Tsunami-ul imobiliar loveste si Marea Britanie
Situatia a aparut in urma crizei de piata creditelor imobiliare americane, iar majoritatea celor aflati in dificultate s-au imprumutat de la banci in perioada aprilie 2005- septembrie 2007. Ei risca sa li se scoata in vanzare locuintele pentru ca nu mai pot sa faca fata ratelor care au crescut.
Potrivit FSA, sunt expusi riscului cei care s-au imprumutat pe mai mult de 25 de ani, cei care si-au ipotecat locuinta la mai mult de 90% din valoarea ei si cei al caror credit este de 3,5 ori mai mare decat venitul anual. Ingrijorarile FSA se bazeaza pe climatul economic actual dupa ce in ultimii doi ani tot mai multi britanici au avut acces la credite usor de luat.
In Statele Unite, intregi cartiere sunt practic devastate dupa ce locuitorii si-au parasit casele pe care nu le-au mai putut achita la banci. Strazi goale, pubele si gratare rasturnate in mijlocul gradinilor care au devenit terenuri virane. Pe majoritatea caselor, ale caror ferestre si usi sunt batute in cuie, se poate vedea anuntul "De vanzare". Aceasta este imaginea unui cartier din zona Cleveland, scrie AFP.

Povestea tinerei din Bacău care ține spectacole de stand-up comedy în Europa în patru limbi diferite și l-a făcut pe Seinfeld să râdă
INTERVIU Vestea bună și vestea proastă despre tulpina SARS-CoV2 din Africa de Sud, confirmată în premieră în România: Cât de ușor se transmite și cât de eficiente sunt vaccinurile împotriva ei?
Noua LISTĂ a țărilor din zona galbenă / Republica Moldova, Italia, Spania, Franța sau Marea Britanie, pe listă
Unul din cei doi pacienți din România infectați cu tulpina africană a SARS-COV2, fosta jurnalistă Liana Alexandru, povestește aventura sa COVID-19: cum s-au încurcat rezultatele testelor și cum voluntarii au salvat situația
CDC-ul american are un ghid cu sfaturi în cazul unei apocalipse zombi / Dr. Seuss, în topul vânzărilor Amazon după ce a fost acuzat de rasism / Nou film Star Trek, nou serial Terminator, confirmate
FOTOGALERIE Primăria Capitalei a montat anul trecut 500 de stații STB noi, de aproape 10.000 de euro bucata. Deși nu le-a plătit încă, o parte au fost deja vandalizate
chiar daca am salar mult peste media nationala cu metoda clasica de calcul de 3,5 ori salarul anual acum nu-mi permit aproape nimic in aceasta tara (cel putin in zona in care sunt si nu ii londra).
preturile sunt prea exagerate acum, si asta din cauza ca s-au dat acele credite asa de usor (asta pe langa ca nu s-a construit destul). o prabusire a pietei imobiliare similara cu cea de acum 10-15 ani ar fi singura sansa pentru multi ...
Daca nu era criza financiara probabil preturile ar fi scazut si la noi in 2-3 ani.
Daca o sa fie o incetinire a economiei, temeri ale bancilor (sper sa intervina si BNR-ul sa creasca dobanda) probabil o sa se intample mai devreme.
Oricum, in SUA unii analisti urla de cel putin 2-3 ani despre spargerea bulei imobiliare si abia acum s-a intamplat.
Pe masura ce lumea se trezeste tot mai multi vor mai astepta nitel inainte sa cumpere; chiriile sunt convins ca au ajuns la o valoare maxima (oricum nu am bani acum sa cumpar o casa deci imi permit sa mai astept sa vad ce se intampla) pentru ca exista OFERTE foarte multe si fara o crestere dramatica a salariilor nu vad cum ar mai putea creste chiriile.
Si asa cum spune cineva mai jos (in engleza) randamentul de a face un credit si apoi sa inchiriezi e unul foarte mic, solutia => multi speculanti vor vinde, preturile o sa scada si mai mult.
La noi e doar o chestiune de TIMP pana sa scada preturile la apartamente.
multi au luat din pacate de 5-6 ori mai mult decat salarul lor anual brut (asa se calculeaza aici ce iti permiti, cam x3.5 ii ceva acceptabil) care la costul vietii de aici este foarte mult, deoarece la dobanzile de acuma (7-8%) rata vine mai bine de jumatate din salar ceea ce ii foarte mult pentru majoritatea.
Ce bine ar fi daca politica bancara a creditelor imobiliare s-ar propaga pe piata imibiliara din RO. Ar revigora acest sector si l-ar actualiza plus ca ar dovedi tuturor ca un imobil de peste E100K nu se adreseaza clasei medii romanesti. 95% dintre romani sunt in clasa medie dar nu poate achizitiona cu un salariu de 11,2K rol/luna (conform http://www.insse.ro/cms/rw/pages/castiguri91-2007.ro.do;jsessionid=0a02458c30d5a408a7300a9e49ee891dbce6f0cfb825.e38QbxeSahyTbi0MaNv0.).
un "cocotier" in zona Pipera-Buc.
Sa nu se mai imbete guvernul RO cu puterea mare de cumparare a supusilor sai , in timp ce raporteaza o putere de cumparare echivalenta Congo pentru achizitionarea unui bananier cu vedere spre sud,spre savana.
Uite mostra de anunt http://www.anuntul.ro/anunt/CRANGASI_decomandat_3/4_gresief__termopan_mobilat_2_balcoane_57_metri_patrati_n_381188
Degeaba scade pretu daca dobanzile la credite vor fii astronomice.
Logica e simpla. Se foloseste tactica din aproape in aproape. La inceput, acum cativa ani nuai un teren cu 5000 de Euro. In doi-trei ani se inzecea valoarea si luai cu jumatate de bani o garsoniera iar cu cealalta jumatate mai cautai alt teren, de data asta extravilan.
Asa rezolvai temporar si situatia locativa si cea investitionala. Apoi in 2007 vindeai terenul, care intre timp trecea automat in intravilan si foloseai banii pentru a lua un apartament pentru a rezolva definitiv situatia locativa. Iar garsoniera o inchiriai pentru a achita o parte din rata la banca.
Asa ai ramas insa cu Loganul pe care te-ai aruncat sa-l cumperi cu banii jos si pe care ai dat cei 5000 de Euro care ti-au mai ramas de la nunta.
afara cu speculatorii si cu parvenitii!
Bogdan a dat un exemplu. Exemplul este viabil. Voi il acuzati ca a stiut ce sa faca cu bani? Sunteti cam comunisti, va citez: "lacomia unui popor ce NU A AVUT si le vrea ", sau "ca au cumparat terenuri si au asteptat sa le creasca pretul, fara sa dea niciun fel de valoare adaugata investitiei".
Banuiesc ca traiti din salariu si comentati de la servici pe blog-uri, va exprimati pe la colturi cat de nasol este salariu, si aveti tot felul de fantezii....
Cititi, informati-va , lasati-o mai moale "barfele politice si economice" si incercati sa faceti bani.
Intradevar, acest lucru presupune si ceva inteligenta.
Ca de morala prezenta in speculatiile financiare ce sa mai vorbim ...
uite eu am 10k de Euro, da-mi si mie un teren pe care peste 2-3 sa iau 100k. Dupa aia imi iau cu 50k (probabil cf3 )garsoniera si pe alti 50k alt teren.
Imagineaza-ti: platesti o rata la un credit de 100k pentru o casa de 130k iar pretul casei scade la 70k.
Rata ta este de 600 EUR. Mai iti vine/ sau mai poti sa platesti rata pentru un credit mult mai mare decat valoare reala a casei. NU.
Atunci ce faci..intri in incapacitate de plata (poate chiar asta urmaresti). Dupa un an dupa ce se incheie litigiul merita sa-ti "rascumperi" casa cu un pret real de 80 k RATA ta va fi in jur de 300 EUR....Daca tragi linie castigi....
Banca ...pierde....
Este un fenomen...care este speculat de unii cu o rezerva de capital si fara mari obligatii "sociale"... Nu va ganditi la BAZE DE DATE sau altceva ca nu tine in conditiile aceste.
Intradevar, 80% din cazuri intra in incapacitate de plata pe fondul unei recesiuni economice(inflatie, diminuari ale profiturilor marilor companii care conduc la concedieri, etc.)
Bancile pierd. Apar falimentele bancare din lipsa de lichiditatilor, diminuarea activelor si pierderilor prost prognozate. Stiti ce inseamna asta (vezi BANKCOOP, ALBINA, RELIGIILOR, TURCO-ROMANO, etc.)
Per total 80% din populatie va avea de suferit iar restul vor profita de conjuctura.
Cei care abia asteapta valul sa se gandeasca ca vor face parte din cei 80%, probabil vor fi someri. Cum isi vor cumpara in cazul asta o casa la pretul asteptat de ei?
in plus minti cu nerusinare sau habar n-ai despre ce vorbesti. sunt peste 8 milioane de locuinte in Romania, din care mai mult de jumatate in orase. In total au peste 20mil camere.. ca sa vezi.. daca scoti toti capsunarii plecati noi nu suntem nici macar 20 de milioane..
ce ar trebui sa iasa de aici? ca multi care au furat spala banutzii in constructii si achizitii imobiliare.. atat!!! cine e fraier si le face jocul.. si-o merita.
http://balonul-imobiliar.blogspot.com/
ce inseamna sa fii un pic informat..
asa ca vreau sa-i vad pe aia care ma vor face acum samsar de imobile :P
asa cum vecinii mi-au pupat si maine si picioare cand am cumparat ruina si am scos la lumina apartamentul , multumiti ca a venit unul care plateste la timp si care a mai rezolvat ulterior si problemele partilor comune - iar in prezent au inceput sa ma privesca cu dusmanie ,invidiosi de succesul financiar al casei mele .
bineinteles ca s-au uitat si scandalurile bahice ale fostului proprietar precum si roiurile de gandaci care decolau imediat cum deschidea tipul respectiv usa sau geamurile ...
Dar am discutat pe subiectul asta de m-am plictisit. Cel mai notoriu caz este un amic. Avea prin 2000 10000 Euro... Atunci el spunea ca piata este supraevaluata si a depus banii la banca in asteptarea unui crash imobiliar.
Auzeam si eu tot felul de informatii despre cat de umflate sunt preturile la noi... Apoi am inceput sa ies prin Europa... Si am constatat ca o garsoniera de 50 de mp in Piata Spaniei din Roma este 1 000 000 Euro. Asa ca mi-am dat seama ca de fapt la noi inca sunt mici preturile. Este adevarat ca pe la 30 km de Roma gasesti o vila mare, spatioasa si cu ceva teren la sub 300 000 Euro. Depinde insa unde vrei sa locuiesti.
Eu am vrut centru. Insa a trebuit sa suport cativa ani intr-o garsoniera, la un loc cu manelisti, pensionari, zgarciti, bogati, intreprinzatori, afaceristi... Si treceam zilnic in drum spre serviciu prin centru.
Nu credeam vreodata ca o sa pot sa-mi iau un apartament intr-un bloc cu portar care-ti deschide usa si iti ureaza ziua buna, intr-un bloc unde nu urla manelele, unde nu ti-e frica de cutremur... Dar dupa zece ani de serviciu si cateva "investitii" intermediare acum am reusit sa am ce mi-am dorit.
Nu m-am bazat niciodata in totalitate pe speculatii imobiliare. Pe langa serviciu mai am si o firma de IT. Dar am plecat de la 0. Puteam in loc de terenul ala sa-mi iau o Dacia Nova, asa cum si-a luat un coleg... colegul era din Bucuresti si statea cu parintii. Nevoia te invata. Peste cateva luni o sa termine de achitat ratele. In schimb el a vazut America, toata Europa, Egiptul si a ajuns si pana in Japonia... Acum asteapta sa moara parintii pentru ca e in pericol sa divorteze de nevasta din cauza spatiului locativ. Eu ma gandesc sa ma insor.
Ei astepta sa le dea cineva ceva, guvernul, presedintele, opozitia, angajatorii....eventual parintii lor, dar sa ofere , nimic. Ei muncesc vezi doamne....draci...daca ii intreb ce au produs intr-un an de zile si ce beneficiu au adus in calitate de angajat, te baga in politica, in viata grea care o au, in nedreptate pe care le-o fac angajatorii (nu spun ca angajatorul este o entitate corecta cu angajatul)in ignorantza unora ca noi parveniti si capitalistii...
Citeste 10 min./ saptamana comentariile lor...si-ti spun ca te vei distra de minune.
In fond ce conteaza ca 30 de ani traiesti ca sa muncesti si ca sa-ti platesti rata la apartament nu?
Si apoi cum se face ca o locuinta veche de 30 de ani are pretul pe mp de 2000E si una noua are pretul pe mp de 1700E?
Si cum se explica faptul ca cererea e mare, desi populatia scade?
Ce fel de economie exista in Romania?de balta?
The cost of living will go up, interest rates will go up (already the NBR increased by 0.5% the reference rate and is expected increase it further up to 8.5%; this will be reflected in the interest rates for all the loans and not for RON denominated loans because we know how the bank act in these cases), people will start to spend less for consumption so retail companies will not afford to pay higher salaries, the increase of salaries will determine the companies to move to more cost effective countries (cheaper work force).
Currently people are very enthusiastic and take loans without a thorough analysis, for example for a loan of EUR 100.000 for 30 years with an effective interest rate of 8% the total interest paid is EUR 164,155.25, so the total amount due is EUR 264.155 (approx EUR 734 per month).
If you include also the insurance premium for the house and other admin costs, the total costs for the owner will be approx EUR 1.000 per month.
I do not think that the Romanians are "prepared" to pay this amount monthly.
To be honest I think that in maximum 2 years we will start to see first evacuations from the mortgaged properties.
The “bubble” is 75%...so guys be smart when you spend money or lend money ….interest rates are going up and your monthly instalments are already 20% higher in RON comparing with the December 2007…in maximum 3 months the RON/ EUR exchange rate will go above the psychological threshold of ”4” if NBR will decide to let the market and economy to determine the real value of RON.
If you have old properties/ apartments now is the perfect time to sell...if not in one year you will lose at least 20%.
What makes a property bubble?
Property has two fundamental indicators that provide the serious analyst with guideposts: (1) the rent-to-price ratio and (2) the price-to-income ratio.
The first indicator, rent-to-price, divides annual rent from the property into its purchase price, thus the yield or current return on the investment. A hundred years of US history suggests a normal yield of around 10-12%; property gets cheap when yields approach 15-20%, while yields lower than 6-8% suggest overvaluation and bubble territory. Over the last three-four years, yields in Romania hovered in the 3-4% range, suggesting a strong bubble, with properties overvalued about three-four times the “normal.”
The second indicator, price-to-income ratio, tells how many years of pretax annual earnings are necessary for a household to purchase a house. The historical rule of thumb is that one and a half annual income indicates undervalued properties, three annual incomes normal valuation, and four annual incomes overvaluation and bubble territory. Currently, this ratio for most regional markets in the economy is around 7-9 (an much worse if we consider the average salary and not the highest salaries), which is once again indicative that property is overvalued roughly three-four times.
Thus, both indicators confirm that there is a property bubble across the country, although few analysts in Romania would acknowledge the importance of these ratios.
Interestingly, when many analysts consider the fact that property earns less than a bank deposit, they immediately respond that rising prices more than compensate for the low yield! What goes up must stay up? This is bubble psychology at work.
Will the prices stay the same for a long period?
The prices will low down with, let's say, hopefully xx% but this percent is insignificantly lower than latest raises.. And if so, when it happens?
Normally I expect to be at the real value. I think this value should be as much as an average family can pay the mortgage not more than 25-30% of their income. In Bucharest I suppose is a very happy case when an average family earns 12 000 E per year. So, having your three annual incomes normal valuation, this average family affords an usual house of 36 000 E cost.
But now.... with 36 000 you pay the 2 parking sits and with the change can go with your recently pregnant wife to a nice movie... like "How to run away from Romania!"
On average the price of a two bedrooms apartment should be 4-6 annual salaries for a family.
Paying 150.000 EUR for an apartment out of which let's say 100.000 are from a mortgage loan means that the total cost for the family is 320.000 EUR (I considered 8% effective interest and 30 years). The average salary in Romania will reach 1.000 in 6-7 years, so with can see how many salaries are need in oder to become the full owner of the house.
How can you explain that you can buy with the same money a nice house on Miami Beach, Germany, Spain etc?
Think that people that earn at least 3-5 times more then you did not afford to pay their installments for the loans similar with the loans you have to take in Romania in order to buy an apartment.
Why to buy in Bucharest when you can buy with the same money a nice apartment in South of France or Madrid for example?
If people make rational decisions they will stop buying houses at current prices and to pay for an apartment which cost now 200.000 EUR up to EUR 520.000 in 30 years.
If people will refuse to buy they will have to sell the houses/ apartments at real price (max EUR 600 sqm).
Gandeste-te si ca numarul celor care nu-si pot lua case acum in Romania e imens - si daca se va intampla ce speri tu, toti se vor napusti sa-si ia case... Deci e riscant sa anticipezi prabusirea preturilor...
Here in Romania everyone wants to be the owner of a house. For example if you have 50,000 EUR (the advance for a loan) I think is better to invest those money to start a small business or on stock exchange (if you have some knowledge about the market) and then your will earn from your investment enough to pay a rent and when real estate market will come back to normal you can go for a mortgage that you can afford to pay.
Even if the market will “crash” won’t be very easy for everyone to take a mortgage loans and buy a house/ apartment because the banks will become more selective and risk premium will go up which will make the loans more expensive.
Also when the local taxes for properties will go up to be in line with the ones from EU many investors that have more than one property will prefer to sell.
Also guys think about the new real estate projects which are in progress…if people will start to stay in abeyance the developers will still have to pay to the banks the instalments due for the loans they took in order to finance their projects so they will be under pressure to sell the apartments in order to be able to pay back the loans and avoid the bankruptcy…so the “sale season will come” exactly the same as for clothes :)