ROBOR-ul la trei luni ar putea scădea spre finalul anului la 3,1%, dar, pe termen lung, trendul este de creştere, putând ajunge la 3,5% - 3,6% anul viitor şi spre 4% în 2020, susţine Csaba Balint, analist macroeconomic la OTP Bank România. ROBOR-ul a crescut foarte mult din mai multe motive: lichiditatea a dispărut, condiţiile externe s-au înrăutăţit, de aceea ne aşteptăm să vedem pe termen scurt corecţii. Putem să vedem scăderi. Pentru decembrie, având în vedere că statul cheltuieşte mai mult, s-ar putea ca ROBOR-ul la trei luni să scadă chiar și la 3,1%", a explicat Csaba Balint, la o conferinţă de presă.

Csaba Balint, OTP BankFoto: Hotnews

Potrivit acestuia, ”dacă ne uităm la ce se întâmplă în zona euro şi în Statele Unite, trendul general este de creştere. Poate nu chiar în salturile pe care le-am văzut până acum, dar tendința rămâne de creștere.

”Pentru anul următor ne așteptăm ca dobânda-cheie să ajungă la 3.25%, iar asta ar însemna ca ROBOR să ajungă la 3.5-3.6, bineînțeles cu oscilații în jurul acestui nivel”, a mai explicat joi Balint.

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a stagnat joi la valoarea de la 3,35%, cât înregistrase şi miercuri, potrivit datelor publicate de BNR.

ROBOR reprezintă rata medie a dobânzii la care băncile româneşti se împrumută între ele în lei. Indicele se stabileşte zilnic ca medie aritmetica a cotaţiilor practicate de 10 bănci selectate de Banca Naţională.