Evenimentele vin, trec și apoi se uită, fiind înlocuite în memoria de scurtă durată cu alte evenimente. De aceea, vă propunem o sinteza săptămânală cu cele mai interesante evenimente de la noi și din lume, cel puțin cu cele care ne-au reținut nouă atenția. O colecție de texte pe care să le puteți savura în fiecare sămbătă la cafeaua de dimineață. Lectură plăcută!

HotNews.roFoto: Hotnews

POLITIC:

Moțiunea

  • O zi cu moțiune de cenzură și proteste de stradă în care toată lumea a părut că urăște pe toată lumea. Am comprimat această Românie debusolată în zece minute de imagini video și n-am găsit multe motive de optimism (da, știm, ne repetăm, dar avem prostul obicei de a vă bate la cap cu realitatea). Iar realitatea e că politicienii se află acum într-o competiție de cine reușește să facă manifestații mai mari, în care oamenii au ajuns niște pioni mutați pe tabla de șah a bulevardelor din marile orașe. România în zece minute: ură, furie, rușine (Recorder.ro).
  • „Miilor de români care stau în pușcărie pe un articol neconstituțional – alții sunt târâți pe la DNA și prin tribunale pe același articol sovietic – le cer iertare că s-a lungit atât de mult modificarea Codului penal”. Aceste cuvinte au fost rostite de Liviu Dragnea, pe holul Parlamentului, la numai o zi după ce fusese condamnat, în primă instanță, la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare. Articolul „neconstituțional” invocat de Dragnea se referea la abuzul în serviciu, pentru care el însuși fusese condamnat cu o zi în urmă. Brusc, liderul PSD își amintea de suferințele tuturor și motiva necesitatea de a schimba cât mai repede Codul Penal nu prin dorința de a-și salva pielea, ci prin intenția nobilă de a pune căpăt nedreptăților îndurate de mii de oamen. Martirii abuzului în serviciu. Cui i-a cerut scuze Liviu Dragnea.

Fotografia:

  • Fostul vicepremier şi ministru de Interne Gabriel Oprea a postat vineri, 29 iunie, pe contul său de Facebook, o fotografie trucată după o imagine oficială a întâlnirii din 2011, de la Washington, dintre preşedinţii Barack Obama şi Traian Băsescu. Mai mult, în postarea lui Gabriel Oprea se spune că fotografia ar fi din 2015, când preşedinte era deja Klaus Iohannis. În fotografia măsluită, Gabriel Oprea, încadrat de Traian Băsescu și de Bogdan Aurescu, dă mâna cu Barack Obama. PressOne l-a sunat pe fostul vicepremier pentru lămuriri şi a rezultat următorul dialog. Gabriel Oprea, după ce a trucat o fotografie cu Barack Obama: "Am primit poza, nu știu cine e persoana respectivă".

De citit:

  • Fostul ministru, senator și consilier prezidențial Eckstein-Kovács Péter și-a anunțat săptămâna trecută demisia din calitatea de membru al UDMR, în semn de protest față de "cârdășia" cu PSD la modificările Codului de Procedură Penală și ale celorlalte legi ale justiției. Spune că ultimele dezbateri parlamentare "au umplut paharul". Eckstein-Kovács Péter: "UDMR greşeşte grav luând apărarea coaliţiei PSD-ALDE".

SOCIAL, ECONOMIC:

  • La începutul anului trecut, un el şi o ea, soţ şi soţie, au moștenit un apartament. S-au trezit astfel în postura de proprietari a două spații locative. Asta dacă nu punem la socoteală faptul că, în cazul primului, cel în care locuiesc, la "întreținere" e trecută și banca, pe vreo 30 de ani. Chiar și așa, uite că viața i-a adus în situația de a schimba viteza. Când deții două apartamente în Cluj, poți începe să faci planuri, să visezi. Mai vechii locatari din bloc au început să şuşotească şi să arunce priviri pe gaura cheii. Ce se va întâmpla cu apartamentul 17 de la etajul al doilea? Se vinde, se închiriază? Apartamentul 17 (Pressone).
  • Gara din Tulcea nu seamănă cu nicio altă gară din țară. Și nu mă refer doar la forma ei de ambarcațiune, ci și la poziția clădirii: se află chiar lângă lacul Ciuperca și la doi pași de Dunăre. E ca și cum ai coborî din tren direct pe faleză, punctul vital al orașului. Aici se întâmplă tot: e locul în care tulcenii ies seara la plimbare și tot de aici pleacă turiștii și localnicii încărcați cu saci de alimente spre Deltă. La chei sunt acostate vaporașe, bărci și vase de croazieră. FOTOREPORTAJ | „Să știți că nu e nimeni român pur pe aici, la Tulcea”.
  • Bugetul general consolidat a încheiat primele cinci luni din 2018 cu un deficit de -0,88% din PIB estimat pentru anul în curs, valoare de peste trei ori mai mare comparativ cu aceeaşi perioadă din anul precedent (-0,27% din PIB la finele lunii mai 2017). În termeni nominali, este vorba despre ceva mai mult de opt miliarde de lei la un PIB de circa 930 miliarde lei. Deficitul la 5 luni – de trei ori mai mare decât anul trecut: Cum, cât, de ce?.

