​​E drept, titlul pare desprins dintr-un film de acțiune, dar în realitate este vorba de un program lansat de Banca Centrală Europeană, la care au aderat cele mai multe bănci naționale, unele fiind în faze mai avansate. E vorba de punerea la punct al unui mecanism de protecție a datelor din sistemele IT ale băncilor, acestea fiind ”încercate” de hackeri. ”În acest moment angajați din zona de IT din BNR participă la discuțiile din grupurile de lucru coordonate de ECB, urmând ca apoi să constituim două echipe- una de atacatori și alta care să se opună acestor atacuri, fără a exista un calendar clar al viitoarelor acțiuni”, au explicat pentru HotNews.ro surse apropiate operațiunii TIBER-EU, cum se numește oficial.

HotNews.roFoto: Hotnews

Deocamdată, câteva state europene printre care Belgia, Austria și Italia sunt în faze avansate, Banca Națională a Belgiei confirmând că primele ”atacuri” vor demara la începutul anului viitor, ei recrutând membrii echipei de hackeri în această fază. Potrivit cotidianului L Echo de marți, Banca Națională a Belgiei construiește în prezent un scenariu de atac pentru instituțiile financiare. Scopul: ”de a ne pregăti împotriva tuturor amenințărilor potențiale. „Analizăm riscurile pentru care suntem pregătiți... și mai ales cele împotriva cărora nu suntem“, a declarat și Ewald Nowotny, guvernatorul Băncii Naționale a Austriei, o altă țară avansată în cadrul TIBER-EU..

„Suntem în prezent în proces de angajare de hackeri, organizăm întâlniri cu serviciile de securitate belgiene, iar apoi, pe baza informațiilor colectate, construim scenarii de atac pentru instituțiile financiare“, a declarat Tim Hermans, Director al Băncii naţionale a Belgiei. „Vorbim despre atacuri foarte avansate, unde vom copia modul de lucru al hackerilor de azi. Vom încerca de pildă să stopăm un atac care va încerca să spargă sistemul informatic al unei bănci pentru a realiza un transfer ilegal de bani într-un cont din China de pildă”, a mai explicat Tim Hermans.

Hacking-ul a devenit o problemă majoră în ultimii ani pentru securitatea instituțiilor financiare. Încercările de hacking au explodat recent, pagubele economice provocate de infracțiunile cibernetice crescând de cinci ori în ultimii cinci ani, potrivit unui raport al președinției Consiliului UE. Iar băncile sunt primele victime ale acestor tentative.