Peste un sfert de milion de români de peste 65 de ani continuă să lucreze. Necesitate sau preferință?

de Dan Popa     HotNews.ro
Luni, 9 iulie 2018, 7:50 Economie | Finanţe & Bănci


Patru din 10 romani de peste 65 de ani raman in campul muncii
Foto: sxc.hu
​​Încă nu-mi dau seama: faptul că peste 4 din 10 români de peste 65 de ani preferă să continue să lucreze e o necesitate pentru ei sau o banală opțiune de a continua să fie activi? E drept, în anii de criză (2007 și următorii) peste jumătate din românii de peste 65 de ani încercau să obțină și alte venituri, înafara pensiei. Unii ca să-și poată ajuta copiii rămași fără job, alții ca să nu stea acasă și să simtă inutili, fiecare cu motivele lui la urma urmei. Cert e că anul trecut aproape 300.000 de conaționali de peste 65 de ani erau angajați. Cei mai mulți în agricultură, învățământ, sănătate, agenți de pază sau vânzători.

E drept, un sfert dintre ei au absolvit doar 4 clase, abia 5% dintre românii de peste 65 de ani terminând o facultate, potrivit datelor furnizate de INSSE. Acest lucru e normal, întrucât cei mai mulți dintre ei s-au născut cu puțin înainte de al doilea război mondial, în timpul lui sau imediat după terminarea conflagrației, când prioritățile erau altele decât a da la facultate.
Câteva date de context

Conform Global Age Watch Index, imaginea seniorilor României, între 96 de ţări/culturi analizate, se prezintă astfel:
sănătate (scor: 44,9 din 100; poziţia a 64-a dintre ţările analizate):
– expectanţa de viaţă: de la vârsta de 60 de ani există o speranţă de viaţă de încă 20, dintre care 15 sunt sănătoşi;

siguranţa financiară (scor: 77,2 din 100; poziţia a 26-a dintre ţările analizate):
– 98% dintre cei de peste 65 de ani au pensie;
– rata sărăciei este de 6,4% – procentul celor de peste 60 de ani care au venituri mai mici decât jumătate din venitul mediu al ţării;
– cei de peste 60 de ani au venitul pentru consum la 90,9% din venitul mediu al restului populaţiei pentru consum;

capabilitatea/funcţionarea socială (scor: 33,5 din 100; poziţia a 46-a dintre ţările analizate):
– 41,4% dintre cei de 55-64 de ani sunt angajaţi în câmpul muncii;
– 69% dintre cei de peste 60 de ani au cel puţin studii gimnaziale;

sprijinul societăţii (scor: 62 din 100; poziţia a 64-a dintre ţările analizate):
– relaţiile sociale: 75% dintre cei de peste 50 de ani au prieteni şi rude pe care se pot baza în caz de nevoie;
– siguranţa fizică: 54% dintre cei de peste 50 de ani se simt în siguranţă să umble noaptea singuri pe stradă în oraşul/zona în care locuiesc;
– libertatea civică: 59% dintre cei peste 50 de ani se simt mulţumiţi de libertăţile civice pe care le au (de exemplu, libertatea de alegere);
– sistemul public de transport: 62% dintre cei peste 50 de ani sunt mulţumiţi de sistemul public de transport.

Așa cum arăta prof. David Daniel, autorul ”Psihologiei poporului român”,  imaginea socială a seniorilor în România este pozitivă: (1) acordul versus dezacordul cu afirmaţia că seniorii sunt o presiune pe societate se prezintă astfel: 17,8% vs. 78,7%, (2) acordul versus dezacordul cu afirmaţia că seniorii au prea multă putere politică se prezintă astfel: 50,9% vs. 38,6%, (3) acordul versus dezacordul cu afirmaţia că seniorii nu sunt respectaţi în zilele noastre arată astfel: 85,3% vs. 12,8% şi (4) acordul versus dezacordul cu afirmaţia că seniorii obţin prea mult din resursele guvernamentale se prezintă astfel: 11,9% vs. 85,1%.

Pentru o imagine mai nuanțată, putem lua în considerare faptul că atunci când au intrat în câmpul muncii, cei care au acum peste 65 de ani aveau destul de puține opțiuni de angajare, structura pieței muncii din țara noastră schimbându-se radical în ultimii 50 de ani. 

De aceea graficele de mai sus (făcute pe baza datelor Statisticii) spun doar o jumătate de poveste. Puțini sunt oamenii în vârstă care să se califice pentru joburile solicitate de piața muncii de azi. Înafara posturilor de agenți de securitate, vânzători, paznici, asistenți sociali sau medicali, acești oameni nu au altundeva unde să se angajeze.

