​Economiștii UniCredit anticipează o rată a inflației peste estimările Băncii Centrale (datele pe iunie vor fi comunicate de Statistică miercuri), calculele lor indicând pentru finele acestui an o creștere a prețurilor de 4,1% (în decembrie 2018) față de nivelul de 3,6% prognozat de BNR). Prețurile alimentelor și combustibililor ar putea să rămână cele mai importante surse de presiune inflaționistă în UE în lunile următoare datorită unei recolte mai slabe șipetrolului mai scump decât anul trecut, arată un raport publicat luni de bancherii UniCredit.

Anca Negrescu (Aron), UniCreditFoto: Hotnews

”Ne așteptăm la alte două creșteri ale dobânzii cheie până la sfârșitul anului. Prima majorare ar putea veni în luna august, când BNR ar putea revizui prognoza privind inflația pentru perioada 2018-2020, urmată de o creștere de 25bp în ultimul trimestru al acestui an”, se mai arată în raport.

Citește și:Inflația - inamicul nevăzut al Guvernului și al BNR- a urcat la 5%. Ce înseamnă asta pentru fiecare dintre noi și de ce ar trebui să ne îngrijorăm?

Ne așteptăm ca inflația anuală să accelereze în continuare, ajungând la 5,6% în iunie 2018 (de la 5,4% în luna mai). Deși prețurile la alimente ar putea să scadă ușor (lucru obișnuit în timpul lunilor de vară) scăderea acestora ar putea fi mai mică decât în anul trecut, datorită recoltei mai slabe și a unei cereri mai puternice venite din partea consumatorilor, mai notează autorii raportului.

Economiștii citați se așteaptă ca, pe final de an, cursul euro/leu să ajungă la 4.70, economia să încetinească în 2018 la un ritm de 4.4%, iar dobânda cheie a BNR să urce la 3%, ceea ce ar duce ROBOR la 3 luni la peste 3 %.

Vezi aici documentul integral.