Inflaţia din Venezuela va atinge pragul de 1.000.000% în 2018, una dintre cele mai mari rate din istoria modernă, în situaţia în care guvernul va continua să tiparească bani, a scris pe blogul instituţiei Alejandro Werner, oficial al Fondului Monetar Internaţional (FMI), potrivit Mediafax.

HotNews.roFoto: Hotnews

"PIB-ul real este estimat să scadă cu aproximativ 18% în 2018 - a treia scădere consecutivă de două cifre a PIB-ului real - datorită reducerii semnificative a producţiei de petrol şi a unor distorsiuni la nivel micro, pe lângă dezechilibrele macro mari. Ne aşteptăm ca guvernul să pepetueze deficite mari finanţate de o expansiune a bazei monetare, ceea ce va continua să alimenteze accelerarea inflaţiei, pe măsură ce cererea de bani se prăbuşeşte", a scris Alejandro Werner, Directorul Departamentului pentru Emisfera de Vest al FMI.

Conform estimărilor Administraţiei Americane pentru Informaţii în Domeniul Energiei (EIA) Venezuela a înregistrat o scădere a numărului de sonde până la jumătate, lucru care a redus şi producţia zilnic de petrol, cu peste un milion de barili. Venezuela este, totodată, şi deţinătoarea celei mai mari rezerve de petrol din lume.

"Previzionăm o creştere abruptă a inflaţiei la 1.000.000% până la sfârşitul anului 2018 pentru a semnala că situaţia din Venezuela este similară cu cea a Germaniei din 1923 şi a Zimbabwe de la sfârşitul anilor 2000'", a mai adăugat Alejandro Werner.

Estimările actuale, făcute în funcţie de evoluţia preţurilor, pun rata inflaţiei din Venezuela la 46.305%, cu 2.927% mai mult decât la începutul lunii iulie. Estimarile au la bază date oficiale, întrucât guvernul venezuelean a oprit publicarea datelor economice de cel puţin un an, inclusiv a celor legate de inflaţie.

Recordul absolut in termeni de hiperinflatie este deţinut de Zimbabwe, care în urmă cu zece ani a înregistrat o rată de 79.600.000.000% (79,6 miliarde la sută).