Începe numărătoarea inversă pentru declarația unică

de Alex Milcev     HotNews.ro
Marţi, 10 iulie 2018, 13:05 Economie | Finanţe & Bănci


Alex Milcev, EY Romania
Foto: Hotnews
Au mai rămas doar câteva zile până la termenul de depunere al Declarației unice privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice, prilej pentru a analiza câteva aspecte. Declarația unică se depune, în general, de către contribuabilii care și anterior de 1 ianuarie 2018 completau Declarația privind veniturile realizate din România – Formularul 200, respectiv Declarația privind veniturile realizate din străinătate – Formularul 201.

Prin intermediul Declarației unice contribuabilii trebuie să declare următoarele tipuri de venit realizat:
    • venituri/pierderi din activități independente
    • venituri din drepturi de proprietate intelectuală
    • venituri din cedarea folosinței bunurilor
    • venituri din activități agricole, silvicultură și piscicultură, determinate în sistem real
    • venituri din transferul titlurilor de valoare
    • venituri din investiții realizate din străinătate, precum dividende, dobânzi, pensii.

Este de menționat că Declarația Unică privind veniturile realizate în anul 2017 trebuie înregistrată la ANAF până pe data de 16 iulie 2018 (15 iulie fiind zi nelucrătoare).

De asemenea, persoanele fizice care realizează din una sau mai multe surse și/sau categorii veniturile enumerate mai sus, inclusiv venituri din alte surse, completează Declarația Unică și datorează contribuția de asigurări sociale de sănătate (CASS), dacă estimează pentru anul 2018 venituri a căror valoare cumulată este cel puțin egală cu 12 salarii minime brute pe țară, și anume 22.800 Lei. Dacă există această situație, în cadrul aceleiași Declarații Unice pentru veniturile realizate în 2017, se va completa și subsecțiunea ”Date privind contribuția de asigurări sociale de sănătate”. Astfel, înregistrăm  o premieră, și anume, avem prima declarație fiscală în care raportăm venituri pentru 2 ani.

Cât privește termenul de plată a impozitului pe venit, respectiv CASS, este bine să țineți cont de următoarele:
    • impozitul pentru veniturile realizate în anul 2017 va fi achitat de către contribuabil potrivit deciziei de impunere ce va fi emisă de către ANAF, aceasta fiind ultima decizie de impunere pe care o va mai primi contribuabilul (începând cu veniturile realizate în anul 2018, contribuabilul va achita impozitul pe venit pe baza calculului realizat automat prin intermediul Declarației Unice)
    • CASS-ul în cuantum de maxim 2.280 Lei pentru anul 2018 se va achita în mod voluntar (fără decizie de impunere) până pe 15 decembrie 2018, dacă contribuabilul dorește să beneficieze de un bonus de 5% din CASS-ul datorat, dar cel târziu până la data de 15 martie 2019.
Un aspect important de reținut este acela că, pentru veniturile realizate în anul 2017, DU mai poate fi depusă în format hârtie, urmând ca, pentru anul 2018, să poată fi înregistrată la ANAF doar prin mijloace electronice, fie prin Spațiul Privat Virtual, fie pe site-ul e-guvernare.ro (ce va presupune pentru contribuabil să obțină un certificat digital). De asemenea, în eventualitatea în care contribuabilul decide să înregistreze Declarația Unică pentru anul 2017 prin mijloace electronice, acesta va fi eligibil să beneficieze de un bonus de 5% din impozitul pe venit datorat pentru anul 2018. Regulile și termenele de depunere a Declarației Unice pentru veniturile realizate în anul 2018 sunt diferite față de cele pentru anul 2017.

Dacă contribuabilul alege înregistrarea Declarației Unice prin mijloace electronice pentru a beneficia de bonus, se recomandă să nu aștepte până pe 16 iulie. Din experiența recentă, s-ar putea să fie necesar să-și aloce câteva ore pentru acest demers, având în vedere erorile de sistem care deseori apar înainte de validarea formularului. Totuși, așa cum menționam și mai sus, în ultimă instanță, contribuabilul poate depune pe 16 iulie Declarația Unică în format hârtie, fie la sediul ANAF, fie prin poștă, cu confirmare de primire.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

3052 vizualizari

 • +1 (1 vot)    
  Cui ii pasa (Marţi, 10 iulie 2018, 13:07)

  Ragnar [utilizator]

  De ce as da bani la niste hoti?
 • +3 (3 voturi)    
  O mizerie de formular (Marţi, 10 iulie 2018, 14:24)

  IoPaNet [utilizator]

  Facut dupa chipul si asemanarea Vasilicai...
  Sunt 10 pagini de chestionar plus inca 40 de pagini de explicatii din care oricum nu se intelege nimic. Daca ai venituri din dividende din strainatate e ok, ai casuta unde sa completezi, daca ai venituri din dividende in tara, ai pus-o, nuj gasesti pe nicaieri casuta corespunzatoare.
 • +2 (2 voturi)    
  De ce ... (Marţi, 10 iulie 2018, 21:03)

  utug [utilizator]

  nu renunta guvernul la aceasta neinspirata Declaratie Unica ?

  Anterior Declaratiei Unice (Formular 212) se folseau 7 formulare care in prezent au iesit din uz.
  Anul acesta am avut de depus la fisc date dintr-o activitate pentru care in 2017 foloseam 1 singur formular din cele 7.
  La un xerox am platit 2 Formulare 212 Declaratie Unica a 20 pagini (la ghiseu DU trebuie depusa in dublu exemplar) + Instructiuni de completare 30 pagini ( TREIZECI PAGINI !), in total 50 pagini.
  Abia la a 3-a incercare functionarul de la ghiseu a accepat sa imi primeasca cele 2 exemplare ale DU, fiecare avand 18 pagini, apreciind ca desi cu unele greseli sunt acceptabile.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by