- Bugetul mediu de vacanță în Ardeal este de 750 de euro/persoană, turiștii din zonă orientându-se către Spania, în special Mallorca și Tenerife.
- Sudul și Estul țării alocă un buget mediu de 800 euro/persoană și merg către destinații din Spania, Turcia și Grecia mai scumpe, precum Tenerife, Bodrum, Mykonos.
- Bucureștienii au, în medie, un buget de aproximativ 600 de euro/persoană și aleg foarte mult sejururile cu all inclusive din Turcia dar, de asemenea, se orientează către Grecia, Spania, Dubai, Croația & Muntenegru, Cipru și Egipt.
- Cei din zona Moldovei alocă un buget mediu de 650 de euro și aleg în special insulele grecești, Turcia, datorită charterelor care decolează din Iași și Suceava.
Totuși, spune patronatul, sunt și turiști, din ce în ce mai mulți, care preferă să plătească mai mult de 1.000 sau chiar 2.000 de euro de persoană pe un sejur într-o destinație de plajă, preferând servicii hoteliere mai deosebite, mai luxoase.

Reprezentanții ANAT mai spun că, statistic vorbind, cei mai mulți români merg în concediu în țară, în special pe litoral și mai ales în ultimii doi ani, datorită tichetelor de vacanță, o măsură care a ajutat foarte mult turismul intern.
“Însă, mare dintre ei au cel puțin o vacanță în străinătate pe an, cu precădere în Europa, datorită atât zborurilor low-cost care fac ca un city break să fie accesibil, cât și pachetelor turistice charter disponibile în agențiile de turism în perioada de Early Booking, când prețurile sunt reduse cu până la 50%. Grecia cu insulele sale este destinația preferată de români, urmată de Riviera din Turcia, care anul acesta înregistrează o revenire spectaculoasă a cererii. Ambele țări atrag peste 100.000 de turiști români pe perioada sezonului estival”, menționează sursa citată.
De asemenea, Spania a început să fie atractivă pentru români, mulți dintre aceștia optând pentru sejururi în Spania continentală, cât și în insule, acolo unde sunt operate chartere, adica Mallorca și Tenerife.

ANAT menționează că cele trei destinații sunt căutate în special pe sezonul estival, însă românii au început să meargă în vacanță și în sezonul rece (noiembrie-februarie), în destinații precum ca Dubai sau Egipt (pe care, asemenea, au fost introduce chartere), considerate exotice, dar accesibile ca preț și distanța, aflându-se la 3-5 ore de zbor de România.
În perioada Revelionului sunt la mare căutare destinațiile exotice. Au fost chartere către Mauritius, Maldive, care au plecat cu grad maxim de ocupare. Sunt însă foarte mulți care pleacă în Thailanda, Zanzibar, Republica Dominicană etc., chiar dacă zborurile nu sunt directe din România și fac o escală.
Potrivit ANAT, dacă vorbim de tot anul, la o medie de două vacanțe pe an, bugetul se ridică la 1.500-2.000 euro de persoană.
Iar moldovenii și ardelenii preferă să petreacă măcar două săptămâni pe an într-o altă companie decât a celor menționați mai sus.
Cu siguranta ANAT nu ia in calcul vacantele facute cu Airbnb & co, si de aceea masoara un segment (mai in varsta, fara experienta pe Internet, conservatori, etc), care inca folosesc agentii de turism, chartere si all inclusive-uri.