Evenimentele vin, trec și apoi se uită, fiind înlocuite în memoria de scurtă durată cu alte evenimente. De aceea, vă propunem o sinteza săptămânală cu cele mai interesante evenimente de la noi și din lume, cel puțin cu cele care ne-au reținut nouă atenția. O colecție de texte pe care să le puteți savura în fiecare sămbătă la cafeaua de dimineață. Lectură plăcută!

HotNews.roFoto: Hotnews

În caz că ați ratat eclipsa de lună...

SOCIAL, POLITIC:

  • In pofida definitiei trecute in Constitutie, Guvernul Romaniei nu are doar rolul de a exercita puterea executiva. Este si locul in care partidul isi ascunde oamenii carora le datoreaza o sinecura, plantandu-i in functii caldute si garantandu-le confidentialitatea. Ministrii din Guvernul Dancila au, in total, peste 140 de consilieri personali platiti din bugetul de stat, iar pozitia oficiala a Executivului, transmisa in scris catre redactia Recorder, este ca numele acestor consilieri sunt secrete si nu reprezinta informatii de interes public. Servicii secrete in Guvernul Romaniei.
  • Gherile marxiste, paramilitari de extrema dreapta, narco-traficanti de Netflix, rapiri in plina zi. ¬Sa mergi cu grija prin Columbia¬, m-au pus in garda putinii columbieni pe care-i stiam in Londra inainte sa ma aventurez in Bogota.  Primul lucru care te loveste, insa, cand ajungi acolo e ca n-ai somn. O fi de la jet lag. Sau de la cafeaua pe care o bei ca pe apa. Nu, sigur e de la Gabriel Garcia Marquez, ai carui eroi din Macondo erau stapaniti si ei de boala insomniei. 10 zile fara somn in Bogota.
  • Jean Jipa, primarul comunei Ogrezeni (judetul Giurgiu), este condamnat la trei ani de inchisoare si hotaraste sa isi dea demisia de onoare. Recunoaste ca a semnat ca primarul si acum suporta consecintele. Asa ca anunta consiliul local, trimite hartia la Prefectura si pleaca acasa. In scurt timp, Jipa constata ca, inainte de a avea onoare, are niste obligatii fata de partidul care l-a propulsat in functie. Spre ghinionul sau, presedintele PSD se afla intr-o situatie similara, ba chiar ceva mai grava. Trista poveste a primarului care a vrut sa aiba onoare, dar nu l-a lasat partidul.
  • Municipiul resedinta de judet Bacau arata de o saptamana ca o tabara de refugiati sirieni: se da apa la lume cu cisterna, si potabila si nepotabila. De ce, a fost vreun cutremur catastrofal, vreun razboi, vreun uragan? Nu domnule, s-a defectat o teava recent facuta pe bani europeni, dintr-o eroare grava de constructie. Tabara de refugiati Bacau: ce s-a intamplat.
  • Procedura pentru selectarea persoanei care va fi propusa la conducerea DNA va fi reluata, anunta Ministerul Justitiei. Tudorel Toader a considerat ca niciunul dintre cei patru candidati inscrisi in cursa nu se incadreaza in profilul dorit de el la conducerea Directiei. Potrivit unor surse, Tudorel Toader s-a aratat foarte interesat, in cadrul interviurilor ce au avut loc joi la, minister, de modul in care cei patru procurori interpreteaza relatia dintre ministrul Justitiei si procurori, asa cum este ea proiectata in legislatie. Tudorel Toader i-a respins pe toti cei 4 candidati la sefia DNA. Procedura va fi reluata.

ECONOMIC:

  • Bugetul general consolidat a inregistrat la finele semestrului I din 2018 un deficit de aprope 15 miliarde de lei, suma echivalenta cu 1,61% din PIB estimat pentru anul in curs. Rezultatul a fost cu circa 8,7 miliarde lei mai slab decat in prima jumatate a lui 2017. Ceea ce este din foarte ingrijorator prin prisma obiectivelor similare fixate pentru finalul ambilor ani imediat sub 3% din PIB (obiectiv indeplinit la limita in 2017). Crestere brusca si spectaculoasa a deficitului: executia pe S1.

IN LUME:

STIINTA, DESCOPERIRI:

  • Doar 13% din oceane sunt nepoluate.  Doar zona de la poli si o mica parte a Pacificului au mai ramas neafectate de pescuit, ferite de cai de transport maritim si de poluare.

BONUS:

  • TED TALKS.Magia mintii. In ce consta magia mintii? Pentru mine consta in acea parte a magiei care se ocupa cu efectele psihologice si cititul mintii. Spre deosebire de magia traditionala, foloseste puterea cuvintelor, inselaciunea lingvistica, comunicarea non-verbala si alte tehnici utilizate pentru a crea iluzia celui de-al saselea simt: