Consumatorii români vor fi reprezentați la nivel european de jurista Monica Calu, expert în legislația privind protecția consumatorilor în cadrul Asociației Pro Consumatori, alături de Alin Iacob. Ambii vor face parte timp de doi ani și jumătate din Grupul Părților Interesate de Asigurări și Reasigurari (Insurance Reinsurance Stakeholder Group) din cadrul Autorității Europene de Asigurări și Pensii (EIOPA), cu sediul la Frankfurt.

Calu Monica, Asociația Consumers UnitedFoto: Hotnews

Rolul IRSG este de a consilia EIOPA în privința legislației secundare de care această autoritate este responsabilă (standarde tehnice de reglementare, ghiduri și recomandări). IRSG poate transmite opinii către EIOPA în legătură cu orice chestiune care privește activitatea autorității. De asemenea, IRSG notifica EIOPA în legătură cu aplicarea inconsistența a legislației europene, precum și în legătură cu practicile de supraveghere defectuoase din statele membre ale Uniunii Europene.

Grupul este compus din 30 de membri, reprezentând 16 naționalități din Uniunea Europeană, care au fost aleși de EIOPA în urmă analizării și evaluării celor 125 de aplicații primite în urmă anunțului de selecție publicat în luna martie.

În cadrul procedurii de selecție, EIOPA și-a propus să obțînă o reprezentare geografică și de gen echilibrată, dar și o participare reprezentativă a tuturor categoriilor de părți interesate, o importantă deosebită fiind acordată creșterii numărului de membri care reprezintă consumatorii și utilizatorii de servicii financiare – 10 din totalul de 30 de membri.