Potrivit acestuia, Guvernul are mai multe lucruri de făcut:
- În primul rând pe partea de venituri să se asigure că vor colecta ceea ce s-a bugetat și poate chiar mai mult decât atât.
- Pe partea de cheltuieli trebuie să țină un control extrem de strict până la finalul anului, acolo unde se poate.
- La cheltuielile de personal și de asistență socială acestea sunt obligatorii și mă îndoiesc că își asumă Guvernul o reducere acolo. Probabil alte cheltuieli vor fi reduse, în principal cheltuielile de investiții, care sunt subiectul principal atunci când este nevoie de ajustare în buget.
Potrivit acestuia, un deficit foarte mare nu afectează numai inflația și ținta asumată a BNR, ci și percepția de risc față de România, ratingul de țară.
- „Nu este de joacă. Trebuie ținut deficitul sub control dar, mai mult decât atât, nu numai deficitul este important, ci și structura cheltuielilor bugetare. Deja structura cheltuielilor bugetare este una nefavorabilă creșterii economice pe termen mediu și lung. Avem prea multe cheltuieli sociale raportat la totalul cheltuielilor noastre și prea puține investiții. Dacă raportăm cheltuielile sociale la totalul cheltuielilor bugetare o să constatăm că ponderea este mult mai mare decât la momentul în care s-a declanșat criza, în 2008-2009. Povara cheltuielilor sociale a ajuns la un nivel foarte greu suportabil de către buget”, a explicat Ionuț Dumitru.
Citește și:
deci o mare de oameni fericiti!
Cine sa vada deficitul bugetar?
pana se imprumuta statul, pana mai cresc dobanzile si rata ROBOR, pana ne vine depesa de la DMI, UE, oana mai creste un pic ca sa dea pe afara deficitul bugetar si pana ne vine si mintea la cap mai trece ceva vreme - fiti fericiti pentru ca P$D-ul v-a bagat oarece spaga in buzunar pentru vacanta estivala 2018.
Dar vine si ea, toamna, cand furnica care a adunat o sa stea ferita de foamete si frig iar greierele o sa alerge turbat dupa cele necesare...
Deh!