România împrumută 50 milioane euro de la Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare pentru consolidarea și reabilitarea clădirilor inspectoratului General pentru Situații de Urgență, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Finanțelor Publice (MFP).

Ministerul FinantelorFoto: Facebook/ Ministerul Finantelor Publice

"Scopul împrumutului este îmbunătăţirea rezilienţei infrastructurii de urgenţă şi răspuns la dezastre și sporirea capacității instituţionale pentru planificarea investiţiilor vizând reducerea riscurilor la dezastre și adaptarea la schimbările climatice. Prin consolidarea și reabilitarea clădirilor Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă se asigură o reacție mai rapidă şi mai eficientă în cazul producerii dezastrelor naturale, ceea ce va conduce la diminuarea impactului social asupra populației afectate", se arată în document.

Împrumutul este acordat pe o perioadă de până la 8 ani, cu 6 ani de graţie, rambursarea se va face între 1 noiembrie 2024 și 1 mai 2026, în 4 rate de capital semi-anuale și este disponibil până la 31 decembrie 2024.

Proiectul de îmbunătățire a managementului riscurilor de dezastre va fi coordonat de Ministerul Afacerilor Interne, prin Unitatea de Coordonare a Proiectului din cadrul Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, iar Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă va fi Unitatea de Implementare a Proiectului.