Oficiul pentru Statistică Națională (ONS) din Marea Britanie va introduce din iulie un nou model de publicare a produsului intern brut (PIB), arată un comunicat publicat pe site-ul instituției. Practic, Anglia va publica lunar datele privind evoluția economiei (PIB-ul), fiind prima națiune care trece la asemenea metodologie. Această mișcare a fost ca răspuns la recomandările recente ca ONS să depună eforturi pentru estimarea PIB-ului în timp util pentru a ajuta factorii de decizie politică. Datele lunare privind PIB se vor publica la 6 luni de la încheierea lunii.

HotNews.roFoto: Hotnews

Cu mai puțin de un an înainte ca Marea Britanie să părăsească UE în mod oficial, statistica britanică a simțit nevoia unei reacții și mai rapide la ceea ce se petrece în timp real în economie, trecând la actualizări de date mai frecvente, lucru care i-ar putea ajuta pe responsabilii politici să reacționeze mai rapid la tendințe, scrie și Quartz.

Metodologia UE privind publicarea PIB prevede transmiterea pe parcursul a 21 luni pentru indicatorii anuali trei versiuni de estimare - provizorii (la 70 de zile), semidefinitive (la 9 luni) şi definitive (la 21 luni) - iar diferenţele între ele sunt inerente şi nu reprezintă erori de calcul.