De urmărit, de reținut, de notat:

  • China își rescrie regulile economice. Pe fondul unei tensiuni comerciale cu SUA  în creștereA, Beijingul ar putea relaxa restricțiile privind proprietatea străinilor în principalele industrii, inclusiv automobile, energie, finanțe, infrastructură și resurse naturale. Lista completă urmează să fie finalizată sâmbătă.
  • Mexicul își alege un nou lider duminică. Favorit este Andrés Manuel López Obrador, de orientare socialistă, în vârstă de 64 de ani. El a promis că va rezolva 3 probleme: sărăcia, violența și corupția.
  • Liderii UE au ajuns la noi acorduri privind gestionarea migranților. După nouă ore de negocieri în, aceștia au fost de acord să restrângă mișcările migranților în cadrul blocului european, să-și întărească frontierele și să mărească finanțarea acordată Turciei, Marocului și statelor din Africa de Nord pentru a preveni migrația către Europa.
  • Istoria stresului. Hans Selye, om de știință maghiar-canadian considerat ”părintele noțiunii stressului”- cel care a dat lumii înțelegerea modernă a stresului ca funcție biologică- nu a vrut ca ”stress”-ul să însemne ceea ce înseamnă azi.

BONUS:

  • Cazuri ridicole de divorț:

TED TALKS. Onora O'Neill: Ce intelegem gresit despre incredere. Încrederea e în declin și e nevoie s-o reclădim. Asta se aude deseori când se sugerează crearea unei lumi mai bune... dar filosoful Onora O'Neil spune că nu prea înțelegem ce sugerăm. Ea disecă întrebarea și demonstrează că trei dintre cele mai răspândite idei despre încredere sunt greșit direcționate. Subtitrat în română.

  •  E sâmbătă, așa că vom pune întrebări simple, de vară. De pildă: de ce cântărim mai puțin după ce ne trezim decât atunci când ne culcăm? Poate verifica acest lucru fiecare dintre noi. Prin urmare: unde ni se duc kilogramele când dormim? Unii vor fi tentați să spună că pierdem din greutate prin transpirație și voi admite că în parte e adevărat. Dar partea fascinantă a răspunsului nu aceasta este ...
  •  Canon sau Nikon ? Apple sau PC? De multe ori stăm să facem comparații, sperând să obținem pentru bunul sau serviciul comparat oferta optimă. Dar uităm un lucru: modul ciudat în care creierul nostru funcționează. Și ca s-o spunem pe șleau: de multe ori mintea noastră face din țânțar armăsar. Că să dăm și un exemplu, Morewedge (și  alții) au realizat un studiu în care au rugat subiecții să spună cât de mult le plac chipsurile. Jumătate dintre ei au fost duși într-o cameră cu bunătăți culinare mai rafinate decât chipsurile, iar cealaltă jumătate au fost duși într-o cameră cu gustări inferioare. Oamenii din camera cu gustări superioare au găsit chipsurile mai puțin delicioase decât cei din cameră cu sardine, care le-au apreciat mult mai mult. Amândouă grupurile se înșelau. De fapt, gustul chipsurilor e la fel, indiferent de gustările din jur. Totul e să nu faci mereu comparații atunci când vrei să îți cumperi ceva, ci să te bucuri pur și simplu de achiziția făcută.
  • 10 recorduri mondiale pe care n-ai vrea să le dobori:

Sunt eu oare păzitorul fratelui meu? | Vlad Voiculescu | TEDxCluj: