Peste un milion de familii din Anglia sunt in pericol sa isi piarda locuintele in urmatoarele 18 luni, avertizeaza Financial Service Authority (FSA), autoritatea care supravegheaza bancile din Marea Britanie, scriu pe prima pagina majoritatea ziarelor britanice de miercuri.

Situatia a aparut in urma crizei de piata creditelor imobiliare americane, iar majoritatea celor aflati in dificultate s-au imprumutat de la banci in perioada aprilie 2005- septembrie 2007. Ei risca sa li se scoata in vanzare locuintele pentru ca nu mai pot sa faca fata ratelor care au crescut.

Potrivit FSA, sunt expusi riscului cei care s-au imprumutat pe mai mult de 25 de ani, cei care si-au ipotecat locuinta la mai mult de 90% din valoarea ei si cei al caror credit este de 3,5 ori mai mare decat venitul anual. Ingrijorarile FSA se bazeaza pe climatul economic actual dupa ce in ultimii doi ani tot mai multi britanici au avut acces la credite usor de luat.

In Statele Unite, intregi cartiere sunt practic devastate dupa ce locuitorii si-au parasit casele pe care nu le-au mai putut achita la banci. Strazi goale, pubele si gratare rasturnate in mijlocul gradinilor care au devenit terenuri virane. Pe majoritatea caselor, ale caror ferestre si usi sunt batute in cuie, se poate vedea anuntul "De vanzare". Aceasta este imaginea unui cartier din zona Cleveland, scrie AFP.