Legea care permite plata trimestrială a dividendelor a fost publicată în Monitorul Oficial

de DP     HotNews.ro
Vineri, 13 iulie 2018, 10:10 Economie | Finanţe & Bănci


Dividende
Foto: Dreamstime.com
Începând cu data de 15.07.2018 societățile înființate în baza Legii nr. 31/1990 pot să distribuie trimestrial dividende ce provin din profitul exercițiului financiar în curs. ”Repartizarea  profitului se înregistrează în contabilitate pe destinații, după aprobarea situațiilor financiare anuale. Repartizarea trimestrială a profitului către acționari sau asociați se poate efectua opțional, în cursul exercițiului financiar, în limita profitului contabil net realizat trimestrial, plus eventualele profituri reportate și sume retrase din rezerve­ disponibile în acest scop, din care se scad orice pierderi reportate și sume depuse în rezerve”, se arată în document.
Astfel, repartizarea trimestrială a profitului către acţionari sau asociaţi se poate efectua opţional, în cursul exerciţiului financiar, în limita profitului contabil net realizat trimestrial, plus eventualele profituri reportate şi sume retrase din rezerve disponibile în acest scop, din care se scad orice pierderi reportate şi sume depuse în rezerve în conformitate cu cerinţele legale sau statutare, respectiv pe baza situaţiilor financiare interimare, aprobate de adunarea generală a acţionarilor sau asociaţilor.

    • Reținem în acest sens că suma permisă la distribuire se diminuează cu eventualele pierderi reportate din anii anteriori și cu rezervele obligatorii și doar profitul rămas se poate distribui. Se recomandă în acest caz să se acopere mai întâi pierderile contabile și apoi să se efectueze repartizarea de dividende.

    • Calculul anual al rezultatului exercițiului și regularizarea sumelor repartizate în cursul exerciţiului financiar, trebuie să aibă loc după aprobarea situaţiilor financiare anuale, iar dividendele repartizate şi plătite în plus în cursul exerciţiului financiar se restituie în termen de 60 de zile de la data aprobării situaţiilor financiare anuale.

    • Foarte important: Obligaţia de restituire intervine pentru persoanele care au încasat dividende trimestrial, iar conducerea societăţii are obligaţia de a urmări recuperarea acestor sume şi de a dispune măsurile ce se impun.

    • De reținut: societățile care optează pentru repartizarea trimestrială de dividende au obligaţia să întocmească situaţii financiare interimare. Acestea sunt supuse auditului, în situaţia în care persoanele care le întocmesc au obligaţia de auditare statutară a situaţiilor financiare anuale sau optează pentru auditarea acestora, potrivit legii. Situaţiile financiare interimare sunt supuse verificării de către cenzori în cazul în care situaţiile financiare anuale fac obiectul verificării de către cenzori.

    • Cu această ocazie, se modifică și reglementarea privind distribuirea de dividend prevăzută de Legea nr. 61/1990 privind societățile, republicată cu modificări.

    • Dividendele se distribuie asociaţilor proporţional cu cota de participare la capitalul social vărsat, opţional trimestrial pe baza situaţiilor financiare interimare şi anual, după regularizarea efectuată prin situaţiile financiare anuale, dacă prin actul constitutiv nu se prevede altfel. Plata diferenţelor rezultate din regularizare se face în termen de 60 de zile de la data aprobării situaţiilor financiare anuale aferente exerciţiului financiar încheiat.

    • În caz contrar, societatea datorează, după acest termen, dobândă penalizatoare calculată conform art. 3 din Ordonanţa Guvernului nr. 13/2011 privind dobânda legală remuneratorie şi penalizatoare pentru obligaţii băneşti. Adunarea generală a acționarilor/asociaților poate să stabilească o dobândă mai mare.

    • Mare atenție: este considerată în continuare INFRACȚIUNE fapta prin care o persoană ”încasează sau plăteşte dividende, sub orice formă, din profituri fictive ori care nu puteau fi distribuite în cursul exerciţiului financiar pe baza situaţiei financiare interimare şi anual, pe baza situaţiilor financiare anuale, sau contrar celor rezultate din acestea.”

    • Amintim și faptul că prevederi similare s-au adoptat și pentru societățile cooperatiste fiind modificată și Legea cooperației nr. 1/2005 cu modificări ulterioare. Și aceste entități pot să distribuie dividende trimestrial, iar încasarea de dividende din profituri fictive este infracțiune.

    • Având în vedere aceste noi reglementări așteptăm ca autoritățile să publice situațiile financiare interimare pentru a putea face plata de dividende trimestriale. Material realizat cu sprijinul consultantului fiscal Adrian Bența.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

12791 vizualizari

 • -2 (6 voturi)    
  Statul nu are bani de pensii si salarii (Vineri, 13 iulie 2018, 11:04)

  ciuma.rosie [utilizator]

  Dividendele de la companiile de stat veneau doar o data pe an. Asa STATUL MAFIOT le obliga trimestrial sa verse cascavalul la buget. O mizerie marca dragnea infractorul !!
  • -1 (1 vot)    
   corect (Vineri, 13 iulie 2018, 11:31)

   jeanvaljeanro [utilizator] i-a raspuns lui ciuma.rosie

   Ofera sustinatorilor politici prin firmele carora doar trec niste bani din operatiuni semifictive cu statul cashflow pentru returnat la partid, scoate din sfera penala orice “greseala” da a uita sa returnezi banii luati din firma deci si liber la devalizat firma fara consecinte de facto si se invearca prelungirea puseului de consum prin producerea de cash pe persoana fizica macar pana la alegerile din 2020, consumul fiind principalul motor de crestere cu care se lauda pe$edeul peste tot.
  • -2 (4 voturi)    
   Este o masura foarte buna (Vineri, 13 iulie 2018, 12:29)

   gabiachim [utilizator] i-a raspuns lui ciuma.rosie

   pentru ca firma sta cu banii un an in depozite pe care ca persoana juridica iei o dobanda de 4 ori mai mica decat ca persoana fizica!
 • +1 (3 voturi)    
  ...? (Vineri, 13 iulie 2018, 12:47)

  sim18 [utilizator]

  Surpriza vine la sfarsit de an, cand ies cu piedere.
  • 0 (0 voturi)    
   E prevazuta in lege aceasta situtie. (Vineri, 13 iulie 2018, 20:32)

   gabiachim [utilizator] i-a raspuns lui sim18

   Nu se prea pune problema ridicarii dividendelor la firmele cu pierderi; cand ridici dividende platesti si impozitul pe dividende. In cazul in care totusi acest lucru se intampla , depui in firma inpoi banii pe care i-ai ridicat ...


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by