Un oficial sud-coreean însărcinat cu promovarea investițiilor în Complexul Industrial Kaesong din Coreea de Nord susține că redeschiderea acestui parc industrial reprezintă primul pas în reluarea cooperării economice inter-coreene, informează agenția Yonhap.

Imagine din Coreea de SudFoto: Hotnews

„Cooperarea economică inter-coreeană nu poate fi adusă în discuție fără Complexul Industrial Kaesong”, a declarat Kim Jin-hyang, președinte al Fundației Districtului Industrial Kaesong.

Guvernul fostului președinte Park Geun-hye a anunțat închiderea parcului industrial pe 10 februarie 2016, ca repercusiune în urma celui de-al patrulea test nord-coreean de lansare a rachetelor cu rază lungă.

Kim Jin-hyang a respins închiderea bruscă a complexului numind acest fapt drept o „politică eșuată” spunând că „decizia a fost un dezastru care a închis pacea, economia și securitatea împreună, iar Coreea de Nord nu a fost lovită când parcul Kaesong s-a închis”.

„Complexul Kaesong nu a reprezentat o favoare specială pentru Nord. Aceasta a fost creat pentru a sprijini economia sud-coreeană blocată într-o capcană de creștere redusă”, a spus Kim.

El apreciază că parcul Kaesong este simbolic în termeni de pace și securitate, într-o singură locație fiind 60.000 de muncitori sud și nord-coreeni care pot împiedica tensiunile și garanta pacea.

În opinia sa, Coreea de Sud ar trebui să se alăture statelor Singapore, Rusia și China în pregătirea unor investiții la scară mare în Coreea de Nord.