România susține propunerea de directivă prin care să fie posibilă reducerea cotelor de TVA pentru publicațiile electronice, iar acest aspect ar putea fi rediscutat la o următoare reuniune a Consiliului pentru Afaceri Economice și Financiare al Uniunii Europene (ECOFIN), se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Finanțelor Publice (MFP).

Eugen TeodoroviciFoto: Agerpres

Ministrul de resort, Eugen Teodorovici, a participat la reuniunea Consiliului pentru Afaceri Economice și Financiare al Uniunii Europene (ECOFIN), ce a avut loc la Bruxelles.

Pe agenda reuniunii au figurat teme precum mecanismul generalizat de taxare inversă a TVA-ului pentru bunuri și servicii, propunerea pentru reducerea TVA pentru publicațiile electronice, prioritățile Președinției austriece a Consiliului UE, mandatul pentru reuniunea G20 din 21-22 iulie 2018 de la Buenos Aires.

Conform comunicatului, România și-a menținut poziția fermă de susținere a propunerii de directivă care permite statelor membre ce îndeplinesc anumite condiții să aplice temporar, până la 30 iunie 2022, un mecanism generalizat de taxare inversă în legătură cu furnizarea de bunuri și servicii care depășesc pragul de 10.000 euro per factură.

”Nu mai putem întârzia în luarea deciziilor pe astfel de proiecte care pot ajuta statele membre care își doresc să aplice acest nou mecanism să combată mai eficient fraudă în domeniul TVA. Știu că sunt unele state membre care încă se îndoiesc de funcționalitatea acestui mecanism, dar nu trebuie uitat că propunerea în discuție include măsuri suficiente de salvgardare în cazul unor efecte neprevăzute”, a declarat Eugen Teodorovici.

Propunerea nu a întrunit acordul unanim, urmând a fi discutată la o reuniune ulterioară.

Tot la o reuniune ulterioară va fi rediscutată și propunerea de directivă prin care să fie posibilă reducerea cotelor de TVA pentru publicațiile electronice. Și în acest caz, România și-a reiterat poziția de susținere a proiectului.

”România va sprijini, inclusiv din perspectiva deținerii Președinției Consiliului de la 1 ianuarie 2019, avansarea cât mai eficientă a negocierilor pe următorul cadru financiar multianual, precum și a dosarelor referitoare la Uniunea Economică și Monetară și Uniunea Piețelor de Capital”, a spus Teodorovici.