Acestea de mai sus sunt datele pieței muncii din România valabile pentru cei cu vârsta de 65+. Ele nu răspund însă deloc la întrebarea: acești oameni muncesc din necesitate sau pentru a nu sta acasă și a resimți dramatic starea de inutilitate care vine odată cu înaintarea în vârstă?
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2731 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  Pensii speciale (Luni, 9 iulie 2018, 9:24)

  florinos [utilizator]

  O fi vorba despre cei care au pensii speciale si au iesit la pensie la 40 de ani desi nu au cotizat la sistemul de pensii ?
 • 0 (0 voturi)    
  pensionar la 65 vs. pensionar la 45 (Luni, 9 iulie 2018, 9:31)

  doejohn [utilizator]

  Grav nu e ca "peste un sfert de milion de români de peste 65 de ani continuă să lucreze".

  Grav e ca exista romana pensionati la ~45 de ani care continua sa lucreze... la stat.
  • 0 (0 voturi)    
   exista si reversul: (Luni, 9 iulie 2018, 10:27)

   bancher [utilizator] i-a raspuns lui doejohn

   oamenii care abia asteapta sa iasa la pensie de la stat. Spre ex o ruda de-a mea a iesit la pensie la 50 ani (la aceasta varsta se iese la pensie in politie) si, desi avea grad mare, a zis ca nu va mai reveni in politie niciodata. Stresul, uzura generata de lucrul cu infractorii si haosul din sistem l-au macinat moral, l-au terminat psihic, a zis ca nu va mai lucra la stat niciodata.
   Deocamdata se odihneste, apoi poate isi deschide o mica afacere, dar in sistem nu va mai reveni sub nicio forma.
   Si el a iesit la pensie la cerere, i s-a oferit posibilitatea sa mai ramana cativa ani, dar a refuzat categoric.
   Asa ca nu toti care ies la pensie la 50 ani sunt tineri si infloritori cum cred multi de pe acest site.
 • 0 (0 voturi)    
  Subiect important (Luni, 9 iulie 2018, 10:17)

  UpNext [utilizator]

  la ora actuala, in toate societatile dezvoltate economico - social. Cresterea sperantei de viata, a conditiei de sanatate, urbanizarea etc au ca rezultat direct extinderea capabilitatii de activitate economic utila. In plus, transformarile din piata muncii la nivel global creeaza oportunitati pentru seniori, in special din intervalul de varsta 60 - 75 ani. Este excelent, cel putin pentru (cei ca) mine, care ne indreptam spre varsta legala de pensionare.

  Personal, as sustine o legislatie flexibila care sa permita si cresterea varstei de pensionare la B70/F65 ani si, totodata, sa stimuleze continuarea activitatilor lucrative, sau infiintarea de microfirme/PFA, cu programe de educatie continua (traininguri, reprofilari profesionale) la cei peste 65 de ani. Oricum, segmentele economice ocupate de seniorii activi nu constituie o concurenta serioasa pentru transele de varsta tinere (16-50 ani).
 • 0 (0 voturi)    
  Necesitatea de a lucra (Luni, 9 iulie 2018, 13:48)

  generatia-III-a [utilizator]

  Sunt unul din cei peste 65 de ani care lucreaza. De fapt am aproape 70. Am lucrat doar in privat (sa spun) intrucat inainte de '89 nu era privat ci intreprinderi.Am facut si facultatea ,desi era greu, m-am intretinut singur.Dupa iesirea la pensie53 ani), deoarece am lucrat in siderurgie , practic am continuat profesia dar m-am recalificat. Adica:
  -am facut curs de autocad si stapanesc foarte bine desenul tehnic,
  -am aproape toate expertixele in meseria mea(electrician autorizat(IVA+IVB), expert in instalatii electrice,verificator de proiecte.Nu pot lucra in cate locuri sunt solicitat.Lucrez cu carte de munca si-mi recalculez pensia anual.Evident nu am pensie speciala si nici nu visez sa ajung vreodata macar la jumatate din pensia speciala medie din Romania.Iubesc romanii asa cum sunt. Ii inteleg si pe cei saraci si mai putin cultivati si pe cei care au bani fara sa-i merite si-i inteleg mai putin pe cei care vor mai mult decat dau.Cel mai mare scandal in societate il fac cei care nu au facut nimic in viata lor, dar cred ca pot face orice.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by