul, intrau capitaluri speculative, intram în altă belea. Se deteriora mai mult contul curent. În plus, pentru toți cei care vin cu teori din aceastea, uitați că s-a întâmplat în Ungaria, Cehia, Polonia, cel puțin țările vecine. Peste tot ecartul negativ între ratele dobânzii și rata anuală a inflației nu a reprezentat o particularitate pentru România.
 • Cursul anul trecut s-a depreciat moderat, cam cu 5%, după 4 ani de evoluție relativ stabilă. Noi, mișcări de 4-5% încercăm să nu le băgăm în seamă. Le-a băgat societatea. Au creat o ușoară nervozitate cu predicții ușor catastrofale, cu formulări simpatice: Leul pe tobogan, și așa mai departe. Față de monedele cu care ne putem compara, coroana cehă, forintul unguresc, zlotul polonez, anul trecut spre deosebire de anii precedenți când a fost mai stabil, leul s-a depreciat moderat cam cu 4-5%. Forintul unguresc s-a depreciat în ultimele săptămâni cu 6-7%. La fel și zlotul. Leul încă își păstrează o relativă stabilitate.
 • Leul este văzut ca un indicator de stabilitate, un indicator de bine de rău, un fel de indicator Dow Jones al României. Volatilitatea leului a fost mult atenuată față de volatilitatea monedelor cu care ne putem compara. Noi am promis anul trecut că vom lăsa o volatilitate mai mare a cursului dar vedem că există o nervozitate pe orice modificare de curs. Se poate mișca cursul și cu un sfert de ban și apare o știre din asta. Ar trebui să nu o băgăm în seamă dar problema nu este cu noi, problema este cu populația care se uită la un titlu din ăsta, mai exagerat.
 • Avem o datorie publică printre cele mai scăzute. Nu este o invitație ca să o creștem, și mai ales să o creștem oricum, dar nici să spunem că avem o situația financiară dezastruasă, nu cred că este cazul.
 • O altă problemă este cu finanțarea. Suntem preocupați de deficitul de cont curent pentru că de fiecare dată, din experiența pe care am avut-o, aproape 30 de ani, când această țară după '90 o vreme a intrat pe dezechilibru extern, pe faptul că nu am găsit resursele, factorii negativi se pot antrena foarte repede, de la un zvon, la o discuție aiuristică, până la faptul că cei care te finanțează nu mai au încredere, îți cer majorări de dobânzi, tu le refuzi, intri în alte probleme.
 • Acum avem și un buffer, la datoria aceasta, cea netă e chiar mai mică pentru că ministrul de Finanțe are 4-5 miliarde euro stoc de rezervă. Datoria publică netă este mai mică. Nu este o invitație să se crească, dar nici să se cheltuie bufferul așa... Nu avem probleme legate de finanțarea contului curent. Situația este stabilă, dar cu toate dezbaterile acestea, la un moment dat se pot speria finanțatorii externi. Nu trebuie să uităm că sunt aproape 20 miliarde lei care sunt în mâinile nerezidenților, titluri de stat. Se pot răzgândi. Mai prind vreo 3 știri despre România și: Măi, ce-o fi acolo? Unii nici nu știu unde suntem pe harta lumii. S-ar putea să vândă titlurile de stat, unii. Procesul poate să ia forme agravante.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

3722 vizualizari

 • -11 (15 voturi)    
  La pacanele nu (Vineri, 29 iunie 2018, 15:08)

  mihaipricop [utilizator]

  insa exista plasamente sigure care ar fi adus profit Romaniei, insa isarescu e guvernatorul care a patronat tepele - fni, bancorex, dacia felix si inflatia de 300-400% din anii 90.
  • +4 (10 voturi)    
   Care-s alea? (Vineri, 29 iunie 2018, 15:51)

   bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui mihaipricop

   daca tot esti asha cunoscator, da si tu citeva exemple de "plasamente sigure care ar fi adus profit Romaniei" si citeva exemple de alte banci nationale caqre au in perioada actuala asemenea plasamente. Chiar sunt curios.
 • 0 (6 voturi)    
  hihihi (Vineri, 29 iunie 2018, 15:30)

  ..13 [utilizator]

  Nu mai pot de ras....

  Chiar asa nu stiu de ce nu baga ceva la pacanele...
  Rai oamenii astia de la BNR, rai de tot!
 • -8 (10 voturi)    
  Nu merita aurul nostru nimic, clar (Vineri, 29 iunie 2018, 15:38)

  Fides [utilizator]

  Decat sa stea prin tari straine. Cum sa facem Manole sa te exportam definitv, sa-i binecuvantezi cu sfaturile tale si pe cei din UE?
  • +9 (13 voturi)    
   Si daca sta in tara care e avantajul? (Vineri, 29 iunie 2018, 15:54)

   bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui Fides

   Cu ce te ajuta daca ai aurul depozitat in tara? Aurul ala are exclusiv rol de garantie ca-ti platesti datoriile, ajutindu-te sa imprumuti bani mai ieftin. E ca si cum te duci la banca cu o extra-ganatie cind iei un credit.
   Din punct de vedere purt comerical, valuta e mult mai profitabila decit aurul, mult mai usor tranzactionabila, etc.

   Daca muti aurul in tara, valoarea lui de garantie la un credit extern dispare.
   • -1 (1 vot)    
    Garantie clar, adica cum garantie? (Luni, 2 iulie 2018, 10:36)

    Fides [utilizator] i-a raspuns lui bogdan1477

    Pai cum garantie pt. imprumuturi? Parca nu era folosit la nimic. Ce imprumut extern?
    Manole la brutarie.
    • +1 (1 vot)    
     adica chestii pe care nu le intelegi... (Luni, 2 iulie 2018, 11:22)

     bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui Fides

     1. Un stat cind se imprumuta, plateste doar dobanda pe perioada creditului, iar la final face alt credit pe perioada determinata cu care plateste creditul ajuns la scadenta. In consecinta un stat se imprumuta tot timpul. Partial in moneda natioala, partial in valuta.
     2. In momentul in care ai si ceva aur in strainatate, in caz de incapacitate de plata, aurul ala e luat si impartit crditurilor. Adica creditul dat de banca x sau fondul de pensii y, are si ceva (10%) acoperire in aur.
     3. Manole la brutarie arata clar cit de manipulat esti si cit de putine pricepi din lumea care te inconjoara. Reciti 3 poezii intiparite bine in minte de antena3 si nu pricepi nimic din ceea ce se intimpla in lumea reala.
     • -1 (1 vot)    
      Du pana la capat analiza (Luni, 2 iulie 2018, 12:51)

      Fides [utilizator] i-a raspuns lui bogdan1477

      Deci aurul ala din Londra a fost folosit la imprumutul cu FMI? Impartit intre creditori?
      • +1 (1 vot)    
       nu inteleg de ce te bagi in dscutii din astea (Luni, 2 iulie 2018, 16:06)

       bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui Fides

       Daca in mod evident ele te depasesc....

       Imprumutl cu FMI s-a facut intr-o perioada in care nu ne imprumuta de pe piata libera nici dracu, ca eram cu deficit de 8.5%, adica la fiecare 30 de lei adunati la buget cheltuiam 40. Tocmai de aia te duci la FMI, ca nu mai esti in stare sa te imprumuti de pe piata libera.

       Eu aici vorbeam de imprumuturile de pe piata, ca, de exemplu, asta de aici:
       https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/politica/intr-o-singura-zi-romania-a-imprumutat-2-miliarde-de-euro-teodorovici-vor-fi-folositi-pentru-sustinerea-deficitului-bugetar-871588

       In plus, imprumutul de la FMI e platit de ceva ani, deci nu aveau de ce sa-si imparta aurul nostru crediturii de la FMI. Pricepi economie mai ptuin decit pricepe dancila ce scrie pe foaie.
       • -1 (1 vot)    
        Manipulare de doi lei, marca Manole (Marţi, 3 iulie 2018, 9:43)

        Fides [utilizator] i-a raspuns lui bogdan1477

        Imprumutul de la FMI cu ce a fost garantat?
        Incet, incet te afunzi in propriile minciuni: - pe fond ratiunile imprumutului FMI este mult mai aplu decat ceea ce spui tu acolo si nici nu meriti un rapuns pe masura, mai ales ca acel imprumut a salvat FMI-ul - insa garantarea imprumutului cu ce fost facuta? Cu merele de la firma lui Manole? Intelege ca dublul discurs nu mai prinde.
        Apropo, cand a avenit criza aia si au taiat aia 25% din salarii, Mugurel nu avea inside-uri? Freca menta macroprundetial, ca si acum?
  • 0 (4 voturi)    
   domnule.. (Vineri, 29 iunie 2018, 17:19)

   ..13 [utilizator] i-a raspuns lui Fides

   Cu Manole este mai greu la export, cred io. dar cu matale care pari tanar, nelinistit cred ca se poate... Acum nu stiu daca la matale se deschid usile dar o incercare merita sa faci...et vide temptare

   Daca sta aurul in tari straine evident ca sunt unii in afara care numara, socotesc, dau chitante si toate cele - icisilea cred ca ceea intra nu mai iese sau iese prin alta parte si chiar ar fi mare pacat.sa mai pierzi odata, de data asta pe mana romanului...

   Iote ce frumos se vede de la Bucuresti aurul din tarile straine... este ca si cu strugurii aia - poate prea acri pentru cine stiu io cine...Lasa, bre sa fie acri.
   • -1 (1 vot)    
    Îl fură mai ușor,nu spun cine! (Vineri, 29 iunie 2018, 18:44)

    asavreau [utilizator] i-a raspuns lui ..13

    Dacă-i în țară îl fură mai ușor borfașii politici.Să ne amintim cine sa îmbogățit de pe urma Caritas,Bancorex,Banca Agricolă.Actualii politicieni PSD-ALDE au făcut averi frumoase și au șters cu buretele tot.Mai folosesc și acum vechile metode de furat,făcând fonduri de dezvoltare cu bani de la societăți de stat și fondurile dispar cu tot cu bani.Tăriceanu este specialist,a mai făcut un astfel de fond când era prim ministru și nimeni nu-l întreabă unde-i fondul,unde-s banii!Atunci erau banii din privatizarea BCR.
    • 0 (0 voturi)    
     Ai o judecata rasucita (Luni, 2 iulie 2018, 10:34)

     Fides [utilizator] i-a raspuns lui asavreau

     De 27 de ani Manole conduce BNR. Crezi ca nu stie ori nu a stiut nimic despre cele enumerate de tine?
   • 0 (0 voturi)    
    Evident ca nu-l ia nimeni pe Manole (Luni, 2 iulie 2018, 10:32)

    Fides [utilizator] i-a raspuns lui ..13

    Ca e doar un mar otravit. E pomana pt. banci si blestem de 27 de ani pt. popor.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by