Noul prim-ministru al Spaniei, socialistul Pedro Sanchez, a promis într-un discurs adresat parlamentului creșterea impozitul plătit de sectorul privat la cel puțin 15%, majorarea cheltuielilor publice- atât prin creșterea salariilor cât și prin creșterea cheltuielilor de apărare. Guvernul va propune, de asemenea, un proiect de lege pentru combaterea fraudei fiscale, care va include măsuri de interzicere a amnistiei fiscale, scrie Financial Times in ediția sa de miercuri. Sanchez vrea să modifice impozitul pe profit pentru a elimina ”lacunele” existente, astfel încât rata efectivă plătită de companii să nu fie mai mică de 15%.

Liderul formațiunii politice Partidul Socialist, Pedro Sanchez, în vârstă de 46 de ani, a devenit noul premier al Spaniei, după ce Mariano Rajoy a fost demis în urma unei moțiuni de cenzură. El a fost susținut de 180 de voturi ale parlamentarilor.

Fost profesor de economie și membru al Parlamentului, Pedro Sanchez a devenit primul om din istoria Spaniei care a devenit premier după ce fostul șef al Guvernului a primit o moțiune de cenzură.

Pedro Sanchez a fost ales ca președinte al Partidului Socialist (PSOE) în 2014, în doi ani mai târziu, din cauza poziției în scandalul privind corupția, în care era implicată formațiunea politică a lui Rajoy, acesta a fost obligat să se retragă din funcție chiar de către comitetul executiv al propriului partid.

"Nu o să fiu împotriva propriului meu partid sau a promisiunilor electorale. Luni, o să mă urc în mașină și o să călătoresc în toată Spania pentru a îi asculta pe cei ce nu au fost ascultați", a fost reacția lui Sanchez.

La doar șapte luni de la demisia sa, în mai 2017, Sanchez a fost reales la conducerea Partidului Socialist.

Sanchez s-a născut în Madrid, în anul 1972, devenind membru al PSOE încă din 1993, fiind și membru al Parlamentului între anii 2009-2011.

Partidul socialist al lui Sánchez deține doar 84 de locuri în parlamentul de 350 de locuri, dar a spus că acest lucru nu va împiedica încercarea de a schimba politica economică.

Economia Spaniei a crescut cu peste 3% pe an începând cu 2015, revenindu-și după criza financiară severă care a afectat Europa.

Datoria Spaniei raportată la PIB este de 98%, peste media europeană. Țara este, de asemenea, subiect al așa-numitei proceduri europene privind "deficitul excesiv". Cu toate acestea, Nadia Calviño, noul ministru al economiei țării, a declarat că, chiar și cu un ritm mai lent de reducere a deficitului, Spania ăși va respecta obiectivele bugetare asumate.

Printre planurile lui Sanchez se mai numără "încurajarea creșterii economice și crearea de locuri de muncă decente; promovarea coeziunii sociale și a egalității; promovarea democrației; depășirea crizei catalane, dar și participarea activă la construcția proiectului european ".

Reprezentanții Opoziției spun că s-ar fi așteptat ca discursul din Parlament al noului premier să abordeze cele trei mari blocaje ale Spaniei: ocuparea forței de muncă, educația și instituțiile publice, teme absente din discursul lui Sanchez.