​Ministerul Finanțelor Publice (MFP) propune plafonarea prețului gazelor naturale din producţia internă la producători până la data de 30 iunie 2021, la 55 lei/Mwh, reiese dintr-un proiect de hotărâre publicat pe site-ul instituției.

Ministerul FinantelorFoto: Facebook/ Ministerul Finantelor Publice

Vezi aici proiectul și nota de fundamentare

"Pentru asigurarea unui mediu concurențial corect pentru sectorul de gaze naturale din Romania și stoparea creșterii necontrolate a prețurilor gazelor naturale din producția internă, reprezentanții Ministerului Finanțelor Publice și Ministerului Energiei s-au întâlnit miercuri, 18 iulie, la sediul MFP, pentru a analiza posibilitatea instituirii unor forme de control al prețurilor gazelor naturale practicate de către producătorii interni, până la data 30.06.2021", informează MFP.

Potrivit instituției, pentru eliminarea efectelor negative asupra consumatorilor casnici, având în vedere că după 1 aprilie 2017 s-a liberalizat complet prețul de vânzare al gazelor naturale, iar tendința de creștere a fost continuă și constantă, aceasta fiind în prezent 29,5%, în timp ce pentru luna martie 2019 se estimează o creștere de 33,75%, se impune adoptarea unui act normativ care să plafoneze prețul gazelor naturale.

Conform notei de fundamentare, prețul mediu de vânzare al gazelor naturale de către producătorii interni pe piata centralizata în perioada aprilie 2017 – august 2018 a evoluat de la 70.93 lei la 77,72 lei.

"Prețul mediu estimat de vânzare al gazelor naturale de către producătorii interni pe piata centralizata la 31.03.2019 va fi de 80,25 lei/MWh. Prețul gazelor naturale din import este stabilit pe piața concurențială prin negociere liberă între importatori și furnizorii de gaze naturale din România. Pretul mediu estimat de vanzare al gazelor naturale din import la 31.03.2019 va fi de 94,58 lei/MWh", menționează sursa citată.

Citește și: